Wo-bachelor Notarieel Recht

Huwelijk, scheiding, de aan- of verkoop van een woning of de start van een eigen onderneming; bij veel belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven speelt de notaris een rol.  Als notaris adviseer je en leg je belangrijke afspraken vast die mensen of bedrijven met elkaar maken. Die afspraken - vrijwillig of omdat de wet het vereist -  liggen op het terrein van geld en van relaties tussen personen en bedrijven. Spreekt die rol je aan, dan biedt de universitaire bacheloropleiding Notarieel Recht je de basis om als notaris aan de slag te kunnen.

Wat kun je ermee worden?

Na het behalen van je bachelor kun je nog niet meteen als notaris aan de slag. Je zult eerst nog een master Notarieel Recht moeten behalen. En met je mastertitel op zak ben je er nog niet. Voordat je jezelf notaris mag noemen, werk je zes jaar als kandidaat-notaris op een notariskantoor. Gedurende deze periode heb je een betaalde baan en volg je nog een aanvullende beroepsopleiding. Na deze stage als kandidaat-notaris kun je worden benoemd tot notaris. Als afgestudeerd notarieel jurist kun je niet alleen in het notariaat terecht, maar ook bij de overheid, het bedrijfsleven, de vastgoedsector, het bank- en verzekeringswezen of bij adviesbureaus. Je kunt hierbij denken aan functies als:

Spreekt wetenschappelijk onderzoek je aan, dan kun je bij de universiteit een carrière als wetenschapper beginnen of je kennis overbrengen als (universitair) docent. Je kunt er eventueel voor kiezen om na je master te promoveren.

Civiel effect

Civiel effect is nodig om toegang te krijgen tot de zogeheten togaberoepen: advocatuur, rechterlijke macht of officier van justitie. Wanneer je tijdens je opleiding ervoor kiest om het zogenoemd civiel effect te behalen vergroot je je baanmogelijkheden en kun je ook aan de slag in het familierecht-, vastgoed- of ondernemingsadvocatuur.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De bacheloropleiding Notarieel Recht duurt drie jaar. Je kunt de opleiding zowel in voltijd als in deeltijd volgen.

Maarten van der Meer, student Notarieel Recht:

“Het vak Rechtsvinding is tot nu favoriet, omdat je inzicht krijgt in het oplossen van juridische geschillen. Je leert bijvoorbeeld hoe rechters tot een beslissing komen en wat het verschil is tussen rechtsvaardigheid en gerechtvaardigdheid. Voor het tentamen moesten we een verdediging opstellen voor twee partijen en een betoog schrijven aan de hand van het wetboek en jurisprudentie.”

Bron: website Universiteit Leiden

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van de opleiding – de propedeuse – maak je samen met andere rechtenstudenten kennis met de verschillende gebieden van het recht (publiek-, straf-, sociaal en burgerlijk recht) en leer je juridische begrippen en de achtergronden achter het Nederlandse rechtssysteem kennen. Daarnaast krijg je inzicht in hoe je relevante wetgeving kunt vinden en ontwikkel je je (juridische) mondelinge en schriftelijke vaardigheden. Denk dan aan het opbouwen van een betoog, argumenteren en tekstanalyse. In het tweede en derde jaar van de opleiding ligt de nadruk op de specifieke rechtsterreinen van een notaris, zoals onroerendgoedrecht, vennootschapsrecht, huwelijksvermogensrecht en erfrecht. Ook in deze fase is er veel aandacht voor de ontwikkeling van je juridische vaardigheden. Zo leer je in een oefenrechtbank hoe je moet pleiten. Je sluit je bacheloropleiding af met een scriptie. Je mag dan de titel Bachelor of Laws voeren (ll.B.).

Wat zijn de toelatingseisen?


Cultuur & Maatschappij
Economie & Maatschappij
Natuur & Techniek
Natuur & Gezondheid
VwoToelaatbaarToelaatbaarToelaatbaarToelaatbaar

Ook met een hbo-einddiploma ben je toelaatbaar. Heb je een hbo-propedeusediploma maar géén vwo-diploma, dan ben je alleen toelaatbaar als je in het bezit bent van een vwo-certificaat Nederlands.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je aanmelden voor een toelatingsonderzoek 21+: het colloquium doctum.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Spreekt het beroep van notaris je aan?
  • Heb je goede communicatieve vaardigheden?
  • Beheers je de Nederlandse taal uitstekend?
  • Haal je er voldoening uit om zaken goed te regelen?
  • Ben je nieuwsgierig?
  • Ben je een kritische denker?
  • Heb je interesse in mensen en het rechtsstelsel?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de universitaire bacheloropleiding Notarieel Recht wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door een of meerdere open dagen te bezoeken.

Welke wo-opleidingen lijken erop?

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Recht en bestuur Wo-bachelor Notarieel Recht