Hbo-opleiding Kust- en Zeemanagement
In de hbo-opleiding Kust- en Zeemanagement leer je hoe je grote kustprojecten, waarbij je vaak te maken hebt met verschillende partijen met ieder hun eigen belangen, in goede banen leidt. Je doet kennis op over het milieu, dijkenbouw, visserij, scheepvaart, wetgeving, gaswinning en recreatie. Maar ook de praktijk speelt een grote rol; je doet veel veldwerk en loopt enkele stages. Ook besteed je veel aandacht aan de ontwikkeling van je sociale en communicatieve vaardigheden. Je kunt de opleiding alleen aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden volgen.
Wat kun je ermee worden?
Na je afstuderen kun je gaan werken als beleidsmedewerker bij gemeenten, belangenorganisaties voor bijvoorbeeld de visserij of natuurorganisaties. Ook kun je aan de slag als (junior) projectleider of adviseur bij adviesbureaus of internationale olie- en gaswinningsmaatschappijen.
Hoe lang duurt de opleiding?
De opleiding kent alleen een voltijdvariant en die duurt vier jaar. Heb je een verwante studie op mbo-niveau 4 gedaan, dan kun je in aanmerking komen voor een verkort studietraject.
Wat doe je tijdens de opleiding?
In het eerste jaar - de propedeuse - van de opleiding oriënteer je je op je toekomstige werkveld. Je krijgt vakken als oceanologie, ecologie en communicatie. Je volgt hoorcolleges, voert opdrachten uit en werkt met medestudenten samen aan projecten. De hoofdfase van de opleiding duurt drie jaar. In deze periode zoek je meer verdieping en specialiseer je je steeds verder. Op het programma staan vakken als visserij, scheepvaart en communicatie. Vanaf het derde jaar is de opleiding in het Engels, zodat je goed bent voorbereid op het internationale werkveld waarin je gaat werken. Je krijgt een goede indruk van de praktijk door de vele excursies en door de twee stages die je in het tweede en derde jaar loopt. Je rondt je studie af door een project te verdedigen waaraan je vijf maanden hebt gewerkt.
Welke toelatingseisen zijn er?
Je wordt tot de hbo-opleiding Kust- en Zeemanagement toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.
Havo
- Cultuur & Maatschappij met wiskunde
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
Vwo
- Cultuur & Maatschappij met wiskunde A of B
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je voor vrijstelling van de vooropleidingseis in aanmerking komen. Je moet dan een toelatingsonderzoek doen. Rond je het toelatingsonderzoek positief af, dan kun je alsnog met de opleiding starten.
Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?
- Heb jij interesse in vraagstukken die te maken hebben met kust- en zeegebieden?
- Zet jij graag je tanden in complexe zaken?
- Ben je graag een spin in ‘t web?
- Ben je een echte doener?
- Sta je stevig in je schoenen?
Kun je deze vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de opleiding Kust- en Zeemanagement misschien iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door open dagen te bezoeken, een gesprek aan te vragen met een studieadviseur of een dagje met een student mee te lopen.
Welke hbo-opleidingen lijken erop?
Aanbevolen websites
- Op de website van Hogeschool Van Hall Larenstein vind je meer informatie over de hbo-opleiding Kust- en Zeemanagement.