Tandartsassistent

Als tandartsassistent ben je een echte duizendpoot. Je ondersteunt de tandarts bij een groot gedeelte van zijn of haar taken ‘aan de stoel’, maar voert ook veel handelingen zelf uit. Daarnaast geef je advies en voorlichting aan patiënten en ondersteun je de tandarts op administratief gebied; zo neem je de telefoon aan en plan je afspraken met patiënten in. Door jouw hulp zorg je ervoor dat de tandarts goed en snel kan werken.

Wat doet een tandartsassistent?

Welke taken je precies uitvoert, hangt af van je opleiding, je werkervaring en de tandartspraktijk waar je werkzaam bent. Globaal gesproken voert een tandartsassistent de volgende werkzaamheden uit:

  • Assisteren van de tandarts voor en tijdens behandelingen
    Je zorgt ervoor dat alle instrumenten die de tandarts tijdens de behandeling van een patiënt nodig heeft, zoals tangetjes, boren, injectiespuiten en spiegeltjes, klaarliggen en steriel zijn. Tijdens de behandeling reik je de tandarts deze instrumenten aan en zuig je speeksel af. Aan de hand van röntgenfoto’s kan de tandarts vaak beter zien hoe het met het gebit van een patiënt is gesteld; jij zorgt voor deze foto’s. Verder maak je materialen voor vullingen en gebitsafdrukken klaar. Na iedere behandeling maak jij de gebruikte instrumenten weer schoon met een sterilisatieapparaat, zodat deze weer bij de volgende patiënt gebruikt kunnen worden.
  • Voorlichting geven en adviseren
    Als assistent kom je veel in contact met patiënten. Tijdens de behandeling bekommer je je om de patiënt; je stelt de patiënt op zijn gemak en je licht toe wat er gebeurt. Ook geef je voorlichting aan patiënten over hoe zij bijvoorbeeld moeten poetsen en flossen.
  • Administratieve taken
    Je assisteert de tandarts ook op administratief gebied. Je beantwoordt de telefoon, plant afspraken met patiënten in, verzorgt de patiëntenadministratie,  verwerkt facturen en bewaakt de voorraad materialen.

Lianne Duis (27), preventieassistent en assistent bij tandarts en kaakchirurg:
“Hoezo, achter de tandarts aan hobbelen? We werken juist nauw samen! Neem de jaarlijkse controle. Ik doe al het voorwerk, de tandarts doet de daadwerkelijke controle. Bij een kroonpreparatie maak ik de afdrukken en de tandarts behandelt. Ik maak de noodkronen, de tandarts plaatst ze. Ik kan niet zonder hem, en hij niet zonder mij.”

Bron: brochure ‘Kies voor tandartsassistent!’, Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT).

Waar werk je als tandartsassistent?

Tandartsassistenten zijn werkzaam bij:

  • Tandartspraktijken (solo- of groepspraktijk)
  • Orthodontiepraktijken (solo- of groepspraktijk)
  • Tandheelkundige centra
  • Ziekenhuizen op de afdeling mond- en kaakchirurgie of tandheelkunde

Wat is je plaats in de organisatie?

Collega’s of medewerkers

Wie is je baas?

De tandarts of tandarts-specialist (orthodontist of kaakchirurg) is meestal je direct leidinggevende.

Welke competenties moet je in huis hebben?

  • Klantgerichtheid. Een tandartspraktijk draait om haar patiënten. Het is belangrijk dat je je op de behoeften en de verwachtingen van de klant richt. Je beantwoordt de telefoon, maakt afspraken voor behandelingen, haalt mensen uit de wachtkamer, maakt een praatje en stelt patiënten zo nodig gerust. Goede gespreksvaardigheden zijn dus een must.
  • Inlevingsvermogen. Tijdens je werk als tandartsassistent krijg je met heel veel verschillende mensen te maken: kinderen, ouderen, maar ook met mensen die bang zijn voor de tandarts of een bepaalde behandeling. Je toont niet alleen aandacht voor hun gevoelens, maar ook begrip. Zo zorg je ervoor dat een behandeling met zo min mogelijk stress bij de patiënt verloopt.   
  • Samenwerken. Je werkt veel en vaak met de tandarts samen. Tijdens een behandeling is er geen tijd om uitgebreid te overleggen met de tandarts. Aan een paar woorden heb jij voldoende om te begrijpen wat je moet doen en dat doe je hygiënisch en nauwkeurig. Ook kun je situaties goed inschatten. Je ziet bijvoorbeeld welk instrument je moet aangeven.
  • Zelfstandig werken. Sommige tandtechnische werkzaamheden voer je zelfstandig uit, zoals het schoonmaken van de instrumenten.
  • Flexibiliteit. Als tandartsassistent moet je flexibel zijn, want geen dag is hetzelfde en agenda’s lopen soms volledig in de soep door afspraken die uitlopen, patiënten die niet komen opdagen of een spoedgeval. Meestal werk je op vaste werktijden, maar het kan voorkomen dat er buiten deze tijden gewerkt moet worden, bijvoorbeeld in het weekend.
  • Computervaardigheden. Naast tandtechnische taken verzorg je ook de administratie. Het is daarom belangrijk dat je met de computer uit de voeten kunt.

Karin Rougoor (43), tandarts- en preventieassistente:
“Mijn karakter past goed bij het beroep. Ik help anderen graag, ben geduldig en kan mensen echt geruststellen. Naar de tandarts gaan hoort nu eenmaal bij het leven. Ik maak dat moment graag zo aangenaam mogelijk.“

Bron: brochure ‘Kies voor tandartsassistent!', Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT).

Hoe word je tandartsassistent?

Om tandartsassistent te worden moet je de mbo-4-opleiding Tandartsassistent hebben afgerond. De duur van de opleiding verschilt per opleidingsinstituut en varieert tussen de twee en drie jaar.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Na het behalen van je diploma kun je vele na- en bijscholingscursussen volgen, bijvoorbeeld de cursus Preventieassistentie. Daarmee kun je een aantekening behalen op het gebied van tandheelkundige preventie en mondhygiëne en krijg je meer bevoegdheden, zoals het geven van fluorbehandelingen, polijsten en het verwijderen van tandsteen. 

Welke beroepen lijken erop?

Aanbevolen websites

  • Op YouChooz, een informatieve site over beroepen en opleidingen in welzijn en gezondheidszorg, vind je meer informatie over het beroep van tandartsassistent en de mbo-opleiding Tandartsassistent.
  • Op de site van de beroepsvereniging voor tandartsen, de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde, kun je een brochure downloaden over de werkzaamheden van en de opleiding tot tandartsassistent. Ook vind je er een overzicht van de cursussen die je kunt volgen na het behalen van je diploma.
  • De Nederlandse Assistenten Site richt zich op medewerkers met een assistentenberoep. Je vindt er nieuws, vacatures, stageplaatsen en een discussieforum.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Beroep Functies in de Gezondheidszorg Medisch Tandartsassistent