Hbo-opleiding Farmakunde

De hbo-opleiding Farmakunde leidt je op tot farmakundige. De farmakundige vormt een schakel in de keten van de farmaceutische industrie, farmaceutische groothandel, (ziekenhuis)apotheek, huisarts en specialist, zorgverzekeraar, patiënten, patiëntenorganisaties en overheid. Je leert hoe je om kunt gaan met deze verschillende sectoren. Tijdens de opleiding verdiep je je in de werking van geneesmiddelen en in de wijze waarop je patiënten hierover kunt voorlichten. Ook leer je hoe je collega’s kunt aansturen en krijg je les over de verspreiding en inkoop van geneesmiddelen in bijvoorbeeld ziekenhuizen en apotheken. Management, ICT en communicatie zijn de belangrijkste componenten van de studie. Je kunt de opleiding alleen aan Hogeschool Utrecht (HU) volgen.

Wat kun je ermee worden?

Als farmakundige ben je de schakel tussen verschillende ketens binnen de farmaceutische industrie. Door de brede opzet van de opleiding weet je van alles wel iets af en kun je op veel werkterreinen binnen de gezondheidszorg aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als voorlichter, projectleider of distributeur:

  • bij een beroepsorganisatie voor professionals in de gezondheidszorg
  • in de (ziekenhuis)apotheek
  • bij een farmaceutische groothandel
  • in de farmaceutische industrie
  • bij een zorgverzekeraar
  • bij patiëntenorganisaties
  • bij centra voor geneesmiddelenonderzoek

Mariëtte Moes, studente Farmakunde: “Tijdens mijn mbo-opleiding Verpleegkunde heb ik veel geleerd over de zorg, maar ik wilde meer leren over medicijnen en administratie. Farmakunde is daar heel geschikt voor. Er wordt veel zelfstandigheid van je verwacht en je werkt veel samen in groepjes, dit is erg leerzaam. Als je voor deze opleiding kiest, moet je je hier wel bewust van zijn.”
Bron: website HU.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt het?

De hbo-opleiding Farmakunde kun je zowel in voltijd als in deeltijd volgen. In beide gevallen duurt de opleiding vier jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

De hbo-opleiding Farmakunde bestaat uit twee fasen: de propedeuse (het eerste jaar) en de driejarige hoofdfase. Tijdens de propedeuse leg je de basis voor de rest van je studie en je latere beroep. Het onderwijs is georiënteerd rond vier thema’s: de farmakundige en de patiënt, de farmakundige en het geneesmiddel, de farmakundige in een organisatie en de farmakundige en zorgverlening. In de hoofdfase besteed je daarnaast nog aandacht aan integrale kwaliteitszorg en kwaliteitszorgsystemen. De profileringsruimte (minor) geeft je de mogelijkheid om je kennis te verdiepen en te verbreden. Wil je bijvoorbeeld veel contact met de patiënt? Dan volg je de minor Farmaceutische Patiënten Zorg (FPZ). Je wordt dan opgeleid om het gebruik van medicijnen uit te leggen en de patiënt daarbij te begeleiden. Lonkt het buitenland en wil je een internationale blik ontwikkelen? Dan bereidt de Engelstalige minor International Pharmaceutical Studies (IPS) je voor op een internationale loopbaan. Je sluit de studie af met een afstudeeropdracht.

Gedurende de opleiding werk je actief samen met andere studenten aan opdrachten en projecten uit de actuele beroepspraktijk. Je leert dus vooral door te doen. Om praktijkervaring op te doen, loop je tijdens de opleiding elk jaar stage. In het eerste jaar duurt die drie weken, in het tweede jaar vier weken, in het derde jaar negen weken en in het afstudeerjaar achttien weken. Tijdens de opleiding houd je een digitaal portfolio bij. Dat is een verzameling van eigen werk, waarmee je bijvoorbeeld laat zien wat je weet en kunt. Maar ook: wat je belangrijk vindt en graag doet, welke aanpak bij je hoort en wat je nog graag wilt leren. In het portfolio is te volgen hoe jij je tijdens je studie ontwikkelt.

Welke toelatingseisen zijn er?

  • Havo-diploma met profiel Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek
  • Vwo-diploma met profiel Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek  
  • Mbo-4-diploma

Voor de opleiding gelden geen aanvullend eisen, maar kennis van de exacte vakken vergroot de kans dat je succesvol en zonder studievertraging je propedeuse haalt. Hogeschool Utrecht biedt gratis studiemateriaal aan om je kennis van wiskunde, scheikunde, natuurkunde en/of biologie bij te spijkeren.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen, neem dan contact op met de hogeschool. Soms zijn er mogelijkheden om toch toegelaten te worden, ook al voldoe je niet aan de reguliere toelatingsvoorwaarden. Wanneer je op basis van bijzondere werkervaring of cursus bij aanvang van de opleiding al denkt te beschikken over bekwaamheden van een (afgestudeerd) farmakundige, kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen. Je moet dan wel voor aanvang van de studie een assessment afleggen.

Mariëtte Moes:“Ik heb een keer een weekendje weg georganiseerd voor patiënten. Je bedenkt hoe een vereniging haar patiënten op een zo leuk mogelijke manier kan voorlichten en informatie kan verstrekken met betrekking tot het gezondheidsprobleem. Je bent dus niet alleen bezig met informatie verzamelen over het gezondheidsprobleem, maar ook met bedrijfskunde en beleid. Dat maakt de opleiding heel afwisselend. Ik vond dat organiseren zo leuk dat ik na deze opleiding wil gaan kijken naar een baan in de patiëntenvoorlichting.”
Bron: website HU.

Hoe weet je of de opleiding bij je past?

  • Spreekt de farmaceutische wereld je aan?
  • Wil je meer weten van geneesmiddelen, maar ze niet zelf maken?
  • Ben jij graag een spin in ’t web?
  • Ben je bedrijfsmatig ingesteld?
  • Ben je een organisatietalent?
  • Ben je stressbestendig?
  • Kun je goed communiceren, zowel mondeling als schriftelijk?
  • Vind je het leuk om met anderen samen te werken?
  • Kun je goed met computers omgaan?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan is de hbo-opleiding Farmakunde wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken er op?

Aanbevolen websites

  • Meer informatie over de hbo-opleiding Farmakunde vind je op de website van Hogeschool Utrecht.
  • Ook op YouChooz, de landelijke voorlichtingssite over beroepen en opleidingen in de sector zorg en welzijn, kun je terecht voor informatie over de hbo-opleiding Farmakunde.
Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Studies in Gezondheid, Sport en Bewegen Hbo-opleiding Farmakunde