Ik wil meer plezier in mijn werk

Demotivatie. Je noemt het misschien niet zo, maar je kent het wel. Je vakantiedagen zijn op. Je collega's zeuren aan je kop wanneer je nou eens klaar bent. Een vergadering lijkt de hele dag te duren. Je loopt nog maar eens naar de koffiemachine. Wakker worden! Er is maar één die zijn werk weer leuk kan maken en dat ben je zelf!

Jeroen heeft zichzelf gereorganiseerd
Jeroen
Jeroen (33): “In de loop der jaren was mijn baan als markt­onder­zoeker steeds minder bevredigend geworden. Hoewel het beroep me op het lijf geschreven is, miste ik toch dat lekkere gevoel van flow tijdens mijn bezigheden.

Natuurlijk baalt bijna iedereen wel eens van zijn werk, maar ik zat soms een uur stiekem te gamen op internet. Van mijn leidinggevenden kwamen eigenlijk geen klachten, maar ook geen lovende woorden. Het kabbelde allemaal voort. Ik wist: als ik nu niet het initiatief neem, dan gaat er nooit iets gebeuren."

Lees hier hoe Jeroen zich ontwikkelde.

Maar hoe dan?

Demotivatie is meestal een gevolg van een gebrek aan uitdaging en van het gevoel dat je je talenten niet gebruikt. Je moet werk doen waar je niet goed in bent, en waar je wel goed in bent, ligt op het bureau van een collega. Dus, je takenpakket moet veranderen.

Stap 1: onderzoek je sterke punten

Kijk in Functioneren. Ben je bijvoorbeeld goed in:

  • Gesprekken voeren,
  • Samenwerken in een multidisciplinair team, of in
  • Problemen oplossen?

Zoek dan naar mogelijkheden binnen je eigen werk om dat meer te gaan doen of je verantwoordelijkheid uit te breiden. Moet er op je afdeling een taak gedaan worden waarbij een beroep op je samenwerkingsvaardigheden wordt gedaan, roep dan als eerste dat jij het wil doen. Bewijs jezelf en je collega's dat je daar goed in bent. Zo heb je weer een uitdaging.

Stap 2: kijk naar het beroep van de buren

Wat doen je collega's eigenlijk? Kijk eens naar hun beroep en de taken die daarbij horen. Misschien hebben zij taken die jij ook heel goed kan doen. Wat doet de

nu eigenlijk? Misschien kan jij het wel beter en moet je eens intern gaan solliciteren?

Als je hebt bedacht wat je aan jezelf moet reorganiseren, moet je dat voor elkaar krijgen. In Carrière lees je hoe je bij je baas in the picture komt en je eigen profiel kunt verkopen.

Stap 3: weer gaan leren

Een opleiding volgen kan heel inspirerend zijn. Als je meer inzicht krijgt en vaardigheden om je werk beter te doen, beleef je er ook meer plezier aan. Als je meer aankan, kun je naar een zwaardere baan doorgroeien, die ook nog beter bij je past. Aas je op het beroep van je collega, volg dan de opleiding waarmee je dat kunt worden. Misschien wordt het

Demotivatie hoeft niet per se aan de inhoud van je werk te liggen. Je baan kan fantastisch zijn, maar de sfeer op het werk of de relatie met je baas kan het ook verpesten. Dan is het zonde om een andere baan te gaan zoeken. Leer dan beter omgaan met je baas.

Je bent hier: Home Ik wil Ik wil meer plezier in mijn werk