Eindredacteur

Het woord zegt het al: als eindredacteur ben jij de laatste die naar een tekst, een televisie-item of radioreportage kijkt alvorens die wordt gepubliceerd of uitgezonden. Jij controleert artikelen en reportages inhoudelijk en fungeert dus op dat gebied als eindstation in het productieproces van een krant, tijdschrift, radioprogramma of televisie-uitzending. Als eindredacteur controleer je niet alleen, maar produceer je ook artikelen en dergelijke. Je vervult dus ook de taak van een redacteur.

Wat doet een eindredacteur?

  • Controleert alle bijdragen inhoudelijk. Als eindredacteur verbeter je taal- en spelfouten, ga je na of de gegeven informatie juist en volledig is en of bij het maken van artikelen of reportages alle geldende juridische en ethische regels in acht zijn genomen.
  • Denkt na over de koers van een dagblad, tijdschrift, radio- of televisieprogramma. Tijdens redactievergaderingen bepaal je – in overleg met de hoofdredacteur en andere redacteuren – de invulling van de rubriek: het dagblad of programma waarvoor je werkt. Jij kiest onderwerpen uit en draagt zelf suggesties aan.
  • Stuurt redacteuren aan. Je zet opdrachten uit en begeleidt redacteuren bij de uitvoering ervan; je voorziet hun werk van opmerkingen en aanwijzingen en zorgt ervoor dat ze hun deadline halen.
  • Je levert zelf een bijdrage aan de rubriek waarvoor je werkt. Naast je werk als eindredacteur, ben je dus ook werkzaam als redacteur.

Waar werk je als eindredacteur?

Als eindredacteur kun je bij alle denkbare media aan de slag. Zowel bij media gericht op tekst, als bij media gericht op audio en video en multimediale media. Je kunt werkzaam zijn op:

  • een redactie van een dagblad of tijdschrift. Ook een baan bij een uitgeverij is mogelijk.
  • een redactie van een radio-of televisieprogramma.
  • een redactie van een website.

Bij het solliciteren op een vacature als eindredacteur is het belangrijk dat je beschikt over een ruime redactionele ervaring. Je kunt op verschillende manieren ervaring op doen als redacteur, bijvoorbeeld door te werken als freelancer.

Welke competenties moet je in huis hebben?

1. Beschikken over een goed taalgevoel
Je beheersing van de Nederlandse taal – zowel mondeling als schriftelijk – moet uitstekend zijn. Jij moet de verschillende bijdragen zoals artikelen namelijk kunnen controleren op taal- en spelfouten en deze ook kunnen corrigeren.

2. Nauwgezet zijn
Je bent zeer accuraat, hebt oog voor details en bent alert op kleine onvolkomenheden. Geen spelfout passeert ongezien jouw bureau.

3. Leiding kunnen geven aan redacteuren
Je stuurt redacteuren aan; je moet hen niet alleen aan het werk zetten, maar hun werk ook van commentaar voorzien. Als eindredacteur ben je dus in staat om feedback te geven. Je legt bijvoorbeeld een redacteur uit waarom zijn achtergrondartikel nog niet publicabel is en welke stappen hij moet ondernemen om het artikel alsnog te kunnen publiceren.

4. Stressbestendig zijn
Als eindredacteur heb je altijd te maken met deadlines. Jij zorgt er niet alleen voor dat je eigen bijdragen op tijd klaar zijn, maar ook dat redacteuren hun deadline halen. Onder tijdsdruk kunnen werken is dan ook van belang voor de functie van eindredacteur.

5. Snel kunnen schakelen
Het ene moment controleer je een tekst aan op spelfouten, een kwartier later moet je een interview afnemen in verband met het schrijven van een artikel en aan het eind van de middag zit je de redactievergadering voor. Je hebt een divers takenpakket en je moet dus in staat zijn om snel van de ene taak naar de andere te kunnen schakelen.

6. Een brede interesse en ontwikkeling hebben
Als eindredacteur kom je met allerlei onderwerpen in aanraking. Je moet het leuk vinden om je in de meest uiteenlopende zaken te verdiepen. Niet alleen om je eigen artikelen of reportages te kunnen maken, maar ook om die van je collega-redacteuren van inhoudelijk commentaar te voorzien. Het hebben van een brede interesse en ontwikkeling is voor een eindredacteur dan ook een absolute must.

Hoe word je eindredacteur?

Welke opleiding je het beste kunt volgen om als eindredacteur aan de slag te kunnen, is afhankelijk van het medium waarvoor je wilt werken. Als eindredacteur van een televisieprogramma moet je bijvoorbeeld in staat zijn om als redacteur televisiereportages te maken. Tijdens de hbo-opleiding Journalistiek moet je dan voor de richting televisie kiezen.

Verschillende hbo-opleidingen op communicatiegebied besteden aandacht aan taalkundige en redactionele vaardigheden:

Al deze hbo-opleidingen leiden je in eerste instantie op tot redacteur. Om als eindredacteur aan de slag te kunnen, moet je niet alleen beschikken over een ruime werkervaring als redacteur, maar ook in staat zijn om leiding te geven. Het volgen van een cursus waarbij je je leidinggevende vaardigheden ontwikkelt, is dan ook raadzaam.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Als eindredacteur kun je doorgroeien naar de functie van hoofdredacteur. Je moet dan wel al enkele jaren ervaring hebben als eindredacteur, het medium waarvoor je schrijft goed kennen en over uitstekende managementkwaliteiten beschikken. Als hoofdredacteur verricht je namelijk nauwelijks redactionele taken, maar ben je voornamelijk bezig met de koers van de rubriek: lange termijnvisie. Een andere mogelijkheid is dat je je als eindredacteur specialiseert in een vakgebied, bijvoorbeeld gezondheid of literatuur.

Welke beroepen lijken erop?

Aanbevolen boeken

  • Waar moet je als eindredacteur van een dagblad of tijdschrift op letten? Schrijver en taaltrainer Wim Daniëls legt je de eindredactionele spelregels uit in Gids voor de eindredacteur (Daniëls, W., Uitgeverij L.J., Veen).

Auteur: Janine Bruinooge

Je bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Functies in de Media Journalistiek en tekstredactie Eindredacteur