Hbo-opleiding Fiscaal Recht en Economie

Wie alles wil weten van belastingaangiftes – of dat nu voor particulieren of voor bedrijven is – zit goed bij de hbo-opleiding Fiscaal recht en Economie. Saai? Welnee. Als fiscalist kun je veel meer dan alleen belastingpapieren invullen.

De hbo-opleiding Fiscaal recht en Economie is aan veel hbo-instellingen en één particuliere instelling te volgen.

Wat kun je ermee worden?

Als je Fiscaal Recht en Economie hebt gestudeerd, kun je in allerlei soorten functies terechtkomen die iets met belastingen te maken hebben, bijvoorbeeld:

  • belastingadviseur
  • belastingcontroleur
  • bedrijfsfiscalist
  • bedrijfsjurist
  • financieel planner of adviseur

Een fiscalist wordt breed opgeleid: hij weet alles van bedrijfseconomie, kan jaarrekeningen beoordelen en de financiële stukken controleren. Hij kan bedrijven adviseren hoe administraties het best opgezet kunnen worden en financiële beslissingen genomen kunnen worden, op zo'n manier dat het financieel en belastingtechnisch zo gunstig mogelijk uitpakt voor het bedrijf. De grote financiële schandalen in het bedrijfsleven van de afgelopen jaren laten zien hoe belangrijk het is dat dit allemaal uiterst zorgvuldig en goed gebeurt.

Maar ook bij de overheid is er ruimte voor fiscalisten. De Belastingdienst en het ministerie van Financiën (en ook anderen overheidsinstanties) kunnen niet zonder hen. Het maken van fiscale regels en de controle op de naleving ervan is ingewikkelde materie. Het zal je niet verbazen dat de opleiding Fiscaal Recht en Economie behoorlijk diepgravend is.

Werk je liever voor particulieren? Ook dat kan met de opleiding Fiscaal Recht en Economie als achtergrond. Mensen met vermogen, kleine ondernemers en privé-beleggers hebben allemaal bij tijd en wijlen behoefte aan raad van een financiële man of vrouw.

Wat is je kans op een baan?

Er zijn talloze mogelijkheden om aan een baan te komen. Je kunt aan de slag bij grote bedrijven, bij overheidsinstellingen, accountants- en belastingadvieskantoren, banken of als zelfstandige. Wie denkt dat fiscalisten alleen bij de Belastingdienst aan de slag kunnen, heeft het helemaal mis. Door deze grote keuze is het niet moeilijk een baan te vinden.

Wat is het carrièreperspectief?

Er zijn tal van doorgroeimogelijkheden binnen het vak van fiscalist. Wie bij een accountantskantoor aan de slag gaat, zal niet meteen de ingewikkeldste en moeilijkste vraagstukken toebedeeld krijgen. Maar gaandeweg worden de klussen omvangrijker, complexer en ingewikkelder. Je groeit door van junior naar senior.

Ook kun je ervoor kiezen je na verloop van tijd nog meer te specialiseren. Misschien wil je je wel richten op internationale overnames, of verdiep je je in notarieel recht, zodat je je bezighoudt met adviezen rond erfrechtkwesties. Ook hier geldt: meer dan keuze genoeg.

Misschien blijk je uiteindelijk toch ook een generalist te zijn. Dan kun je ervoor kiezen manager te worden (bijvoorbeeld van een financiële afdeling) of als adviseur bij een consultancybureau te gaan werken. Vaak zul je je dan nog moeten bekwamen in leidinggevende vaardigheden en/of projectmanagement.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

  • Cijfermatig en taalkundig inzicht. Gevoel voor cijfers is natuurlijk onontbeerlijk. Dat spreekt eigenlijk voor zich. Maar je hebt ook met wetteksten en regelgeving te maken. Die moet je goed kunnen begrijpen en gebruiken. Belastingtaal is moeilijk, dus een goede taalvaardigheid is onontbeerlijk.
  • Probleemanalyse. Je houdt je bezig met vaak complexe financiële vraagstukken en ingewikkelde wetgeving. Je moet problemen grondig aanpakken en tot een goede oplossing van bedrijfseconomische vraagstukken zien te komen. Daar is dus ook enig doorzettingsvermogen voor nodig.
  • Accuratesse. Slordigheden kunnen jou en de klanten voor wie je werkt duur komen te staan, letterlijk en figuurlijk. In het fiscalistenvak is geen plaats voor sloddervossen.
  • Communicatieve vaardigheden. Moeilijke financiële materie inzichtelijk maken is een vak apart. Je moet goed advies kunnen geven over de beste opzet van een boekhouding of een beleggingsstrategie, en je moet helder verslag kunnen doen van je bevindingen als je financiële stukken of aangiftes hebt gecontroleerd.

Hoe lang duurt de opleiding?

Bij de meeste hogescholen wordt de opleiding alleen als voltijdse opleiding aangeboden. Deze duurt 4 jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

De opleiding is behoorlijk diepgravend. Je krijgt vakken als belastingwetgeving, belastingrecht, bedrijfseconomie, bedrijfsadministratie, recht, sociale wetgeving en algemene economie. Je leert presenteren en rapporteren. Maar de opleiding is ook praktijkgericht. De studieprogramma's zijn meestal in nauwe samenwerking met bedrijven ontwikkeld: veel opdrachten die je doet zijn ontleend aan situaties uit de praktijk en soms worden opdrachten zelfs rechtstreeks door bedrijven gegeven.

In het eerste jaar volg je een basisprogramma, meestal samen met andere studenten van verwante opleidingen, zoals Accountancy, Bedrijfseconomie en Financial Services Management. Je kijkt waar jouw interesses en talenten liggen. Je voert een of meerdere projectopdrachten uit, gaat kijken bij bedrijven en volgt gastcolleges. Je studieweek bestaat uit het volgen van colleges, practica, projecten en zelfstudie. 

Vanaf het tweede jaar ga je je steeds meer richten op je toekomstige beroep. Je verdiept je verder in de vakken uit het eerste jaar. De projecten worden specifieker van aard om je de vaardigheden van fiscalist bij te brengen. Een van de projecten kan bijvoorbeeld bestaan uit het doen van een aangifte voor een ondernemer, met alles erop en eraan.

Bij de meeste hogescholen loop je in het derde jaar stage bij een bedrijf of organisatie. Je maakt dan niet alleen kennis met de praktische gang van zaken, maar je werkt ook een of meer opdrachten zelfstandig uit.

In het vierde jaar loop je nog meer stage en studeer je af. Je hebt gekozen voor een richting die jouw belangstelling heeft. Je kunt bijvoorbeeld in de vrije ruimte kiezen voor allerlei minoren, zoals Consultancy of Erfrecht. Je sluit de studie af met een afstudeeropdracht, die je in de beroepspraktijk uitvoert.

Hoe zwaar is de opleiding?

Student gezocht. Ben jij student Fiscaal Recht en Economie aan een hbo-instelling? Vertel ons over jouw opleiding, zodat anderen uit de eerste hand kunnen horen hoe de opleiding bevalt en wat er leuk, spannend of moeilijk aan is. Het mooiste verhaal plaatsen we bij dit artikel.

De opleiding is behoorlijk specialistisch en theoretisch en vereist de nodige discipline. Lang niet alle studenten halen binnen vier jaar de eindstreep. Tijdens de opleiding loop je een aantal stages en doe je praktijkopdrachten. Dat maakt de studie afwisselend en boeiend.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de hbo-opleiding Fiscaal Recht en Economie toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Heb je een havo- of vwo-diploma, dan moet je daarnaast ook over het juiste profiel beschikken.

Havo

  • Cultuur & Maatschappij met economie of management & organisatie en wiskunde A of B
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid met economie of management & organisatie
  • Natuur & Techniek met economie of management & organisatie

Vwo

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

Mis je een van de vereiste vakken, dan moet je deze deficiëntie wegwerken voor aanvang van de opleiding en een toets doen om te laten zien dat je het vak op niveau beheerst. Sommige hogescholen bieden cursussen aan waarin je je kennis kunt bijspijkeren.

Als je niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet en 21 jaar of ouder bent, dan kom je in aanmerking voor een 21+-toelatingsonderzoek. Als je daarvoor slaagt, word je alsnog toegelaten tot de opleiding.

Vervolgopleidingen

Je kunt er na de opleiding voor kiezen om een masteropleiding te doen, bijvoorbeeld de master in Finance and Accounting. Wil je verder studeren in een universitaire master, dan moet je doorgaans een doorstroomprogramma volgen voordat je met de eigenlijke master begint. Soms kun je de minor invullen met delen van dit doorstroomprogramma. Informeer tijdens je studie naar de mogelijkheden.

Als je je verder wilt specialiseren naast je werk, dan kun je bij de beroepsvereniging Register Belastingadviseurs terecht voor nascholing. Deze organisatie verzorgt cursussen op allerlei onderwerpen, variërend van erfrecht tot modules over vastgoed enzovoort.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Houd je van cijfers en regels?
  • Ben je een pietje-precies?
  • Deins je niet terug voor ingewikkelde materie?
  • Ben je een echte doorzetter?
  • Word je graag serieus genomen?
  • Heb je een professionele uitstraling?

Kun je deze vragen met 'ja' beantwoorden, dan past de opleiding Fiscale Economie wellicht bij je.

Wat is het profiel van de studenten?

Studenten Fiscaal Recht en Economie zijn serieus, maar niet saai. Ze houden van diepgravend bezig zijn, maar weten ook hoe ze moeilijke materie aan de man moeten brengen. Ze zien een uitdaging in iets wat de meeste mensen afdoen als saai en vervelend. Dat maakt hen tot een bijzonder slag doorzetters.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

De opleidingen Accountancy, Bedrijfseconomie en Financial Services Management kennen bij de meeste hogescholen een gezamenlijke propedeuse en een gemeenschappelijk deel in het tweede jaar. Dat maakt het overstappen van de ene naar de andere opleiding relatief eenvoudig.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Economie en management Financieel Hbo-opleiding Fiscaal Recht en Economie