Carrière maken

Je wilt verder komen in je loopbaan: meer verantwoordelijkheid, meer uitdaging, een hoger salaris, meer status, leidinggeven, jezelf ontwikkelen. Het geheim van een geweldige carrière? Ken je kwaliteiten en verbeterpunten, weet wat je wilt, ontwikkel jezelf en ga ervoor!

Carrièretijger kijkt in de spiegel, ziet een reflectie van zichzelf en vraagt zich af wat hij ziet.

Ken jezelf broeder

Zoek jezelf broeder,
vind jezelf,
wees en blijf alleen jezelf

- Zoek Jezelf songtekst, Van Kooten & De Bie

Je kunt verschillende motieven hebben om carrière te maken. Je wilt bijvoorbeeld:

  • een hogere of leidinggevende functie bereiken met meer verantwoordelijkheid, macht of invloed;
  • je voortdurend ontwikkelen, uitdagingen aangaan, nieuwe ervaringen opdoen, nieuwe competenties verwerven;
  • expert worden op een bepaald gebied;
  • een hoger salaris krijgen en meer geld verdienen;
  • werk doen wat je leuk vindt;
  • een bepaalde maatschappelijke positie bereiken met een zekere status en aanzien;

Nadenken over carrièregroei begint met zelfkennis. Dus onderzoek jezelf. Wat zijn je talenten en verbeterpunten? Ben je een echte carrièremaker? Wat wil je in het leven?

Als je weet wat je persoonlijke kernwaarden zijn, dan zul je meer kans maken om gelukkig te zijn in een baan die met die waarden overeenkomt. Die waarden zijn je carrièreankers.

Wat is je profiel? Ben je een generalist of een specialist? Heb je een combiprofiel of ben je t-shaped? Ben je een ambitieuze professional? Voel je je thuis in de lijn, staf of ondersteuning?

Carrièretijger staat voor een driesprong in zijn loopbaan. Vertwijfeld vraagt hij zich af wat te doen.Maak een persoonlijke SWOT-analyse om over jezelf en je carrièrepad na te denken in relatie tot de arbeidsmarkt.

Wat wil jij in je professionele loopbaan bereiken? Het stellen van duidelijke carrièredoelen geeft richting aan je leven en motiveert je om je professionele ontwikkeling proactief te sturen.

Waar wil je over vijf jaar zijn? Maak een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) voor je carrièreontwikkeling.

Misschien kun je je huidige baan beter laten aansluiten bij je eigen wensen. Met jobcrafting krijg je het voor elkaar.

Ambitie is goed, maar ken je grenzen en blijf gezond.

Carrièrekeuzes maken

Als je worstelt met carrièrevragen en moeite hebt om een loopbaankeuze te maken voor je volgende carrièrestap, dan kun je daar op 3 manieren aan werken:

  1. Maak een beroepskeuzetest
  2. Ga naar een professionele loopbaanadviseur
  3. Word je eigen loopbaancoach

1. Doe een beroepskeuzetest

Als je niet weet welk beroep je leuk vindt of je kunt niet kiezen tussen een aantal beroepen, dan kan het nuttig zijn om een beroepskeuzetest ofwel een beroepentest te doen.

Met zo'n beroepentest onderzoek je je persoonlijkheid, competenties, vaardigheden en belangstellingsgebieden. Uit de test komen voorkeuren voor beroepsrichtingen, maar meestal geen concrete beroepen of functies. Je moet zelf aan de slag met de uitkomst van de test om een nieuw beroep te kiezen.

2. Ga naar een professionele loopbaanadviseur

Kom je zelf niet uit de vragen wat je wil en wat je kan? Vraag dan advies aan een professionele loopbaanadviseur die jou begeleidt in je zoektocht naar nieuwe carrièremogelijkheden. De adviseur laat je meestal een beroepentest doen en gaat als loopbaancoach met je aan de slag aan de hand van de uitkomsten van de test.

Uiteindelijk moet je ook wel zelf kiezen, maar de adviseur stelt je goede vragen en helpt je te toetsen wat je zelf vindt. Wát vind je nu precies leuk aan een bepaald beroep? Als je zonder coach zoekt, laat je van alles liggen. Of je legt je te makkelijk neer bij wat je zelf al denkt. De adviseur gaat je nieuwe gedachten helpen ontwikkelen over je competenties en je verlangens.

3. Word je eigen loopbaancoach

Word je eigen loopbaancoach en ga aan de slag met onze oefeningen en opdrachten voor het kiezen van een carrièreswitch. Onderzoek je carrièrewensen, capaciteiten, identiteit, zingeving en weerstanden.

Om je bij je zoektocht te helpen hebben we een 'gereedschapskist' voor je samengesteld met een aantal mooie oefeningen waarmee je jezelf en je drijfveren in het leven kunt onderzoeken, je situatie onder de loep kunt nemen en in over je toekomst kunt nadenken.

Solliciteren

Je bent op zoek naar een nieuwe baan; de volgende stap in je carrière. Solliciteren begint met je oriënteren op de arbeidsmarkt, je eigen profiel onder de loep nemen en werkgevers of vacatures zoeken.

Je schrijft een ijzersterke sollicitatiebrief met een professioneel cv met als doel dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Daarbij gebruik je de AIDA-methode om jezelf te verkopen.

Sollicitatiegesprek: netjes geklede carrièretijger met zelfverzekerde houding wordt geïnterviewd door twee selecteurs (op de rug gezien)

Je bent goed voorbereid, kent de meest gestelde vragen en voert een competent sollicitatiegesprek, waarin je vragen doelgericht beantwoord en zelf vragen stelt. Daarbij gebruik je de STARR-methode om voorbeelden uit je werkervaring te geven.

Je onderhandelt bekwaam in het arbeidsvoorwaardengesprek en checkt de arbeidsovereenkomst die je krijgt aangeboden. Gefeliciteerd met je nieuwe baan! Je hebt een geslaagde carrière.

Zelfmarketing

Bekijk jezelf eens als een product op de arbeidsmarkt. Zie werkgevers als jouw klanten en gebruik inzichten uit de marketing om jezelf te promoten: zelfmarketing.

Maak bijvoorbeeld van jezelf een merk met personal branding. Verkoop jezelf met een elevator pitch.

Professionele carrièretijger in wit overhemd met stropdas maakt ambitieuze sprong. Zijn koffertje staat op de grond.

Opvallen en promotie maken

Wil je vooruit in je loopbaan, dan is het niet alleen belangrijk dat je je werk goed doet, maar ook dat je zichtbaar bent en je ambities duidelijk maakt

Je carrière- en promotiekansen worden aanzienlijk groter als je je verantwoordelijk opstelt in je werk. Verantwoordelijke werknemers zijn een zegen voor leidinggevenden. Werknemers die zich verantwoordelijk opstellen nemen hun werk serieus en zetten zich in voor de kwaliteit van hun werk. Ze houden daarbij het belang van de organisatie scherp in het oog en tonen organisatietalent. Ze zullen door hun opvallende inzet sneller voor promotie in aanmerking komen. Dat geldt bijvoorbeeld ook in een ambtelijke loopbaan.

Niet zozeer hard werken en veel uren maken, maar flexibel zijn, is de optimale werkhouding voor ambitieuze carrièretijgers.Wie bereid is soms iets meer of iets anders te doen dan in zijn functieomschrijving vermeld staat, zal bij de werkgever snel een streepje voor krijgen.

Een starter blijft geen starter, en wie enkele jaren ervaring heeft, wordt na verloop van tijd een oude rot in het vak. Kun je deze ontwikkeling van junior naar senior sturen? Of is het gewoon een kwestie van jaren volmaken?

Bijna iedereen vindt het lastig: onderhandelen over een hoger salaris, een promotie of het krijgen van meer verantwoordelijkheid. Onderhandelen bij het aanvaarden van een baan hoort erbij. Maar hoe en wanneer onderhandel je terwijl je een baan hebt en wat meer salaris wilt of promotie wilt maken?

Een uitstekende manier om je carrière te bevorderen of je ambitie te tonen is het volgen van een opleiding of cursus. Je kunt ook een thuisstudie overwegen.

Gebruik het functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek om je carrièreaspiraties te bespreken met je manager en je loopbaan een zet in de juiste richting te geven.

Bedrijfsborrels zijn een prima gelegenheid om je collega’s op een informele manier beter te leren kennen. Weet wel hoe je te gedragen. Kantoorpolitiek heeft een negatieve klank, maar je kunt kantoorpolitiek ook positief en bewust inzetten om je carrièrekansen te vergroten zonder anderen schade te berokkenen.

Soft skills zijn de drijvende kracht achter je carrière

Naarmate je groeit in senioriteit en verantwoordelijkheid, worden je soft skills steeds belangrijker om verder te komen in je loopbaanontwikkeling. Je zachte vaardigheden of people skills hebben grote invloed op hoe je functioneert in sociale situaties, en daarmee op hoe je op anderen overkomt. Werkgevers zien graag medewerkers die niet alleen goed zijn in hun vakgebied, maar die ook in staat zijn om goed te communiceren, samen te werken en te functioneren in een team. Met goede soft skills functioneer je beter in je werk en zul je meer succes hebben in je carrière. Iemand met goede soft skills:

Verantwoordelijk zijn

Medewerkers die zich verantwoordelijk gedragen en autonoom werken zijn een zegen voor hun leidinggevende: ze zetten zich in voor de kwaliteit van hun werk en nemen dat zeer serieus. Ze houden daarbij het belang van de organisatie scherp in het oog. Door verantwoordelijkheid te nemen komen ze sneller voor promotie in aanmerking.

Initiatiefrijk zijn

Regelmatig initiatieven nemen op het werk kan je carrièrekansen op verschillende manieren vergroten.

  • Je kunt zaken initiëren om het belang van je team te dienen. Als je collega's dat waarderen dan groei jij in de rol van leider. Naarmate je meer leiderschapskwaliteiten en gezag opbouwt heb je meer impact en zal de kans toenemen dat je in aanmerking komt voor promotie naar een hogere leidinggevende functie.
  • Waarschijnlijk beschik jij over kernkwaliteiten die in je werk niet zo goed tot uitdrukking komen. Stel dan aan je leidinggevende voor om bepaalde nieuwe taken op te pakken, waarmee je die sterke punten in de kijker kunt spelen.

Assertiviteit

Je kunt je invloed vergroten en meer zichtbaar zijn door op een gepaste manier assertief te zijn. Als je bijvoorbeeld een opdracht aanneemt van je baas, kijk je kritisch naar zijn verwachtingen en geef je er direct feedback op. In het functioneringsgesprek maak je je ambities kenbaar en geef je aan klaar te zijn voor een volgende stap.

Spreken voor een groep

Je bent niet bang om te spreken voor een groep en geeft regelmatig een presentatie. Daarmee weet je anderen te enthousiasmeren voor een nieuwe ontwikkeling. Dat is een leiderschapsvaardigheid waarmee je je promotiekansen vergroot.

Contactuele vaardigheden

Door sociabel te zijn en actief te netwerken vindt je misschien een 'kruiwagen' die je aan een promotiekans of nieuwe baan helpt. Maar een sterk netwerk is ook een aanwinst voor je baas in je huidige baan, waardoor je in sommige functies meer gewaardeerd wordt. Dit geldt bijvoorbeeld voor commerciële functies, omdat zakelijke leads vaak al netwerkend worden gevonden.

Vrouw en carrière

Professioneel geklede carrièretijgerin in mantelpakjeHoe maak je als ambitieuze vrouw carrière? Er zijn nogal wat valkuilen die ervoor zorgen dat vrouwen minder carrière maken dan mannen. Het is een kunst om niet in die valkuilen te stappen en het heft in eigen hand te nemen.

Ze zijn er zeker wel, succesvolle vrouwen die geen last lijken te hebben van gevoelens van onmacht, schaamte en schuld waar vrouwen soms last van hebben. Sterker nog, ze doen hun werk vaak beter dan veel mannen.

De meeste vrouwen die kinderen hebben zien zich geconfronteerd met de lastige vraag hoe ze een gezin moeten combineren met hun loopbaan. Traditionele rollenpatronen zijn hardnekkiger dan je misschien zou verwachten. Er vallen vele keuzes te maken rondom de combinatie van carrière en de zorg voor kinderen.

Voor jezelf beginnen

Genoeg van je baas? Briljant idee voor een product of dienst? Dromen van vrijheid? Dan kan het een goed idee zijn om als zelfstandige te gaan werken. Je kunt je eigen bedrijf oprichten of als Zelfstandige Zonder Personeel (zzp'er, freelancer) je diensten aanbieden. Dat is spannend, uitdagend en kan ook nog eens goed voor je loopbaan zijn.

Affirmaties die je carrière vooruit helpen

Een affirmatie is een oprecht gemeende positieve gedachte of bekrachtigende bewering over jezelf. Door deze regelmatig te bevestigen en herhalen beïnvloed je je brein in positieve richting en vergroot je je zelfvertrouwen.

Breng jezelf in de juiste mindset door je carrièreaffirmaties te bevestigen voordat je een sollicitatiegesprek of functioneringsgesprek ingaat en voordat je een sollicitatiebrief schrijft. Voorbeelden:

  • Ik ben trots op wat ik tot nu toe gepresteerd heb in mijn opleiding en werk.
  • Mijn kernkwaliteiten zijn ...
  • Ik hecht aan de loopbaanankers ...
  • Ik kom steeds dichter bij mijn droombaan.
  • Ik ben een aanwinst voor mijn werkgever.
  • Ik pak hindernissen energiek aan en zie ze als kansen om te groeien.

Aanbevolen websites

Er zijn meer sites die inspiratie bieden om je loopbaan vorm te geven. We bevelen bij je aan:

  • Werk en Carrière, Intermediair. Een online magazine dat hoogopgeleid werkend Nederland helpt de juiste keuzes te maken in het werkende leven met verrassende artikelen, nieuwe kansen, handvatten en concrete stappen.
Auteur: René Pijlman
Je bent hier: Home Carrière