Wo-opleiding Farmacie

Hoe werken geneesmiddelen? Hoe bereid je ze? Wat doen ze met het menselijk lichaam? Hoe kun je patiënten met geneesmiddelen behandelen? In de universitaire opleiding Farmacie vind je het antwoord op deze vragen. Farmacie is dé studie wanneer je apotheker wilt worden. Je kunt de opleiding aan de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen volgen.

(bio)Farmaceutische Wetenschappen

De wo-opleiding (bio)Farmaceutische Wetenschappen leidt je niet op tot het beroep van apotheker, maar tot dat van onderzoeker. Je leert onder meer hoe je nieuwe medicijnen ontwikkelt en bestaande medicijnen verbetert. Ambieer je een baan in het (geneesmiddelen)onderzoek of wil je werken binnen bedrijfs- of beleidsorganisaties, dan biedt Farmaceutische Wetenschappen je een prima basis. Je kunt de opleiding volgen aan de Universiteit Leiden en aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Wat kun je ermee worden?

Met een diploma van de opleiding Farmacie kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Waar je precies terecht kunt, is afhankelijk van de master die je hebt gevolgd. Je kunt onder meer aan de slag in ziekenhuizen, het onderwijs en bij onderzoeksinstituten. Ook de farmaceutische industrie biedt mogelijkheden. Voorbeelden van functies die je kunt uitoefenen zijn:

  • Openbaar apotheker. Je werkt in de plaatselijke apotheek waar je verantwoordelijk bent voor het (laten) bereiden van geneesmiddelen, huisartsen adviseert over medicijnen en cliënten voorlichting geeft. Ook draag je zorg voor de bedrijfsvoering van de apotheek.
  • Ziekenhuisapotheker. Je werkt in een ziekenhuis en adviseert specialisten over de keuze van geneesmiddelen. Je bent verantwoordelijk voor de bereiding van geneesmiddelen die niet in de handel zijn. 
  • Industrieapotheker. Je ontwikkelt nieuwe geneesmiddelen en houdt je bezig met de registratie van nieuwe producten of met de marketing ervan.
  • Zelfstandig apotheker
  • Inspecteur voor de volksgezondheid
  • Adviseur bij een zorgverzekeraar
  • Toxicoloog bij een geneesmiddelenproducent
  • Farmaceut in een klinisch chemisch laboratorium
  • Leraar scheikunde op een middelbare school

Promoveren

Na het behalen van je mastertitel kun je kiezen voor een wetenschappelijke carrière als onderzoeker aan de universiteit en promoveren. Je doet dan onderzoek en combineert dit met een baan als docent aan de universiteit. Een promotietraject duurt gemiddeld vier jaar en na een succesvolle afronding mag je de titel doctor (dr.) voor je naam zetten. Op een promotieplaats moet je solliciteren.

Wat is je kans op een baan?

Als afgestudeerd apotheker of farmaceut vind je snel werk op niveau; binnen drie tot zes maanden hebben de meesten een baan.

Bron: youchooz.nl.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De universitaire bacheloropleiding Farmacie duurt drie jaar. Rond je de bachelor succesvol af, dan mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren. In theorie kun je hierna de arbeidsmarkt op, maar je hebt pas een volledig universitair diploma als je ook een twee- of driejarige masteropleiding afrondt. Wanneer je ambities hebt om apotheker te worden, is dit zelfs noodzakelijk. De master-beroepsopleiding Farmacie duurt drie jaar. Je kunt ook een (Engelstalige) master volgen die zich richt op onderzoek, beleid, bedrijfsmanagement, milieu, communicatie of educatie. Als je klaar bent met je master, mag je de titel Master of Science (MSc) voeren.

René van Hulst (38), ziekenhuisapotheker in het Martini Ziekenhuis, Groningen:

“Het beroep van een ziekenhuisapotheker is heel afwisselend en dynamisch. Mijn hoofdtaak is ervoor zorgen dat de patiënt het juiste geneesmiddel krijgt en dat het medicijn op een goede, veilige manier wordt gebruikt. In de praktijk betekent dat nauw samenwerken met specialisten en verpleegkundigen. Je denkt voortdurend met artsen en verpleegkundigen mee over hoe geneesmiddelen moeten worden gebruikt. Ook maken wij in de ziekenhuisapotheek geneesmiddelen voor onze patiënten. Bij problemen en bij sommige geneesmiddelen onderzoeken wij het bloed van de patiënt.”

Bron: website Rijksuniversiteit Groningen.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van de bacheloropleiding Farmacie leg je een brede natuurwetenschappelijke basis en doe je farmaceutische kennis en vaardigheden op. Je leert onder meer hoe geneesmiddelen werken, hoe je ze bereidt en hoe je patiënten met geneesmiddelen kunt behandelen Op het programma staan vakken als celbiololgie, genetica, wiskunde en statistiek. Je leert hoe je wetenschappelijk onderzoek doet en de resultaten hiervan presenteert. Het onderwijs bestaat uit hoor- en werkcolleges, practica en zelfstudie.

In het tweede jaar van de bacheloropleiding kun je kiezen uit twee richtingen: farmacie en geneesmiddelenonderzoek. De richting farmacie bereidt je voor op het masterprogramma Farmacie, dat opleidt tot apotheker. Kies je voor geneesmiddelenonderzoek, dan leg je een goede basis voor een onderzoeksmaster. Het derde jaar sluit je af met een bachelordiploma en ben je Bachelor of Science (BSc). Daarna kun je doorstromen naar een master en je verder specialiseren.

Welke toelatingseisen zijn er?

Voor de universitaire opleiding Farmacie gelden de volgende toelatingseisen:

  • Vwo-diploma. Het profiel Natuur & Techniek geeft je direct toegang tot de opleiding. Voor de overige profielen gelden aanvullende eisen: Natuur & Gezondheid met natuurkunde, Economie & Maatschappij met natuurkunde en scheikunde en Cultuur & Maatschappij met wiskunde A of B, natuurkunde en scheikunde. Of:
  • Hbo-bachelordiploma of hbo-propedeuse, aangevuld met wiskunde A of B, natuurkunde en scheikunde op vwo-niveau.

Ben je niet in het bezit van één van bovenstaande diploma’s en ben je 21 jaar of ouder,  dan kun je een zogenaamd colloquium doctum of 21+ toets afleggen. Als je slaagt voor dit toelatingsexamen kun je je alsnog voor de opleiding inschrijven.

Farmacie in Utrecht kent een numerus fixus. Dat wil zeggen dat er jaarlijks een beperkt aantal studenten aan het eerste jaar kan beginnen. Door decentrale selectie wordt bepaald wie wordt toegelaten.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Beantwoord je de meeste vragen met een ‘ja’, dan is de universitaire bacheloropleiding Farmacie wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door een open dag te bezoeken of je op te geven voor een dagje proefstuderen. 

Welke wo-opleidingen lijken erop?

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Gezondheid, Sport en Bewegen Wo-opleiding Farmacie