Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Persoonlijk ondernemerschap

Persoonlijk ondernemerschap

Persoonlijk ondernemerschap houdt in dat je je werk en je ontwikkeling stuurt in de richting die jij wilt. Je houdt hierbij ook rekening met de omgeving waarin je werkzaam bent, zodat zowel jijzelf als je omgeving optimaal profiteren en renderen.

Voordelen van persoonlijk ondernemerschap

Eigenschappen van een persoonlijk ondernemer

Om jezelf te kunnen sturen is het belangrijk dat je weet wat je drijfveren, positieve overtuigingen en talenten zijn, want dan weet je wat je toegevoegde waarde is en hoe je hiermee het verschil kunt maken in je werkomgeving.

Eigenschappen die een persoonlijk ondernemer typeren:

Vaak wordt gedacht dat persoonlijk ondernemerschap gelijkstaat aan zelfstandig ondernemer zijn, maar dat is niet juist. Als je persoonlijk ondernemer bent, doe je het werk dat je interessant vindt vanuit een innerlijke gedrevenheid. Je creëert dit door je grenzen te verleggen en actief verandering aan te brengen in je eigen gedrag of in je werkomgeving, bijvoorbeeld door jobcrafting. Persoonlijk ondernemerschap vraagt bepaalde eigenschappen en vaardigheden van jou als persoon, maar ook een ondersteunende en stimulerende (werk)omgeving. Een persoonlijk ondernemer zal wanneer hij binnen de organisatie waar hij werkzaam is en daar te weinig ruimte ervaart om zich te ontplooien op zoek gaan naar een omgeving waar dat wel kan; bij een andere organisatie of als zelfstandig ondernemer.

Hoe ontwikkel je persoonlijk ondernemerschap?

Persoonlijk ondernemerschap is geen gave waarmee je wordt geboren; iedereen kan het ontwikkelen. De manier waarop je invulling geeft aan je persoonlijk ondernemerschap bepaal je zelf. Wat zijn de belangrijke succesfactoren?

Zorg voor reflectie, feedback en support

Om te kunnen groeien moet je niet bang zijn jezelf tegen het licht te houden: welke waarden streef je na en welke (belemmerende) overtuigingen heb je? Ruimte en support zijn erg belangrijk voor persoonlijk ondernemerschap. Ruimte om zelf je werk in te richten en beslissingen te nemen en support van mensen en leermeesters die je actief stimuleren om buiten je comfortzone te treden en die je feedback geven. Door feedback krijg je steeds meer grip op je eigen drijfveren, talenten en ontwikkelmogelijkheden en -kansen. 

Vragen die je hierbij helpen:

Ontwikkel jezelf continu

Blijven leren en jezelf ontwikkelen is een andere voorwaarde. Je doet dit doelgericht en formuleert een plan of een strategie. Dit kan door training en opleiding, maar ook door collega’s te observeren en experts uit je vakgebied te volgen.

Vragen die je hierbij helpen:

Sta stil bij vooruitgang

Succes is subjectief, je bepaalt zelf wat succes voor jou betekent. Het vieren van de kleine en grote successen die je behaalt is erg belangrijk, want het versterkt je leer- en groeiproces én zelfvertrouwen. Hierdoor durf je ook steeds beter een volgende stap te zetten.
Vragen die je hierbij helpen:

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

http://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfonderzoek/persoonlijk-ondernemerschap Sitemap © Copyright Applinet B.V. 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger