Vrijwilligerswerk of stage

Als je merkt dat je weinig kans maakt op de arbeidsmarkt wegens gebrek aan ervaring, kan het nuttig zijn een tijdje vrijwilligerswerk te doen of stage te lopen.

Er zijn verschillende redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen of stage te lopen:

  • Je blijft actief, professioneel én sociaal.
  • Je doet werkervaring op.
  • Je kunt er een carrièreswitch mee vormgeven.

Ga bij jezelf na om welke reden je vrijwilligerswerk of een stageplek zoekt. De reden bepaalt de soort plek die je zoekt.

Weer actief worden

Werkloos zijn is niet prettig. Als je te lang thuiszit ga je lijden aan gevoelens van vertwijfeling, word je onzeker en gaandeweg steeds inactiever. Bovendien wordt het 'gat in je cv' steeds groter.
Veel mensen klagen over hun werk en beweren vaak dat ze het liefst zo snel mogelijk zouden willen stoppen met werken. Onderzoek wijst echter uit dat werk ook gevoelens van voldoening oplevert en bijdraagt aan het geluk dat mensen ervaren. Hoe dat komt?
Werk verschaft een doel in je leven, je boekt resultaten en je maakt deel uit van een sociale omgeving. Deze drie factoren blijken heel belangrijk te zijn in het welbevinden van mensen en het ervaren van 'flow'.

Als je geen betaalde baan kunt vinden en je werkloos thuis zit, kan het dus zinvol zijn om toch aan het werk te gaan, ook al is dat niet (of heel gering) betaald. Los van het feit dat je zo (extra) werkervaring opdoet, kan het je dus helpen je prettiger en actiever te voelen. Dat zal vervolgens het solliciteren naar betaald werk gemakkelijker maken.

De keuze voor een plek

Is je enige doel om wat actiever te zijn en wat regelmaat in je dag te brengen, dan maakt het weinig uit wat je als stageplek of vrijwilligersfunctie kiest. Toch zal dat minder bevredigend zijn dan wanneer je zelf nagaat wat je leuk vindt en wat bij je past en aan de hand daarvan een plek zoekt om te werken. Doe daarvoor zelfonderzoek, als je dat niet al gedaan hebt. Als je een uitkering ontvangt, zal de uitkeringsinstantie ook meestal van je verlangen dat het vrijwilligerswerk dat je doet de kans op het vinden van een betaalde baan vergroot.

Werkervaring opdoen

Vrijwilligerswerk doen of stage lopen is een goede manier om werkervaring op te doen. De reden dat je geen betaald werk kunt vinden is heel vaak gebrek aan ervaring. Vooral mensen die net afgestudeerd zijn, hebben daar last van. Ze moeten zich zien te onderscheiden van veel anderen die net als zij net afgestudeerd zijn en weinig werkervaring hebben. Door vrijwilligerswerk te doen of stage te lopen maak je dus je cv interessanter.

Het verstandigst is het om al tijdens je studie stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen. Zo voorkom je een gat in je cv en geef je je carrière van meet af aan een boost. Werkgevers letten bij het beoordelen van cv's in hoge mate op nevenactiviteiten en tijdens de studie opgedane werkervaring.

Heb je geen stage gelopen tijdens je studie en wil het vinden van een betaalde baan niet lukken, wacht dan niet te lang en ga op zoek naar een stageplek of vrijwilligerswerk, eventueel in combinatie met nog extra scholing. Doe wel eerst onderzoek naar wat je echt wilt en waar je eventuele lacunes zitten, zodat je investeert in iets wat je vervolgens echt gebruikt.

De kans jezelf te bewijzen

Functioneren in een vrijwilligersorganisatie is vaak behoorlijk lastig. Niemands inkomen hangt ervan af. Beoordelingsgesprekken waarin mensen eens stevig op de ontwikkeling van hun competenties worden gewezen, worden zelden gevoerd. Het is dan moeilijk om projecten van de grond te krijgen en zichtbare prestaties te leveren. Lukt jou dat wel, dan kun je een werkgever daar goed mee overtuigen van bijvoorbeeld je leidinggevende en organisatorische kwaliteiten. Je hebt in elk geval ruim de kans om te oefenen met bijvoorbeeld vergaderingen voorzitten en argumenteren. Je kunt onderzoeken wat je waard bent zonder dat er zware consequenties verbonden zijn aan een vergissing.

De keuze voor een plek

Als je gebrek aan werkervaring hebt in de hoek waar je wilt werken is het belangrijk een stageplek of vrijwilligerswerk te vinden die zo goed mogelijk aansluit bij het werk dat je zoekt. Wil je uitgever worden, ga dan bijvoorbeeld bij een boekhandel werken, of loop stage bij een uitgeverij. Probeer werkzaamheden te regelen die bij je ambities passen. Alleen boeken uitpakken op de inkoopafdeling van De Slegte heeft (te) weinig zin.

Carrièreswitch

Een overstap maken naar een heel andere baan dan die je hebt is geen sinecure. Vooral niet als die baan een andere inhoud heeft dan je huidige baan en je ook nog wilt overstappen naar een heel andere branche. Je mist dan vaak inhoudelijke kennis en werkervaring. Maar er zijn genoeg voorbeelden van mensen die het gelukt is een rigoureuze overstap te maken, dus laat je niet ontmoedigen.

Vrijwilligerswerk of een stage is een goede manier om werkervaring op te doen in de nieuwe setting. Zorg voor een goed verhaal waarin je je werkgever duidelijk maakt wat je motivatie is voor de grote overstap. Je zult hem of haar moeten overtuigen waarom je bereid bent om weer van voren af aan te beginnen.
Overigens is 'van voren af aan' bij een carrièreswitch betrekkelijk. Natuurlijk neem je allerlei ervaring mee uit je vorige werk en beroep. Een nuttige combinatie uit twee werelden levert je een combiprofiel in je cv op die voor een werkgever heel interessant kan zijn. Maak daar dankbaar gebruik van.

De keuze voor een plek

Ben je een carrièreswitcher, dan heb je een aantal keuzes voor een zinvolle stageplek of vrijwillige functie.

Bekijk het volgende kwadrant:

andere functie branche A

 andere functie branche B

huidige functie branche A

huidige soort functie branche B

Als carrièreswitcher wil je waarschijnlijk het liefst overstappen van het kwadrant linksonder naar het kwadrant rechtsboven. Dat is een lastige stap om in één keer te maken, zeker als je direct een betaalde baan wilt. Maar het is de moeite waard om te zoeken naar een stageplek of vrijwilligerswerk dat in dat kwadrant ligt. Heb je eenmaal ervaring op die plek, dan zal het solliciteren naar een betaalde baan in die functie aanzienlijk gemakkelijker zijn.

Het alternatief is zoeken naar werk (al dan niet betaald) in de kwadranten linksboven of rechtsonder. Afhankelijk dan de branche zul je meer of minder kans hebben op het vinden van een betaalde baan. Natuurlijk zul je zelf het liefst een betaalde baan willen. Maar bedenk dat een (deeltijd) vrijwilligersfunctie aan een toekomstige werkgever van je uiteindelijke droombaan zal aantonen dat je zeer gemotiveerd bent.

Een stageplek of vrijwilligerswerk vinden

Voor het vinden van een stageplek of vrijwilligerswerk kun je verschillende dingen doen:

  • via kranten en internet zoeken naar aangeboden plekken
  • je aanmelden bij vrijwilligersorganisaties
  • jezelf aanbieden bij bedrijven als stagiair of vrijwilliger

Vooral voor de laatste manier moet je zelf een goed verhaal hebben aan de werkgevers die je benadert. Veel werkgevers zullen zich afvragen waarom je bereid bent om voor weinig of geen geld te werken. Een goede motivatiebrief kan hen overtuigen.

Waarop letten?

  • Laat je door je vrijwilligerswerk of stage niet afhouden van betaald werk en het zoeken daarnaar.
  • Doe onbetaald werk niet te lang. Het maakt je minder geloofwaardig. Spreek met de werkgever een bepaalde tijd af (bijvoorbeeld drie of zes maanden).
  • Beoordeel of je niet gratis werk doet waar een werkgever eigenlijk iemand voor zou moeten betalen. (Het moet werk zijn dat anders niet zou worden gedaan.) Tenzij je het heel graag wilt en het echt heel nuttig voor je is.
  • Uitkeringsinstanties stellen vaak eisen aan vrijwilligerswerk en stages. Soms heb je juist recht op een extra premie als stimulans. Neem daarom altijd contact op met de uitkeringsinstantie als je van plan bent vrijwilligerswerk te gaan doen of stage te gaan lopen.
  • Als vrijwilliger heb je vaak recht op een onkostenvergoeding. Bewaar daarvoor alle bonnen van kosten die je maakt.
  • Gebruik je stage of vrijwillige werk om actief te netwerken. Houd voor ogen dat je doel is een betaalde baan te vinden.
  • Vraag om feedback op schrift op je prestaties van degene die je heeft gecoacht of geleid tijdens het werk. Die kun je inzetten bij je sollicitatie.
  • Stel de voorwaarden waaronder je je stage gaat lopen vast in een overeenkomst die je door de werkgever laat tekenen. Daar kun je bij misverstanden over werktijden of taken op terugvallen. Daarin kun je bijvoorbeeld een beoordeling door de leidinggevende in opnemen.

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Banenjacht Vrijwilligerswerk of stage