Hbo-opleiding Luchtvaarttechnologie

In de hbo-opleiding Luchtvaarttechnologie staat het ontwerpen, construeren en onderhouden van vliegtuigen en vliegtuigonderdelen centraal. Tijdens de opleiding ontwikkel je kennis van luchtvaarttechniek en maak je kennis met de verschillende computer-, teken- en testprogramma's die daarbij gebruikt worden. Je leert deze kennis toe te passen op praktische opdrachten. Ambieer je een baan als verkeersvlieger, dan kun je - tegen extra kosten - de opleiding Luchtvaarttechnologie combineren met een opleiding tot verkeersvlieger. Na je afstuderen kun je dan niet alleen aan de slag als ingenieur, maar ook als verkeersvlieger. Luchtvaarttechnologie is een voltijdopleiding en duurt vier jaar. Je kunt de opleiding alleen aan Hogeschool Inholland te Delft volgen. De hogeschool biedt ook een Engelstalige variant van de opleiding aan: Aeronautical Engineering.

Wat kun je ermee worden?

Als ingenieur luchtvaarttechnologie heb je veel beroepsmogelijkheden. Ligt je interesse op het gebied van onderhoud en gebruik, dan kun je bijvoorbeeld aan de slag als maintenance engineer of system engineer. Spreekt het ontwerpen je meer aan, dan behoort constructeur of design engineer tot de mogelijkheden. Bij onderzoeksinstellingen kun je bijvoorbeeld constructies en systemen ontwerpen. Verder kun je aerodynamisch onderzoek doen in windtunnels, bijvoorbeeld om het vlieggedrag van vliegtuigen met winglets (opstaande verlengingen van een vliegtuigvleugel die wervelingen in de lucht verminderen) te analyseren. Ook kun je onderzoek doen naar materialen, fabricagemethoden ontwikkelen en logistieke processen aansturen. Ook buiten de luchtvaart kun je terecht, bijvoorbeeld in de (petro)chemische en automobielindustrie.

Combineer je de hbo-opleiding Luchtvaarttechnologie met een opleiding tot verkeersvlieger, dan heb je na je afstuderen niet alleen een hbo-diploma op zak, maar ook een vliegbrevet. Je kunt dan ook aan de slag als piloot.

Wat is het carrièreperspectief?

Na een aantal jaren werkervaring kun je doorgroeien naar een leidinggevende of senior functie als projectleider, manager, bedrijfsleider, hoofd productie of quality engineer.

Hoe lang duurt de opleiding?

Luchtvaarttechnologie is een voltijdopleiding en duurt vier jaar. In sommige gevallen is het mogelijk de studieduur te verkorten, bijvoorbeeld wanneer je in het bezit bent van een aan luchtvaarttechnologie verwant mbo-diploma op niveau 4.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar, de propedeuse, oriënteer je je op het werkveld en doe je basiskennis op voor het ontwerpen van een vliegtuig. Je volgt theorielessen, practica, excursies en je werkt met andere studenten samen in projecten waar je oplossingen bedenkt voor praktijkproblemen. Op het rooster staan naast vakken als wiskunde, natuurkunde, mechanica, materiaalkunde, vliegtuigsystemen, aerodynamica en informatica ook vakken gericht op communicatie en werken in teamverband. Het tweede jaar van de opleiding start met een 'werkvloerstage', een praktische stage waarbij ook lassen, draaien en monteren aan bod komen. Na je stage verdiep je je verder in de luchtvaarttechniek. In het derde jaar van de opleiding loop je een stage van ongeveer drie maanden. De stage rond je af met een verslag en een presentatie. Hierna begint de specialisatiefase van je studie. Je gaat dieper in op de theorie en krijgt voornamelijk luchtvaartthema's, zoals prestatieleer en motoren, onderhoud en vliegtuigsystemen. Het vierde jaar van de opleiding staat in het teken van het afstuderen. Je volgt theorielessen en je voert een afstudeeropdracht uit bij een bedrijf of onderzoeksinstelling. Na afronding van de opleiding mag je de titel Bachelor of Engineering (B. Eng) voeren.

Luchtvaarttechnologie en opleiding tot verkeersvlieger

De eerste twee jaar van je studie volg je het normale programma van de opleiding Luchtvaarttechnologie. In het tweede jaar doorloop je een strenge toelatingsprocedure. Als je aan alle eisen voldoet, kun je na de derdejaarsstage met de opleiding tot verkeersvlieger beginnen. Je volgt de theorielessen bij de Nationale Luchtvaart School (NLS), waar je ook de bijbehorende examens aflegt. Het laatste jaar van je studie staat in het teken van het praktijkdeel van de vliegopleiding en de afronding van je studie. Als je kiest voor deze opleidingsvariant, betaal je naast het normale collegegeld voor de opleiding Luchtvaarttechnologie een apart bedrag voor de vliegopleiding.

Hoe zwaar is de opleiding?

De studie is geen eenvoudige studie, maar als techniek, wiskunde en Engels je liggen, is het goed te doen.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de hbo-opleiding Luchtvaarttechnologie toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Heb je een havo- of vwo-diploma, dan moet je ook over het juiste profiel beschikken.

Havo

  • Natuur & Gezondheid met natuurkunde of natuur, leven en technologie
  • Natuur & Techniek

Vwo

  • Economie & Maatschappij met natuurkunde
  • Natuur & Gezondheid met natuurkunde of natuur, leven & technologie
  • Natuur & Techniek

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog tot de opleiding worden toegelaten als je met goed gevolg een toelatingsonderzoek 21+ aflegt.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Ben je geïnteresseerd in techniek in het algemeen en luchtvaarttechniek in het bijzonder?
  • Wil je weten van welk materiaal een vliegtuigvleugel het beste gemaakt kan worden en wat de beste vorm is? En ben je nieuwsgierig naar hoe je dit berekent?  
  • Vind je het een uitdaging om een creatieve technische oplossing te vinden voor tegenstrijdige eisen? 
  • Wil je verkeersvlieger worden, maar wil je niet het risico lopen beperkt te zijn in je mogelijkheden?
  • Ben je goed in techniek en exacte vakken?
  • Ben je een teamspeler?
  • Ben je een doorzetter?
  • Houd je van aanpakken?
  • Heb jij een groot verantwoordelijkheidsgevoel?

Kun je de meeste vragen met 'ja' beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Luchtvaarttechnologie wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door een open dag te bezoeken of een gesprek aan te vragen met een studieadviseur.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Studies in Exact, Techniek en ICT Engineering Hbo-opleiding Luchtvaarttechnologie