Wo-bachelor Electrical Engineering

Van smartphone tot MRI-scanner en van elektrische auto tot windmolen; elektrotechniek speelt een grote rol in onze huidige samenleving. In de universitaire bacheloropleiding Electrical Engineering houd je je bezig met het ontwikkelen, produceren en verbeteren van elektronische high tech apparaten en systemen. Van heel erg klein – denk aan een chip voor een slimme pil die door het lichaam van een patiënt kan reizen – tot op wereldformaat in de vorm van onder meer nieuwe methoden voor duurzame elektriciteitsopwekking. Je kunt de opleiding volgen aan Universiteit Delft, TU/e en en Universiteit Twente.

Detmer Bosma, student Electrical Engineering:

“Ik heb mijn eerste jaar afgerond en heb absoluut geen spijt van mijn studiekeuze. De studie is weliswaar zwaar, maar met interesse voor het vak is dat helemaal geen probleem. Vakken, zoals Lineaire Schakelingen en Elektriciteit en Magnetisme, spreken me erg aan. Bovendien zijn de practica en projecten, die we doen, zeer leerzaam en uitdagend. Zo hebben we al een audioversterker gemaakt en zijn we bezig geweest met het "slimmer maken" van een robot.”

Bron: website TU Delft

Wat kun je ermee worden?

Na het behalen van je bachelor kun je in theorie de arbeidsmarkt op of je eigen bedrijf beginnen, maar de meeste studenten gaan verder met een aansluitende een- of tweejarige master omdat je dan een volledig academisch diploma op zak hebt. Na het afronden van je master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Veel is hierbij afhankelijk van de richting waarin je je hebt gespecialiseerd. Als afgestudeerd elektrotechnisch ingenieur kun je onder meer aan de slag als:

Je kunt terecht in het bedrijfsleven of bij de (semi)overheid. Je kunt er ook voor kiezen om verder te gaan in het (wetenschappelijk) onderzoek en eventueel promoveren. Je doet dan vier jaar onderzoek aan de universiteit en geeft daarnaast onderwijs. Je sluit je promotie af met het verdedigen van je proefschrift en mag hierna de titel doctor (dr.) voeren.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De bachelor Electrical Engineering is een driejarige voltijdopleiding.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van de opleiding – de propedeuse – leg je een stevige theoretische basis met veel wis- en natuurkunde en leer je de basisprincipes van de werking van elektrotechniek aan de hand van vakken als signaalverwerking en elektromagnetisme. Je krijgt een beeld van de verschillende gebieden waarop je je elektrotechnische kennis kunt toepassen, zoals de gezondheidszorg, communicatie en milieu/duurzaamheid. Aan de hand van concrete opdrachten leer je de theorie van de colleges toepassen in de praktijk. Tijdens ontwerpopdrachten kom je in aanraking met de gehele cyclus van productontwikkeling. Daarnaast leer je samenwerken, helder schriftelijk en mondeling communiceren en presenteren.

In het tweede en derde jaar verdiep je je kennis verder en worden de projecten complexer en uitdagender. In de vrije keuzeruimte kun je naar eigen smaak accenten in de opleiding aanbrengen. Je kunt ervoor kiezen om je kennis te verbreden door vakken uit een ander vakgebied te volgen, zoals bedrijfskunde of psychologie, of je kunt je juist verdiepen in je eigen vakgebied. Je kunt ook een tijdje in het buitenland gaan studeren. Je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht. Rond je deze met succes af, dan mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.

Wat zijn de toelatingseisen?


Cultuur & Maatschappij
Economie & Maatschappij
Natuur & TechniekGezondheid & Techniek
Vwo+ Wiskunde B en Natuurkunde+ Wiskunde B en Natuurkunde
Toelaatbaar+ Wiskunde B en Natuurkunde
Heb je een hbo-propedeuse, dan moet je eerst aantonen dat je Engels, Nederlands en wiskunde A of B op vwo-niveau beheerst. Dit kan door het afleggen van een (staats)examen. Enkel dan ben je toelaatbaar. Voldoe je niet aan de eisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je eventueel een toelatingsexamen afleggen, een zogeheten colloquium doctum.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Zijn wis- en natuurkunde je lievelingsvakken?
  • Ben je nieuwsgierig?
  • Denk je graag out-of-the-box?
  • Lijkt het je wel iets om te werken aan hightech oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken?
  • Ben je een denker, maar zeker ook een doener?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de universitaire bachelor Electrical Engineering wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door een of meerdere open dagen te bezoeken.

Dirk-Jan van de Sanden, student Electrical Engineering:

"Wat ik het allerleukst vind, is dat je al meteen vanaf het eerste jaar in de praktijk brengt wat je hebt geleerd. Zo heb ik met mijn projectgroep een helikopter gebouwd die op afstand bestuurbaar was via een mobiele telefoon. Nu ben ik bezig met het ontwerp van een cameravolgsysteem voor sporters, zodat ze zonder hulp van hun trainer hun techniek kunnen verbeteren.

Bron: website University of Twente

Welke wo-opleidingen lijken erop?

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Exact, Techniek en ICT Engineering Wo-bachelor Electrical Engineering