Opleiding tot bibliothecaris

Er zijn verschillende opleidingen die je een goede basis bieden om als bibliothecaris aan de slag te gaan:

Je kunt natuurlijk ook bibliothecaris worden met een universitaire opleiding. De studie Documentaire Informatiewetenschap leidt op tot informatiewetenschapper en geeft je een goede opstap in de wereld van informatiemanagement. Je leert onder andere oplossingen te bedenken voor problemen die gerelateerd zijn aan het digitaliseren van informatie.

Heb je een mbo-opleiding gedaan, bijvoorbeeld Informatiedienstverlening Bibliotheken (niveau 4), dan kun je bij openbare bibliotheken en informatie– en documentatiecentra van (overheids)instellingen aan de slag. Je werkt dan meestal als informatiemedewerker en helpt bij het innemen en uitlenen van materialen. Wil je aan de slag als bibliothecaris, dan moet je je onder andere verder specialiseren in het zoeken van informatie.

Cursussen en trainingen

  • GO opleidingen heeft een groot aanbod aan cursussen en opleidingen op het gebied van archief- en documentmanagement, bibliotheek en documentatie en cultureel erfgoed.
  • SOD Next heeft op het terrein van documentaire informatievoorziening verschillende cursussen en opleidingen. Ook trainingen voor specifieke doelgroepen (bijvoorbeeld een afdeling van een bedrijf) zijn mogelijk.

Auteur: Janine Bruinooge

Je bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Informatiebeheer Bibliothecaris Opleiding tot bibliothecaris