Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs

Natuurkunde, lichamelijke opvoeding of Engels. Om als leraar in het voortgezet onderwijs te kunnen werken, heb je een eerste- of tweedegraads bevoegdheid nodig. Met een tweedegraads lesbevoegdheid kun je aan de slag in de eerste drie jaar van havo en vwo, alle leerjaren van het vmbo en in de volwasseneneducatie. Voor de bovenbouw van havo en vwo heb je een eerstegraads lesbevoegdheid nodig.

Tweedegraads bevoegdheid

Een lerarenopleiding voortgezet onderwijs leidt je op tot docent met een tweedegraads bevoegdheid. In deze vierjarige hbo-opleiding leer je niet alleen veel over het door jou gekozen vak, maar ook over hoe je die kennis zo goed en aantrekkelijk mogelijk op je leerlingen overbrengt.

Toelatingseisen hbo-lerarenopleiding voortgezet onderwijs

 • Havo- of vwo-diploma.
 • Mbo-diploma (niveau 4).
 • Heb je deze diploma’s niet, maar ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een toelatingsonderzoek doen en eventueel toch worden toegelaten.

Zij-instromen

Zij-instromers zijn volwassenen die vanuit een andere baan overstappen naar het onderwijs. Met zij-instroom kunnen mensen zonder onderwijsbevoegdheid toch voor de klas staan. Je kunt lesgeven in vakken die aansluiten bij je eigen vakgebied. Ben je werkzaam als accountant, dan kun je bijvoorbeeld leraar Economie worden en als personeelsfunctionaris kun je aan de slag als leraar Omgangskunde. Je moet wel over een hbo- of wo-diploma beschikken en binnen twee jaar je lesbevoegdheid halen. Dit laatste kan via een verkorte hbo-lerarenopleiding of - als je onlangs bent afgestudeerd bij een bacheloropleiding die aansluit bij een schoolvak - via een hbo-kopopleiding van een jaar.
Heb je een mbo-opleiding, dan kun je ook zij-instromen, maar zijn er wel wat beperkingen. Als je een technische mbo-opleiding hebt afgerond, voldoende vakkennis en werkervaring hebt en door de school geschikt wordt bevonden, kun je eventueel direct voor de klas staan. Maar alleen bij een aantal vakken in het vmbo en ook hier geldt dat je binnen twee jaar je lesbevoegdheid moet halen. Je kunt er ook voor kiezen om eerst een lerarenopleiding te doen.

Eerstegraads bevoegdheid

  Een eerstegraads lesbevoegdheid haal je via een lerarenopleiding aan een hogeschool of universiteit. Je kunt alleen beginnen aan de eerstegraads opleiding aan een hogeschool als je eerder de hbo-lerarenopleiding voortgezet onderwijs met succes hebt afgerond. 

  Aanbevolen website

  Auteur: Marieke van Oosterhout

  Je bent hier: Home Beroep Onderwijs Leraar voortgezet onderwijs Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs