Opleiding tot uitvaartondernemer

Wie een baan in het uitvaartwezen ambieert en daarom een gespecialiseerde opleiding wil volgen, kan alleen terecht bij particuliere opleidingsinstituten. Bekende namen in het wereldje zijn: Docendo - Academie voor Uitvaartzorg, Academie Vitaedis, Meander Uitvaartopleidingen en GaandeweG Uitvaart Educatie. Tijdens de opleiding tot uitvaartbegeleider of -verzorger maak je kennis met alle aspecten rondom een uitvaart. Denk hierbij aan rouwverwerking, verzorging van een overledene, communicatieve vaardigheden, en wet- en rechtskennis.

Wat kun je ermee worden?

Via deze opleidingen start je meestal in een functie als algemeen uitvaartmedewerker of uitvaartverzorger. Sommige afgestudeerden beginnen direct hun eigen uitvaartbedrijf en zijn dan naast uitvaartverzorger meteen ook uitvaartondernemer.

Verder bestaat er nog een aantal gespecialiseerde beroepen in de uitvaartbranche:

  • ritueelbegeleider
  • stervensbegeleider
  • mortuariummedewerker
  • verzorger van overledenen
  • rouwbegeleider

Wat is het carrièreperspectief?

Vaak beginnen afgestudeerden als algemeen uitvaartmedewerker in een bedrijf. Je kunt via deze functie doorgroeien naar uitvaartverzorger/uitvaartbegeleider, waarbij je meer verantwoordelijkheden krijgt, zoals het voeren van aannemingsgesprekken en het zelfstandig leiden van de uitvaart. Blijkt dat dit soort werk je goed ligt, dan kun je overwegen je eigen onderneming op te zetten. 

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt het?

De opleiding Uitvaartverzorger van Docendo is een eenjarige opleiding. Het cursusjaar is opgedeeld in vier blokken van tien weken. Naast de twintig lesdagen loop je vijf tot tien dagen stage.

De opleiding Uitvaartverzorging van Academie Vitaedis duurt anderhalf jaar, kent zestien lesdagen en zo’n zeven weken stage. Er zijn twee uitstroomrichtingen: Rouw- en stervensbegeleider en Ondernemerschap.

De uitvaartopleiding van Meander is uitgesplitst in een beroepsopleiding voor beginners en een kortere vakopleiding voor mensen die al in de branche werkzaam zijn. De beroepsopleiding duurt tien maanden en bestaat uit zestien bijeenkomsten, negen intervisiebijeenkomsten en negen dagen stage. De vakopleiding duurt vijf maanden en omvat tien plenaire bijeenkomsten, drie intervisiebijeenkomsten en enkele excursies.

De opleiding Uitvaartbegeleider van GaandeweG Uitvaart Educatie duurt zes maanden en is opgedeeld in tien lesdagen. Naast de opleiding tot uitvaartbegeleider biedt GaandeweG ook de opleiding tot Ritueelbegeleider aan. Deze opleiding duurt eveneens zes maanden en is opgedeeld in tien lesdagen. 

Wat doe je tijdens de opleiding?

De opleidingen zijn verdeeld in een aantal modules, zoals Communicatie, Vaardigheden, Financiën en Recht. Je doet bijvoorbeeld kennis op over materialen en rituelen van een begrafenis of crematie, leert hoe je om moet gaan met rouw bij kinderen en hoe je overledenen verzorgt. In de module Vaardigheden worden diverse competenties behandeld die nodig zijn voor dit beroep. Denk aan het omgaan met emoties en klachten of het voeren van een aannemingsgesprek. Je bestudeert verder de relevante rechts- en wetskennis, zoals de Wet op de Lijkbezorging, en krijgt inzicht in verzekeringen, kosten en hoe je een bedrijfsadministratie op moet zetten.

Hoe zwaar is het?

De opleiding van Docendo wordt door studenten van tevoren vaak als te gemakkelijk ingeschat. De leerstof bestaat grotendeels uit theorie (wetteksten!). Dat valt veel deelnemers tegen. Daarnaast zullen aspirant- uitvaartondernemers die de opleiding doen, zich moeten realiseren dat deze geen managementvaardigheden in het pakket heeft, en dat je deze dus bijvoorbeeld via een eerdere cursus of opleiding hebt verkregen. Voor het besturen van grotere uitvaartorganisaties vraagt men bovendien een afgeronde economische hbo-opleiding als achtergrond.

Welke toelatingseisen zijn er?

Voor de opleiding tot Uitvaartverzorger bij Docendo en GaandeweG geldt als vooropleidingseis een mbo werk- en denkniveau. Vitaedis verlangt een hbo-werk- en denkniveau. Het opleidingsinstituut Meander verwacht dat kandidaten over een aantoonbaar hbo-niveau beschikken, verkregen door opleiding of werkervaring.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Voor wie zich afvraagt of werken in de uitvaartbranche en de bijbehorende opleiding iets voor hem of haar is, organiseren de opleidingsinstituten oriëntatiedagen. Het is verder belangrijk je te realiseren dat je bij deze opleidingen wordt opgeleid voor een echt vak, inclusief stage bij een uitvaartcentrum. Veel studenten denken aanvankelijk dat ze een soort breed, theoretisch verdiepingsjaar ingaan, dat een mooie aanvulling biedt op hun huidige werk. Dit is dus een verkeerde veronderstelling!

Verder kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Ambieer ik een baan in de uitvaartwereld of lijkt het me alleen maar interessant om met een bepaald onderdeel van dit vak kennis te maken en zou ik daarin een cursus willen volgen?
  • Schrikt het leren van theoretische kennis me niet af?
  • Kan ik zelfstandig en gedisciplineerd werken?
  • Beschik ik over goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden?
  • Ben ik opgewassen tegen de zware kant van dit beroep (de voortdurende confrontatie met – traumatische – sterfgevallen en rouw)?

Wat is het profiel van de studenten?

De uitvaartbranche is geen mannenwereld meer. De verhouding man/vrouw gaat dan ook ongeveer gelijk op. Een deel van de studenten werkt reeds bij een uitvaartonderneming en wil hierin verder groeien. Ook zitten er veel nieuwe toetreders, die nog geen kennis hebben van of netwerk bezitten binnen het uitvaartwezen en die bijvoorbeeld hun eigen bedrijf willen opstarten. En dan heb je nog een groep studenten die uit pure interesse aan een van de opleidingen begint.

Relevante websites

Auteur: Vera van Dijk en Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Zorg en management Uitvaartondernemer Opleiding tot uitvaartondernemer