Opleiding tot archivaris/documentalist

Wil je als archivaris aan de slag, dan is de hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie met de specialisatie Media & Informatie een goede keuze. Deze opleiding kun je alleen volgen aan het Instituut voor Media en Informatie Management (MIM) van de Hogeschool van Amsterdam. Het eerste jaar van de opleiding is breed van opzet. Aan het einde van het jaar kies je vervolgens voor het afstudeerprofiel Informatie & Media. Archivistiek is een specialisatie binnen Informatie & Media. Je verwerft het diploma Archivistiek B door de hoofdfase van de opleiding (het tweede tot en met het vierde jaar) met archiefvakken in te richten. Dat houdt in dat je de minor Archieven volgt, een archiefstage loopt en je afstudeerscriptie een archivistisch onderwerp behelst. Na afronding van je opleiding ontvang je naast je bachelordiploma ook het diploma Archivistiek B.

Andere hbo-opleidingen

  • De hbo-opleiding Digitale Communicatie biedt een goede ingang in de informatiebeheerbranche. Je moet dan wel voor de richting informatiemanagement kiezen.
  • Ook HBO-ICT met afstudeerrichting Information & Media Studies biedt een goede basis.

Wil je als archivaris aan de slag, dan is het verstandig na deze studie je onder andere verder te verdiepen in bewaarmethoden en archiefwetgeving.

Universitaire opleidingen

Je kunt natuurlijk ook archivaris worden met een universitaire opleiding. De studie Documentaire Informatiewetenschap leidt op tot informatiewetenschapper en geeft je een goede opstap in de wereld van informatiemanagement. Je leert onder andere oplossingen te bedenken voor problemen die gerelateerd zijn aan het digitaliseren van informatie. De Universiteit van Amsterdam biedt de duale masteropleiding Archiefwetenschap aan. Je volgt tijdens de studie Documentaire Informatiewetenschap, archivistische vakken. Tevens voer je bij een bedrijf of organisatie opdrachten uit en verricht je onderzoek. Deze studieperiode wordt ook wel leerwerkplaats genoemd. De Master Archiefwetenschap duurt anderhalf jaar. Je krijgt de titel Master of Arts in Archiefwetenschap en ontvangt een diploma Archivistiek A.

Cursussen en trainingen

  • GO opleidingen heeft een groot aanbod aan cursussen en opleidingen op het gebied van archief- en documentmanagement, bibliotheek en documentatie en cultureel erfgoed.
  • SOD Next heeft op het terrein van documentaire informatievoorziening, verschillende cursussen en opleidingen. Ook trainingen voor specifieke doelgroepen (bijvoorbeeld een afdeling van een bedrijf) zijn mogelijk.
  • De Nederlandse Museum Vereniging verzorgt verschillende cursussen, bijvoorbeeld over een onderwerp als conservering. Om aan de cursussen te kunnen deelnemen moet je werkzaam zijn in de museumbranche.

Auteur: Janine Bruinooge

Je bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Informatiebeheer Archivaris/Documentalist Opleiding tot archivaris/documentalist