Commerciële communicatie

In ieder bedrijf speelt communicatie een essentiële rol. Afdelingen moeten elkaar op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen, via een intranet of een systeem van regelmatige vergaderingen. Ook naar buiten toe is goede communicatie een voorwaarde voor succes. Communicatie met klanten en andere relaties, met de pers of met de overheid moet gemanaged en uitgevoerd worden. Op tijd moet de juiste boodschap in de juiste vorm naar de juiste persoon. Dat is een vak dat je leert in opleidingen in de categorie Commerciële communicatie.

De hbo-opleiding communicatie vormt een goed startpunt voor een baan in de communicatiebranche: van PR-functionaris tot webdeveloper.

Hoe kan een zorgverzekeraar, die op een negatieve manier in het nieuws komt, het beeld weer een beetje opfleuren? En welke afspraken zijn er gemaakt binnen de organisatie over wie wat zegt als een consumentenprogramma voor de deur staat? Met de hbo-opleiding Communicatiemanagement kan je deze vraagstukken aanpakken en oplossen.

De Vertaalacademie (Hogeschool Zuyd) te Maastricht is de enige in zijn soort in Nederland. Bij deze voltijdopleiding word je opgeleid tot een professioneel dienstverlener op taalgebied. Je leert je moedertaal perfect beheersen en ontwikkelt een goede kennis van tenminste twee vreemde moderne talen (Spaans, Duits, Frans). Verder maak je kennis met uiteenlopende vakgebieden, zoals ondertitelen, software lokaliseren en tolken. Het onderwijs is praktijkgericht: je vertaalt voornamelijk teksten op het gebied van recht, economie en techniek.

Tijdens de hbo-opleiding Oriëntaalse Talen en Communicatie (OTC) word je opgeleid tot een communicatiedeskundige die een brug weet te slaan tussen de westerse wereld en het Verre Oosten. Tijdens deze studie leer je een oriëntaalse taal - Chinees, Japans of Arabisch - lezen, schrijven en spreken. Naast de taal leer je ook de cultuur, gebruiken en gewoonten van het land kennen, want communiceren omvat meer dan alleen maar woorden. En waar kun je een taal en cultuur beter leren kennen dan in het land zelf? In het derde jaar van de opleiding studeer je daarom een periode aan een instituut in het land waar je de taal van leert. Je kunt de hbo-opleiding Oriëntaalse Talen en Communicatie alleen aan Hogeschool Zuyd in Maastricht volgen.

Je bent hier: Home Opleiding Taal, media en communicatie Commerciële communicatie