Hbo-opleiding Food & Business

Van fruit uit een flesje tot groene mayonaise, in de hbo-opleiding Food & Business draait alles om de marketing van voedingsmiddelen, het ontwikkelen van nieuwe producten en het verkopen daarvan. Voeding en commerciële economie staan in deze opleiding centraal. In vier jaar leer je alles over de samenstelling, bereiding en conservering van levensmiddelen, de menselijke stofwisseling en kwaliteitszorg. Daarnaast verdiep je je in de commerciële kant van producten: productontwikkeling, marketing, reclame en in- en verkoop. Aan het einde van de opleiding weet je alles van food én van marketing.

Amber, studente Food & Business aan Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN):
“Kies je voor Food & Business, dan kies je voor een zeer gevarieerde opleiding. Van het bedenken en ontwikkelen van een product totdat het bij de consument thuis ligt. In die hele keten kun je later gaan werken.”
Bron: website HAN.

Wat kun je ermee worden?

Na het behalen van je diploma kun je op veel plekken aan de slag. Zo kun je terecht in de voedings- en genotmiddelenindustrie, bijvoorbeeld als inkoper, foodmarketeer, productontwikkelaar of assortimentsmanager. Maar ook een carrière als onderzoeker bij een voedingsvoorlichtingsbureau of een functie als bedrijfsleider van een supermarkt behoren tot de mogelijkheden.

Wat is je kans op een baan?

Volgens de Keuzegids Hoger Onderwijs 2009 hebben afgestudeerden van de opleiding Food & Business redelijke arbeidsmarktvooruitzichten: 75 procent vindt werk op niveau. 

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De vierjarige opleiding wordt zowel in de voltijd- als in de duale variant aangeboden. Met een vwo-diploma of een mbo-4-diploma van een verwante opleiding kun je vrijstellingen krijgen en zo de duur van de opleiding verkorten. Heb je bijvoorbeeld de mbo-4-opleiding Levensmiddelentechnologie afgerond, dan kun je in drie jaar afstuderen. Wil je weten of dit ook voor jou van toepassing is, neem dan contact op met de hogeschool van je keuze.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van je opleiding – de propedeuse – oriënteer je je op je studie en op je toekomstige beroep. Je krijgt vakken op het gebied van economie, marketing en management, zoals bedrijfseconomie en recht, maar je volgt ook colleges over voedingsleer en voedselbereiding. Je leert ook hoe je onderzoek moet doen en je ontwikkelt je kennis en vaardigheden op het gebied van diverse soorten communicatie. Naast het volgen van colleges werk je veel samen met andere studenten in projecten en werkgroepen.

In de hoofdfase van de opleiding (tweede tot en met vierde jaar) verdiep je – onder andere door enkele stages – de kennis uit het eerste jaar en kies je een afstudeerrichting. Je leert vanuit verschillende invalshoeken kijken en verbanden te leggen tussen theorie en praktijk. Je sluit je studie af met een afstudeerscriptie. Heb je de opleiding Food & Business met goed gevolg afgerond, dan mag je de titel Bachelor of Commerce voeren.

Amber, studente Food & Business aan de HAN:
“Het eerste jaar is zeer uitgebreid: het ene moment ben ik bezig met de lessen en de daarbij behorende onderwerpen, het andere moment ben ik druk bezig met mijn projectgroep. Omdat ik les krijg via projectonderwijs, heb ik een grote mate van vrijheid. Deze vrijheid moet je natuurlijk wel investeren in het project en in de zelfstudie. De projecten die wij tot nu toe hebben gehad waren interessant en erg breed, vooral het project Toetje: 'go or no go'. Ik ben benieuwd wat we die andere jaren allemaal nog leren.”

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de hbo-opleiding Food & Business toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma.

Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

Havo

  • Cultuur & Maatschappij met economie of management & organisatie en wiskunde A of B
  • Economie & Maatschappij: direct toelaatbaar
  • Natuur & Gezondheid: direct toelaatbaar
  • Natuur & Techniek: direct toelaatbaar

Vwo

  • Cultuur & Maatschappij: direct toelaatbaar
  • Economie & Maatschappij: direct toelaatbaar
  • Natuur & Gezondheid: direct toelaatbaar
  • Natuur & Techniek: direct toelaatbaar

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende eisen stellen. Informeer bij de hogeschool van je keuze dus goed naar de toelatingsvoorwaarden.

Heb je geen van bovenstaande diploma’s en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen. Slaag je voor deze toets, dan kun je alsnog aan de opleiding beginnen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Ben je geïnteresseerd in voeding, maar ook in marketing en management?

  • Lijkt het je leuk om nieuwe producten te ontwikkelen en na te denken over hoe je dit product op de markt zet?

  • Doe je graag onderzoek?

  • Wil je invloed uitoefenen op de dagelijkse voeding van mensen?

  • Wil je jezelf blijven ontwikkelen?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Food & Business wellicht iets voor jou! Ben je meer geïnteresseerd in de technische achtergrond van producten, dan sluit de hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie misschien beter aan bij je interesses.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?


Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Studies in Economie en management Commercieel Hbo-opleiding Food & Business