Opleiding tot acteur

Natuurlijk kun je zonder enige ervaring meedoen aan een talentenjachtprogramma op televisie in de hoop ontdekt te worden en door te breken als acteur. De kans dat je acteercarrière op die manier start is echter zeer klein. Acteren is een vak en wil je echt serieus werk maken van een carrière als acteur, dan is het verstandig om een mbo- of hbo-opleiding tot acteur te volgen.

Acteeropleidingen op mbo- en hbo-niveau

Tijdens een opleiding tot acteur maak je kennis met verschillende disciplines. In sommige gevallen krijg je al de kans om je te specialiseren, bijvoorbeeld in musicals of drama. Ook na je basisopleiding is het slim om je verder te specialiseren en je vaardigheden uit te diepen via workshops en cursussen.

Je wordt niet zomaar tot deze opleidingen toegelaten. Er gelden diploma-eisen en daarnaast wordt ook bekeken of je over voldoende talent en over de juiste motivatie beschikt. Acteeropleidingen zitten niet te wachten op mensen die vooral de roem en status nastreven. Je moet auditie doen en en wordt niet alleen beoordeeld op je spelkwaliteiten, maar ook op je zang en dans. Perfect hoeft het nog niet te zijn; de selectiecommissie kijkt naar welk basisniveau je hebt en of er ontwikkelingsmogelijkheden zijn. 

De mbo-4-opleiding tot artiest wordt door verschillende roc’s verspreid over het hele land aangeboden.

De hbo-opleiding Theater is te volgen aan de volgende opleidingsinstituten:

  • Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht
  • Theaterschool Arnhem
  • Theaterschool Amsterdam
  • Toneelacademie Maastricht

Naast deze erkende opleidingen zijn er tal van aanbieders die acteercursussen voor zowel beginners als gevorderden aanbieden: van theatersport en acteren in alledaags gebruik tot improviseren en stemacteren. Het niveau van deze cursussen varieert enorm. Oriënteer je dus goed voordat je je inschrijft.

Cursussen en trainingen

  • Tijdens de uitgebreide praktijkgerichte opleiding Camera Acteren van de Amsterdam Film School leer je in 1 jaar de basis vaardigheden van een acteur voor film en televisie.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Beroep Kunst en cultuur Acteur Opleiding tot acteur