Onderwijskundige studies
Een baan in het onderwijs is meer dan elke dag voor de klas staan. Vaak wordt tegenwoordig een beroep gedaan op de opvoedende taken van een onderwijzer. Straal je gezag uit en ben je daarnaast geschikt voor het overbrengen van kennis, of ben je meer geïnteresseerd in het geven van voorlichting? Kijk dan bij het overzicht van de hbo-opleidingen in de onderwijssector.
Hoe moet je een groep kinderen aan het werk zetten en houden? Hoe bereid je een rekenles voor of geef je een poppenkastvoorstelling? Bij de pabo ofwel lerarenopleiding basisonderwijs (voorheen de pedagogische academie basisonderwijs) krijg je de nodige bagage om kinderen in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar les te kunnen geven.
Als je de opleiding voor basisschoolleraar gaat volgen, krijg je een algemeen onderwijskundige opleiding en daarnaast een brede opleiding in alle basisschoolvakken. Bij de Lerarenopleiding Voortgezet Onderwijs is dit niet het geval. Naast je onderwijskundige opleiding specialiseer je je op één bepaald vakgebied, zoals Geschiedenis, Duits of Scheikunde.
Leren doen mensen niet alleen op school of op een universiteit, maar ook op het werk. Er zijn talloze cursussen, trainingen en trajecten, speciaal voor werknemers van bedrijven. Het begrip ‘permanente educatie’ is uit de meeste organisaties niet meer weg te denken. Alle ins en outs over hoe scholing binnen bedrijven het best vorm kan krijgen, kun je leren bij de studie Opleidingskunde aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. De opleiding wordt zowel in voltijd als in deeltijd aangeboden.
De Lerarenopleiding voor Lichamelijke Opvoeding (LO) leidt je op tot eerstegraads sportdocent. Tijdens je studie leer je alles wat je moet weten over het menselijk bewegen en krijg je te maken met alle aspecten van het lesgeven. Je leert hoe je leiding geeft aan groepen met uiteenlopende culturen, interesses en talenten. Na een succesvolle afronding van de opleiding mag je jezelf Bachelor of Sport and Physical Education noemen.
Een bezoek aan de dokter, het bijwonen van een kerkdienst of het volgen van een opleiding; alledaagse situaties die voor mensen met een auditieve beperking alleen mogelijk zijn met behulp van iemand die de gebarentaal beheerst. Tijdens de hbo-opleiding voor Leraar/tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) leer je vertalen van gebarentaal naar gesproken taal en andersom. Je kunt deze opleiding alleen aan de Hogeschool Utrecht (HU) volgen.
In de Lerarenopleiding Omgangskunde leer je leer- en ontwikkelingsprocessen bij mensen te begeleiden. De studie is vooral gericht op het lesgeven in het mbo. Voor mbo-leerlingen is het belangrijk dat ze sociale vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn voor hun toekomstige baan in de gezondheidszorg, de welzijnssector of de dienstverlening. Je leert hoe je als docent leerlingen kunt trainen in deze vaardigheden. Je kunt de hbo-opleiding Leraar Omgangskunde bij drie hogescholen volgen. Er is een voltijd- en een deeltijdvariant.
Leraren hebben naast lesgeven veel andere taken op hun bordje liggen, zoals het voorbereiden van lessen en het organiseren van activiteiten. Tijdens de mbo-4-opleiding Onderwijsassistent leer je hoe je hen daarbij kunt ondersteunen. Ook leer je om didactisch, pedagogisch en organisatorisch juist te handelen. De opleiding duurt maximaal vier jaar. Na het behalen van je diploma kun je bij allerlei onderwijsinstellingen aan de slag als onderwijsassistent. Ben je de schoolbanken nog niet moe, dan kun je doorstromen naar onder meer de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo).