Hbo-opleiding Technische Natuurkunde

Je warmt je eten op in de magnetron, kijkt het sportjournaal op je ambilight-tv en rijdt met je navigatiesysteem van A naar B. In veel (alledaagse) apparaten wordt gebruik gemaakt van natuurkundige wetmatigheden. In de hbo-opleiding Technische Natuurkunde leer je deze processen te begrijpen en toe te passen. Je maakt kennis met de nieuwste ontwikkelingen op technologisch gebied en je ontwikkelt praktische vaardigheden in het gebruik van die kennis. Zo leer je een bijdrage te leveren aan oplossingen voor (maatschappelijke) vraagstukken op het gebied van licht, geluid, warmte, magnetisme en elektriciteit. De vraagstukken waar je je over buigt zijn grenzeloos: van akoestiek en optica tot transport en medische fysica.

Wat kun je ermee worden?

Je kunt na je afstuderen aan de slag in functies in research & development, engineering en fabricage. Ook een adviesfunctie behoort tot de mogelijkheden. Enkele voorbeelden van beroepen zijn:

  • onderzoeker in laboratoria van multinationals (Shell, Philips) of onderzoeksinstellingen (TNO, FOM, SRON)
  • ontwikkelaar bij hightech bedrijven als Océ en Thales
  • ontwikkelaar hightech apparatuur in ziekenhuizen (t.b.v. röntgen- en stralingsonderzoek)
  • software engineer 
  • meettechnicus 
  • bouwfysicus
  • meteoroloog
  • adviseur/consultant bij een ingenieursbureau

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Lorette de Vries, alumnus Technische Natuurkunde:

“Een ander beeld dat niet klopt is dat technische opleidingen 'vieze-handen-studies' zijn. Dat schrikt meisjes misschien af. Maar dat klopt helemaal niet, zeker niet voor technische natuurkunde. Ik heb het ook helemaal niet als nadeel ervaren dat ik vrouw ben. Integendeel, het kan je zelfs helpen bij het vinden van een baan. Werkgevers willen graag een meer evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen. Ik werk nu voor de universiteit Delft bij het Reactor Instituut Delft. Daar houd ik mij onder meer bezig met straling en spectometrie. Ook dat is heel praktijkgericht werk.”

Bron: website Haagse Hogeschool

Hoe lang duurt het?

De hbo-bachelor Technische Natuurkunde is een voltijdopleiding en duurt vier jaar. Voor mbo’ers is er geen verkort doorstroomprogramma.

Wat doe je?

Technische Natuurkunde bestaat uit een propedeuse (1 jaar) en een hoofdfase (3 jaar). In het propedeusejaar ga je dieper in op de natuurkunde zoals je die op de middelbare school kreeg. Op het programma staan een groot aantal basisvakken, zoals wiskunde, mechanica, warmteleer, magnetisme en atoomfysica. Je volgt niet alleen colleges, maar bent daarnaast regelmatig in het lab om proeven en testen te doen. Ook zit je achter de computer om van simulaties te leren of om zelf meetopstellingen te ontwerpen. De belangrijkste vaardigheden van een technisch natuurkundige zijn namelijk onderzoeken, modelberekeningen maken en experimenten opzetten, voorbereiden en uitvoeren. In de hoofdfase van de opleiding ga je nog dieper in op de natuurkunde en leer je meer over optica, systeemtechniek, statistiek en polymeerfysica. Je kiest een verdiepende of verbredende minor, loopt stage en schrijft een scriptie. In de hoofdfase heb je de mogelijkheid om je te specialiseren, bijvoorbeeld in nanotechnologie. Na je afstuderen heb je de titel Bachelor of Applied Science op zak. Je kunt gaan solliciteren of je kunt ervoor kiezen om door te studeren en een masteropleiding te volgen aan een universiteit. De drie hogescholen die Technische Natuurkunde aanbieden hebben afspraken gemaakt over een goede doorstroming naar verwante wo-opleidingen.

Hoe zwaar is het?

Technische Natuurkunde staat bekend als een van de moeilijkere hbo-studies. Het vakgebied is breed – het omvat elektrotechniek, werktuigbouwkunde en bedrijfskunde – en het niveau van wis- en natuurkunde ligt hoog. Je hebt een flinke portie nieuwsgierigheid naar hoe techniek werkt, affiniteit met wis- en natuurkunde en doorzettingsvermogen nodig om de opleiding tot een goed einde te brengen.

Welke toelatingseisen zijn er?

  • Havo-diploma met profiel Natuur & Gezondheid met natuurkunde of nlt of Natuur & Techniek
  • Vwo-diploma met profiel Economie & Maatschappij en natuurkunde
  • Natuur & Gezondheid met natuurkunde of nlt of Natuur & Techniek
  • Mbo-4-diploma in verwante studierichting

Voldoe je niet aan de toelatingseisen, maar ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een 21+-toets afleggen. Rond je deze met succes af, dan kun je alsnog tot de opleiding worden toegelaten.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Haalde je als kind in je vrije tijd apparaten uit elkaar om te zien hoe ze werkten?
  • Lees je graag tijdschriften als KIJK en Know How?
  • Ben je geïnteresseerd in de allernieuwste technologische ontwikkelingen?
  • Lijkt het je leuk om proefjes te doen en te rekenen (m.b.v. computers) aan natuurkundige verschijnselen en toepassingen?
  • Vind je wis- en natuurkunde leuke vakken?
  • Wil je graag nieuwe dingen maken of bestaande dingen verbeteren?
  • Ben je een harde werker?
  • Heb je doorzettingsvermogen?
  • Zie jij een baan in een internationale werkomgeving wel zitten?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Technische Natuurkunde wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken er op?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Exact, Techniek en ICT Toegepast onderzoek Hbo-opleiding Technische Natuurkunde