Opleiding tot mediathecaris

Opleidingen die je een goede basis bieden voor het beroep van mediathecaris zijn:

Wil je als mediathecaris aan de slag bij een onderwijsinstelling, dan is het verstandig om na het afronden van je hbo-opleiding een aanvullende cursus of opleiding te volgen om je onderwijskundige en pedagogische vaardigheden te ontwikkelen. De BMO, de beroepsvereniging van mediathecarissen in het onderwijs, biedt informatie over cursussen en opleidingen voor mediathecarissen in het onderwijs.

Andere opleidingsroutes

Je kunt natuurlijk ook mediathecaris worden met een universitaire opleiding. De studie Documentaire Informatiewetenschap leidt op tot informatiewetenschapper. Hiermee kom je in de wereld van informatiemanagement terecht. Je leert onder andere oplossingen te bedenken voor problemen die gerelateerd zijn aan het digitaliseren van informatie.

Heb je een mbo-opleiding gedaan, bijvoorbeeld Informatiedienstverlening Bibliotheken (niveau 4), dan kun je bij openbare bibliotheken en informatie– en documentatiecentra van (overheids)instellingen aan de slag. Je werkt dan meestal als informatiemedewerker en helpt bij het innemen en uitlenen van materialen. Wil je aan de slag als mediathecaris, dan moet je je onder andere verder specialiseren in het zoeken van informatie. 

Een goede manier om je onderwijskundige vaardigheden te ontwikkelen, is door stage te lopen bij een onderwijsinstelling. Hierdoor is het gemakkelijker om aan het werk te gaan als mediathecaris in een schoolmediatheek.

Cursussen en trainingen

  • GO opleidingen heeft een groot aanbod aan cursussen en opleidingen op het gebied van archief- en documentmanagement, bibliotheek en documentatie en cultureel erfgoed. Een van de cursussen is Mediatheek in het Onderwijs waarbij je je pedagogische vaardigheden ontwikkelt en leert om te gaan met leerlingen.
  • SOD Next heeft op het terrein van documentaire informatievoorziening verschillende cursussen en opleidingen. Ook trainingen voor specifieke doelgroepen (bijvoorbeeld een afdeling van een bedrijf) zijn mogelijk.

Auteur: Janine Bruinooge

Je bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Informatiebeheer Mediathecaris Opleiding tot mediathecaris