Hbo-opleiding Watermanagement

De aarde is voor twee derde met water bedekt, maar slechts een heel klein deel van die watervoorraad is bruikbaar als water om te drinken of voor industrie en landbouw. Verantwoord omgaan met dit ‘blauwe goud’ is dus ontzettend belangrijk. Tijdens de hbo-opleiding Watermanagement Science word je opgeleid tot ingenieur die waterprojecten in deltagebieden over de hele wereld kan managen. De opleiding koppelt techniek, ruimtelijke ordening en bestuurlijke elementen aan vraagstukken op het gebied van geografie en klimaat. Je leert waterproblemen niet alleen met een technische bril te bekijken, maar hebt ook oog voor de sociale, economische en juridische aspecten van de (her)inrichting van een deltagebied. Je kunt de opleiding Watermanagement aan de HZ University of Applied Science en aan Hogeschool Rotterdam volgen. 

Wat kun je ermee worden?

Na je afstuderen kun je aan de slag bij overheden (onder meer Rijkswaterstaat, waterschappen), adviesbureaus, projectontwikkelaars en grote (internationale) bedrijven in functies als:

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

Je kunt de hbo-opleiding Watermanagement alleen in voltijd volgen. De opleiding duurt in principe vier jaar, maar heb je een vwo- of mbo-4-diploma, dan kun je in aanmerking komen voor een verkort traject. Na je afstuderen aan de HZ University of Applied Science mag je de titel Bachelor of Engineering (B Eng) of de titel ingenieur (ing) gebruiken. Studeer je af aan de Hogeschool Rotterdam, dan ontvang je de titel Bachelor of Built Environment (B BE).

Wat doe je tijdens de opleiding?

HZ University of Applied Science

Water, klimaat, ecologie, ruimtelijke ordening, wet- en regelgeving, economische inzichten, communicatie, gebiedsinrichting, waterveiligheid en procesmanagement zijn de onderwerpen die in de opleiding centraal staan. In het eerste jaar van de opleiding – ook wel de propedeuse – doe je kennis op over het management binnen deltagebieden. Je leert onder meer wat de verschillende deltagebieden – bijvoorbeeld die van de Mississippi en de Rijn - op de wereld met elkaar gemeen hebben en wat hen van elkaar onderscheidt. Ook leer je welke effecten klimaatverandering heeft op een delta. Aan het einde van het eerste jaar kies je een afstudeerrichting: Aquatische Ecotechnologie of Deltamanagement. In de hoofdfase van de opleiding verdiep je je verder in de door jou gekozen afstudeerrichting. Bij Aquatische Ecotechnologie houd je je bezig met waterstromingen, waterkwaliteit en de planten en dieren in het water. Ook verdiep je je in getijdengebieden, zeespiegelstijgingen en stuwdammen. Bij Deltamanagement houd je je bezig met wet- en regelgeving, waterveiligheid en proces- en projectmanagement. Naast theoretische kennis doe je ook praktijkervaring op door (buitenlandse) excursies, projecten en een stage in binnen- of buitenland. Ook kies je een minor waarbij je je specialiseert in een onderwerp dat jou aanspreekt.  In het laatste jaar rond je de opleiding af met een afstudeeronderzoek bij een overheidsinstelling, een ingenieursbureau of een gebiedsontwikkelaar.

Hogeschool Rotterdam

Je krijgt in het eerste jaar vakken die je een beeld geven van het vakgebied. Je krijgt inzicht in wat er komt kijken bij het ontwerp en beheren van water en welke technieken je hierbij kunt toepassen. De kennis uit deze vakken pas je toe in projecten als Climate Change in the Delta en Waterbeheer in de wijk. In het tweede jaar ga je dieper in op de onderwerpen die globaal zijn behandeld tijdens de propedeuse. In het derde jaar loop je stage (in binnen- of buitenland) en specialiseer je je verder in het stedelijk waterbeheer. In het vierde jaar volg je een minor en sluit je de opleiding af met een afstudeerproject.

Welke toelatingseisen zijn er?

  • Havo- of vwo-diploma met profiel Natuur & Gezondheid
  • Havo- of vwo-diploma met profiel Natuur & Techniek
  • Havo- of vwo-diploma met profiel Economie & Management 
  • Mbo-4-diploma met als aanbeveling een van de twee vakken wiskunde, natuurkunde, biologie of scheikunde

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je met goed gevolg een toelatingsonderzoek aflegt.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Heb je interesse in de natuur, het milieu, en water in het bijzonder?
  • Ben je goed in vakken als aardrijkskunde en management & economie?
  • Wil je werken aan een duurzaam en veilig gebruik van deltagebieden?
  • Beheers je de Engelse taal voldoende?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de opleiding Watermanagement wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Natuur, milieu en landbouw Hbo-opleiding Watermanagement