Opleiding tot adviseur/consultant

Adviseur/consultant is een veeleisend en veelzijdig beroep. Om een baan te vinden als adviseur/consultant, zul je meestal moeten beschikken over uitstekende studieresultaten op minimaal hbo-niveau. Deze keuze van een opleiding is dus één ding, hoe je die opleiding vervolgens afrondt is misschien wel veel belangrijker. Als je daarnaast al werkervaring hebt, zul je moeten aantonen dat je daarin uitblinkt.

Hbo-opleidingen tot adviseur/consultant

Er is geen hbo-opleiding die rechtstreeks opleidt tot adviseur/consultant. Maar er zijn verschillende hbo-opleidingen waarmee je adviseur kunt worden. Het hangt er maar net vanaf welke richting je op wilt. Deze studies kun je in deeltijd doen, en dus naast je werk.

Als je ICT-consultant wilt worden, kun je denken aan de volgende opleidingen:

Zo is er eigenlijk bij elke hbo-opleiding wel een type adviseur of consultant te bedenken.

Overige opleidingen en cursussen

Na je hbo-opleiding of naast je werk kun je je met gerichte opleidingen en cursussen bijscholen. Als je al een baan als adviseur hebt, kun je dit meestal op kosten van je werkgever doen.

  • Je kunt een post-hbo opleiding tot management consultant doen. Hiervoor moet je wel minimaal hbo-niveau hebben en liefst enkele jaren werkervaring. Er zijn verschillende aanbieders. Let op: omdat dit onderwijs niet tot de reguliere opleidingen wordt gerekend, zijn de kosten vaak hoog. Je kunt het natuurlijk zien als investering in je toekomst.
  • Projectmanagement: Een overzicht van alle opleidingen - gecertificeerd en niet-gecertificeerd - vind je in de opleidingendatabase van het Platform Projectmanagement (IPMA-NL).
  • Adviesvaardigheden: heel belangrijk voor adviseurs. Een goed beginpunt om te kijken of het vak bij je past. Ook op deze markt zijn vele aanbieders. Ben je nu al specialist, dan kun je je adviesvaardigheden trainen. Er zijn ook oriënterende cursussen voor mensen die de overstap naar de consultancy willen maken. Let op: er zijn vele aanbieders. Carrièretijger geeft slechts enkele voorbeelden.

Auteur: Mariëlle de Groot

Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Generalistische beroepen adviseur/consultant Opleiding tot adviseur/consultant