Wo-opleiding Geschiedenis

Tijdens de universitaire studie Geschiedenis duik je in het verleden van de mensheid en verdiep je je in de achtergronden van historische gebeurtenissen. Dat is zeker zinvol, want historisch inzicht helpt om actuele maatschappelijke ontwikkelingen te begrijpen en te verklaren. Geschiedenis kun je aan zeven universiteiten studeren. 

Wat kun je ermee worden?

Als historicus ben je breed opgeleid en met je bul kun je in principe overal aan de slag. Veel afgestudeerden komen terecht in beleidsfuncties bij de overheid of internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties. Anderen vinden werk binnen het onderwijs, de journalistiek of bij musea. Een kleine groep wordt onderzoeker. Voorbeelden van functies die je kunt uitoefenen zijn:

Hoe lang duurt de opleiding?

De voltijd bacheloropleiding Geschiedenis is een driejarige opleiding die je afsluit met een diploma. Je bent dan Bachelor of Arts (BA). Maar van een volledige universitaire studie is pas sprake als je na de bachelor ook een masteropleiding afrondt. Een masteropleiding duurt één of twee jaar. Na afronding van je master mag je de titel Master of Arts (MA) voeren. Je kunt ook in deeltijd Geschiedenis studeren, de studieduur is dan aanmerkelijk langer.

Jurjen Simmelink, afgestudeerd historicus:
'Puur uit interesse ben ik geschiedenis gaan studeren: ik heb van nature een grote nieuwsgierigheid naar de meest uiteenlopende zaken. Via een stage aan het eind van de studie ben ik in mijn eerste baan in 'Hilversum' gerold en sindsdien ben ik van het ene naar het andere televisieprogramma gegaan. Nu werk ik als bureauredacteur bij het Teleac-programma Hoe? Zo!, een programma over wetenschap. Ik bedenk programmaonderwerpen, doe research en schrijf de scripts voor filmpjes en studio-opnames. Wat mij daarin aanspreekt is de combinatie van inhoud en vorm. Ik maak een programma over wetenschap dat begrijpelijk moet zijn voor een groot publiek en ook amusementswaarde moet hebben. Dat vind ik een uitdaging. Door de studie kan ik snel veel informatie verwerken en 'een verhaal vertellen'. Dat is nu erg nuttig.’

Bron: website Rijksuniversiteit Groningen

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van de opleiding - de propedeuse - krijg je een overzicht van de gehele geschiedenis van de mensheid, dus van de Oudheid tot nu. Ook verdiep je je in de Nederlandse geschiedenis. De vakken die je volgt zijn ingedeeld naar verschillende historische periodes of thema’s. Op die manier krijg je een goed beeld van het vakgebied. Ook doe je vaardigheden op die je als historicus nodig hebt, bijvoorbeeld op het gebied van onderzoek. Je leert om te gaan met de gegevens en bronnen uit het verleden en hier kritisch naar te kijken. Je maakt je eigen analyses en presenteert deze mondeling of schriftelijk. Het onderwijs is onderverdeeld in hoor- en werkcolleges. De stof die je tijdens hoorcolleges krijgt, verdiep je tijdens werkgroepen.

In het tweede en derde jaar van de opleiding kun je steeds meer je eigen accenten leggen en krijg je de ruimte om je te specialiseren. Je kiest een major en een minor en vult op eigen wijze de vrije keuzeruimte in met vakken van binnen of buiten de opleiding. Eventueel kun je stage lopen of een deel van je studie in het buitenland volgen. Je rondt de studie af met een scriptie en mag dan de titel Bachelor of Arts (BA) voeren.

Na het afronden van je bachelor kun je gaan solliciteren, maar je kunt ook nog even doorstuderen en kiezen voor een eenjarige master. Met een master verbreed en verdiep je je kennis op een bepaald gebied. Er zijn allerlei specialisaties mogelijk: Rome, American Studies en Oude Geschiedenis zijn enkele voorbeelden. Je kunt ook kiezen voor een master in een verwante richting, zoals Journalistiek of Erfgoedstudies. Vaak worden dan wel aanvullende eisen gesteld. Ambieer je een wetenschappelijke carrière als onderzoeker, dan kun je proberen om toegelaten te worden tot een onderzoeksmaster. Deze duurt meestal twee jaar. Na het afronden van je master kun je op zoek gaan naar een baan of promoveren. Je doet dan onderzoek en combineert dit met een baan als docent aan de universiteit. Op een promotieplaats moet je solliciteren.

Hoe zwaar is het?

Overweeg je Geschiedenis te studeren, dan moet je absoluut zitvlees hebben, want de studie bestaat voor een aanzienlijk deel uit lezen en schrijven. 100 tot 180 pagina’s per week is in het eerste jaar heel gewoon. Ligt je dat, dan is de studie goed te doen.

Welke toelatingseisen zijn er?

Elk vwo-profiel geeft recht op toelating tot de bacheloropleiding Geschiedenis. Je wordt ook toegelaten met een propedeuse- of einddiploma van een (erkende) universitaire of hbo-opleiding.

Ben je 21 jaar of ouder en beschik je niet over de vereiste vooropleiding, dan kun je in bepaalde gevallen toch worden toegelaten tot de bacheloropleiding Geschiedenis. Daarvoor moet je deelnemen aan een toelatingsonderzoek (colloquium doctum) om aan te tonen dat je geschikt bent voor het volgen van deze opleiding.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Heb je interesse in culturele, economische, sociale en politieke aspecten van de samenleving in heden en verleden?
  • Kijk je graag naar geschiedenisprogramma’s, zoals Andere Tijden? 
  • Ben je nieuwsgierig naar de samenhang tussen heden en verleden? 
  • Wil je je verdiepen in de achtergronden van historische gebeurtenissen?
  • Heb je plezier in het oplossen van problemen? 
  • Lees je graag de krant, literatuur, historische teksten? 
  • Houd je van schrijven en analyseren van teksten?
  • Ben je goed in Nederlands en Engels?

Heb je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoord, dan is de universitaire opleiding Geschiedenis wellicht iets voor jou. Wil je zeker weten of het iets voor je is, raadpleeg dan de sites van de universiteiten die deze opleiding aanbieden, bezoek open dagen en loop een dagje met een student mee.

Welke wo-opleidingen lijken erop?

  • Kunstgeschiedenis
  • Archeologie
  • Politicologie

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Kunst, cultuur en vormgeving Wo-opleiding Geschiedenis