Hoe vind en kies je een loopbaanadviseur?

Als je hebt besloten dat je met een loopbaanadviseur wilt praten over je carrière of je studiekeuze, moet je er één gaan vinden die bij je past. Al googlend vind je er genoeg, maar hoe maak je vervolgens je keuze?

Adviseurs vinden

  • Een goede eerste stap is zoeken in het beroepsregister van Noloc (beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches) of van het Register BKA (stichting voor beroepskeuzeprofessionals). Hier staan alle adviseurs per regio genoemd. Bij hen ben je verzekerd van basiskwaliteit. Op hun site staat uitgelegd hoe zij getoetst hebben of de adviseur aan bepaalde kwaliteitseisen beantwoord heeft, voordat hij zich mag inschrijven. Hoe de adviseurs hun werk vervolgens uitvoeren, wordt echter niet getoetst.
  • Je kunt ook per provincie zoeken op de site van de OVAL. Dit is de brancheorganisatie voor outplacement, loopbaanbegeleiding en coaching. Hierbij zijn wat grotere bureaus aangesloten.
  • Tik gewoon "loopbaanadviseur" in op Google en bekijk een paar sites. Voel je je aangesproken door de teksten, visie en uitstraling, dan is dat vaak een prima aanknopingspunt.
  • Als je bij een UWV staat ingeschreven kun je daar vragen om doorverwijzing. Een UWV stelt eisen aan re-integratiebureaus die zich met loopbaanadvies bezighouden. Pas als een bureau door het UWV getoetst en goedgekeurd is, mag je ermee in zee.
  • Vraag mensen in je omgeving of zij ervaring hebben met een adviseur. Als je een goede schilder zoekt, doe je het ook op die manier.
  • Denk goed na of je naar je P&O-afdeling wilt stappen. Kan het kwaad als bekend is dat je niet helemaal tevreden bent? Of kan op jouw werk alles open besproken worden? Het hangt natuurlijk af van je vraag. Denk je al te weten dat je heel ander werk wilt gaan doen, dan kun je het beter in stilte regelen. Maar wil je graag binnen het bedrijf zwaarder werk gaan doen of weer gaan leren, dan is het juist prima om P&O te vragen je door te verwijzen.
  • Bekijk advertenties van loopbaanadviseurs in tijdschriften als Psychologie Magazine of Loopbaan

Pierre Remijn, adviseur bij Hudson: "Sommige bedrijven vinden het heel gewoon als je een vraag hebt over je loopbaan. Dat zijn dan bedrijven waar een cultuur is waarin motivatie voor het werk belangrijk wordt gevonden. Men is er niet bang voor dat goede mensen weggaan omdat men weet dat er ook weer goede mensen terugkomen. Binden versus boeien, dat is het verschil. Een organisatie die mensen wil boeien, hoeft ze niet vast te binden. Bij clubs waar meer hoger opgeleiden werken, kun je makkelijker over een verandering in je loopbaan praten. Of als er een cultuur is met zelfsturende teams op de werkvloer. Daar wordt zelfverantwoordelijkheid als belangrijke waarde gezien. Dat zie je bij Coca Cola of bij Akzo maar ook bij kleine bedrijven en stichtingen."

Voorselectie maken

Uit de namen die je hebt verzameld, moet je een keuze maken. Je kunt er het beste gewoon een stuk of zes opbellen die een beetje bij je in de buurt zitten, en vragen:

  1. Via welke methodes ze werken.
  2. Of ze een bepaalde specialisatie hebben.
  3. Op korte termijn beschikbaar zijn.
  4. Welke tarieven ze hanteren.
  5. Of ze ingeschreven staan in het beroepsregister van Noloc, bij het Register BKA, lid zijn van OVAL of werken bij een OVAL-bureau.
  6. Of ze een gratis oriënterend gesprek aanbieden (daar mag je zeker om vragen).
  7. Of je bij een man of een vrouw of een oudere of jongere adviseur terechtkomt.

Kies na deze telefoontjes drie adviseurs die de meest aansprekende antwoorden geven en maak bij hen een afspraak voor een intakegesprek.

Een keuze maken

Opletten tijdens het intakegesprek

Je moet al nadenken over je loopbaan en dan moet je óók nog nadenken over het soort advies dat je wilt. Volgens Susanne Biemans (zelfstandig adviseur) kun je het in allerlei smaken krijgen: "Wil je biografisch onderzocht worden? Wil je liefst meer psychologisch benaderd worden en erg de diepte in? Of ben je meer een doener die allerlei opdrachtjes wil uitvoeren en met veel mensen wil praten om ideeën te verzamelen? Vind je het belangrijk dat de adviseur testpsychologisch goed geschoold is? Mag hij alleen wetenschappelijk onderzochte methoden gebruiken als MBTI of mag het minder wetenschappelijke enneagram ook? Wil je het kort en intensief of er juist meer tijd voor uittrekken?"

Pierre Remijn vult aan: "Ga in elk geval alleen in zee met adviseurs die tijdens de intake goed naar je luisteren en doorvragen op wat je zegt en niet meteen een oordeel klaar hebben of alleen maar aardig doen. Een adviseur moet je op je gemak kunnen stellen en je tegelijk een prikkel kunnen geven. Hij moet jou ook vragen naar je verwachtingen. En, voel je een klik met de adviseur?"

Voorstel bekijken

Je kunt de twee adviseurs die je het meest aanspreken vragen een kort voorstel voor de begeleiding op papier te zetten. Dat maakt het vergelijken makkelijker (niet elke adviseur zal dit gratis voor je doen, maar een kort overzichtje van de stappen kun je altijd wel via e-mail krijgen.) Vraag de adviseur of hij een soort minimumvoorstel wil doen en een meer uitgebreid traject. Dan kun je nog even goed nadenken over je investering.

Is het je helder hoe de adviseur je gaat begeleiden, hoe lang het ongeveer gaat duren en wat het gaat kosten en klikt het persoonlijk, hak dan de knoop door.

Je vraagt je misschien af wat een advies kost. Dat hangt natuurlijk af van je keuze en van je omstandigheden. We kunnen wel een indicatie geven.

Met dank aan:

  • Susanne Biemans, zelfstandig loopbaanadviseur van Congruens.
  • Pierre Remijn, voorzitter van NOLOC en adviseur bij Hudson.
  • Bert Warners, voorzitter van het Register BKA en adviseur bij Geldergroep.

Aanbevolen boek

Auteur: Isabelle Langeveld

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Loopbaanadvies Hoe vind en kies je een loopbaanadviseur?