Wat kost een adviestraject?

Loopbaanadvies is werk van goed opgeleide professionals. En dat kost geld. De verschillen in tarieven van adviseurs zijn echter wel behoorlijk groot. Het loont dus zeker om een vergelijkend prijsonderzoek te doen.

Uurtarieven

Adviseurs hanteren uurtarieven of een vaste prijs voor een afgebakend traject. Het minimum uurtarief is € 50. Gaat een adviseur daaronder zitten, dan moet je gaan twijfelen aan de kwaliteit. Een zelfstandig gevestigde adviseur met een eigen kantoor aan huis heeft lagere kosten dan een groot consultancybedrijf met een kantoorpand in de binnenstad of in een mooie villa en met designmeubels in de ontvangstruimte.

Zelfstandigen zitten gemiddeld op € 75 per uur. Het tarief kan echter oplopen naar wel € 200 per uur. Adviseurs brengen dat in rekening aan mensen met een jaarsalaris van een ton of hoger die heel bijzondere eisen aan de adviseur stellen. De klant wil dan bijvoorbeeld profiteren van het internationale netwerk op directieniveau van de adviseur.

Als je de status van je adviseur veel minder belangrijk vindt dan de kwaliteit van haar of zijn werk, dan kun je jezelf geld besparen.

Lengte traject

Het aantal gesprekken dat je gaat voeren met de adviseur bepaalt natuurlijk ook de kosten. Hoe diep wil je gaan? Welke vragen wil je allemaal bespreken? Moeten er problemen in je functioneren opgehelderd worden, bijvoorbeeld motivatieproblemen, of bots je met de stijl van leidinggeven van je baas? Wil je alleen een advies over hoe je je eigen competenties wat kunt verbeteren of wil je compleet ander werk gaan doen, een opleiding kiezen en ook met de adviseur samen je droombaan vinden, dan ben je natuurlijk langer bezig. Reken tenminste op zes gesprekken van een tot anderhalf uur.

Elke adviseur heeft zijn eigen aanpak om jou te laten bedenken wat voor opleiding of werk bij jou past.

Gereedschap

Bert Warners van Geldergroep: "Het uurtarief bij ons is € 110 per uur. Geldergroep is een bureau met vestigingen en dus met overhead. Dat zal ook ongeveer het gemiddelde tarief van vergelijkbare brede adviesbureaus zijn. In de tarieven voor onderzoek zitten ook de kosten voor testmateriaal en dat is erg duur (je moet het aanschaffen of je moet het zelf ontwikkelen). Bij begeleiding die alleen bestaat uit gesprekken betaal je de zichtbare kosten (het gesprek) en de onzichtbare kosten (voorbereiding, werk van de adviseur om bijvoorbeeld contacten te leggen of vacatures te zoeken)."

Soms wil de adviseur bepaalde tests of instrumenten inzetten waar kosten aan verbonden zijn. De afname van MBTI-test of een uitgebreide beroepskeuzetest en de verwerking van de uitslagen kost al gauw een paar honderd euro. Die kosten komen bovenop het uurtarief. Vraag de adviseur dan ook of hij het belang van zo'n instrument aan jou wil verantwoorden.

Hoe financier je dat?

Werkgever vragen

Overweeg goed of je je werkgever kan vragen mee te betalen. Sommige werkgevers zien er het belang van in dat hun medewerkers aan hun ontwikkeling werken en steken veel energie in het motiveren van hun medewerkers. KPN en Delta Lloyd hebben loopbaanoriëntatiemogelijkheden standaard in hun arbeidsvoorwaarden. Bedrijven hebben daarvoor vaak zelf niet de kennis in huis en hebben er ook geen tijd voor, zodat er een externe adviseur ingeschakeld moet worden.

Dus, als je niet echt ontevreden bent over je baas maar waarschijnlijk wel binnen het bedrijf wil blijven, kaart het dan aan bij de afdeling personeelszaken. Zorg wel dat je goed kunt beargumenteren waarom het goed is voor je werkgever om in het advies te investeren.

Bedenk wel dat advies van je werkgever vrijwel altijd een gunst is. Je kunt het niet eisen, tenzij er vanwege een reorganisatie een sociaal plan is opgesteld of als in de cao staat dat een werknemer hier recht op heeft. Jammer genoeg steken de meeste werkgevers pas tijd en geld in een loopbaantraject als het gaat om een hoge man of vrouw of als iemand moet vertrekken. Dan heet het outplacement.

Je moet je ook realiseren dat er iets tegenover de investering van je baas moet staan. Hij kan je verplichten nog minstens twee jaar in dienst te blijven. Daarover kun je onderhandelen.

Speciaal potje of eigen budget

Als je in bijzondere omstandigheden verkeert, langdurig werkloos bent of een arbeidshandicap hebt, kun je een beroep doen op een speciaal budget, een IRO. Dit is een regeling waarbij je een bepaald budget krijgt van het UWV. Dit budget kun je besteden aan een (erkend) re-integratiebedrijf naar keuze. Hierdoor heb je je eigen re-integratietraject in de hand. Een IRO traject kun je volgen wanneer je werkloos bent en een ww- of arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt.

Wat zijn de voordelen van deze regeling?

  • Je kiest zélf het re-integratiebedrijf.
  • Je bepaalt zélf de inhoud van het traject.
  • Korte lijnen: gesprekken vinden namelijk plaats tussen de cliënt, de casemanager binnen het UWV en het re-integratiebedrijf.

Outplacement

Het kan natuurlijk zo zijn dat jij helemaal niet weg wilt, maar dat jouw competenties niet meer in de organisatie passen, of dat er een reorganisatie komt waarbij jouw werkplek verdwijnt. Als je werkgever hart voor zijn mensen heeft zal hij de kosten van outplacement op zich nemen. Bij boventalligheid van een grote groep mensen kan de vakbond een sociaal plan eisen waarin dit is opgenomen. Je wordt dan door een adviseur begeleid bij het vinden van een andere baan en daar kan ook bijhoren dat je je op een iets ander beroep of andere functie gaat oriënteren. Outplacement zal je in ieder geval helpen de nieuwe baan te vinden die bij je past.

Auteur: Isabelle Langeveld

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Loopbaanadvies Wat kost een adviestraject?