Wo-opleiding Communicatiewetenschappen

Het belang van communicatie, informatie en informatievoorziening is de laatste jaren enorm toegenomen. Sms, msn, Facebook en Twitter zorgen ervoor dat we op een andere manier met elkaar communiceren en informatie tot ons nemen dan dertig jaar geleden. In de opleiding Communicatiewetenschappen bestudeer je oude en nieuwe vormen van communicatie tussen individuen, binnen en tussen organisaties en als maatschappelijk verschijnsel. Je onderzoekt hoe communicatieprocessen met 'oude' en 'nieuwe' media werken en welke effecten dit op mensen heeft.

Je kunt Communicatiewetenschappen aan verschillende universiteiten studeren.

Varianten

De Erasmus Universiteit in Rotterdam biedt een internationale variant van Communicatiewetenschappen aan: Communications and Media.

Spreekt de talige en tekstuele kant van communicatie je erg aan, dan is Communicatie- en informatietechnologie wellicht iets voor je.

En verdiep je je graag in onderwerpen als gezondheid, natuur en voeding, dan is de opleiding Toegepaste Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Wageningen een optie.

Wat kun je ermee worden?

Als afgestudeerd communicatiewetenschapper kun je onder meer aan de slag als:

Promoveren

Na het behalen van je mastertitel kun je kiezen voor een wetenschappelijke carrière als onderzoeker aan de universiteit en promoveren. Je doet dan onderzoek en combineert dit met een baan als docent aan de universiteit. Op een promotieplaats moet je solliciteren.

Wat is het carrièreperspectief?

Doordat je breed bent opgeleid, kun je vele kanten op. Je hebt echter veel concurrentie van afgestudeerden van andere communicatie- en taalstudies in het hoger onderwijs, zoals de universitaire opleiding Nederlands en de hbo-opleiding Communicatie. Vaak begin je in een juniorfunctie en ben je verantwoordelijk voor uitvoerende communicatie-opdrachten. Naarmate je meer ervaring krijgt, worden de opdrachten groter en nemen ook je verantwoordelijkheden toe. Je kunt dan doorstromen naar een seniorfunctie of leidinggevende taken op je nemen.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De bacheloropleiding duurt drie jaar. Na het behalen van je diploma ben je Bachelor of Science (BSc) en kun je op zoek gaan naar een baan of je verder specialiseren in het vakgebied door te kiezen voor een masteropleiding. Een master duurt een of twee jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het eerste jaar – de propedeuse – is een inleiding in het vakgebied van de communicatiewetenschappen. Hoe het programma er precies uitziet, verschilt per universiteit. Je maakt kennis met verschillende theorieën over communicatie, krijgt inzicht in de wijze waarop het medialandschap is opgebouwd en doet praktische vaardigheden op in mondelinge en schriftelijke communicatie en het doen van (literatuur)onderzoek. Het onderwijs bestaat uit hoorcolleges, werkgroepen en zelfstudie.

In het tweede en derde jaar verdiep en verbreed je je kennis en ga je onder meer in op de werking van media in de samenleving. Je krijgt meer theoretische vakken over de effecten en het gebruik van media, mediaboodschappen en -zenders. Naast deze theoretische verdieping breid je je kennis over onderzoek uit. Welke manieren van onderzoeken zijn er? Hoe zet je een onderzoek op en hoe verwerk en analyseer je de onderzoeksgegevens?

In de profileringsruimte leg je je eigen accent op de studie. Je kunt deze vrije ruimte vullen met (een combinatie van) keuzevakken, een minor, een binnen- of buitenlandse stage of met vakken aan een buitenlandse universiteit.

Je sluit de bacheloropleiding af met een scriptie waarin je een vraagstuk uit de beroepspraktijk uitwerkt. Na afronding van de opleiding ontvang je je bachelordiploma en de titel Bachelor of Science (BSc). Je kunt besluiten te gaan werken of verder te studeren voor je mastertitel (MSc). Je hebt onder meer keuze uit masters als interculturele communicatie, journalistiek, ict & vertalen.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de bacheloropleiding Communicatiewetenschappen toegelaten als je in het bezit bent van een van de volgende diploma’s:

  • vwo-diploma met elk profiel 
  • propedeusediploma van een hbo- of wo-opleiding 

Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen, dan kun je deelnemen aan het colloquium doctum. Slaag je voor dit toelatingsexamen, dan kun je je alsnog inschrijven.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Wil je meer weten over de wijze waarop mensen met elkaar communiceren en ook waarmee ze dit doen?
  • Wil je weten hoe media werken?
  • Ben je nieuwsgierig van aard?
  • Kijk je tv, lees je de krant, luister je radio, gebruik je social media?
  • Kun je goed samenwerken?

Kun je de meeste vragen met een ‘ja’ beantwoorden, dan is de wo-opleiding Communicatiewetenschappen wellicht iets voor jou. Je kunt je verder verdiepen in de studie door open dagen te bezoeken of een dagje mee te lopen met een student.

Welke wo-opleidingen lijken erop?

  • Informatiekunde
  • Sociologie

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Taal, media en communicatie Mediastudies Commerciële studies Wo-opleiding Communicatiewetenschappen