Liberal Arts and Sciences

Liberal Arts and Sciences (LAS) is een driejarige Engelstalige bacheloropleiding op universitair niveau. Tijdens de opleiding stel je een eigen curriculum samen waarbij je de keuze hebt uit vakken uit de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en exacte wetenschappen. Doordat je kennis maakt met verschillende wetenschappelijke disciplines, krijg je een brede blik en leer je complexe mondiale vraagstukken te begrijpen en naar creatieve oplossingen te zoeken. De begeleiding bij deze opleiding is intensief, net als het onderwijsprogramma en daardoor vooral geschikt voor talentvolle vwo’ers die van aanpakken weten en graag hun tanden zetten in een uitdagend studieprogramma. Als student Liberal Arts and Sciences woon je bij de meeste universiteiten op de bijbehorende campus; vandaar de naam University College. 

Hoe lang duurt de opleiding?

De bacheloropleiding Liberal Arts & Sciences duurt drie jaar. Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Arts (BA) of Bachelor of Sciences (BSc) voeren, afhankelijk van je specialisatie. Na je afstuderen kun je op zoek gaan naar een baan of verder studeren aan een masteropleiding. In principe zijn masters in vrijwel alle richtingen mogelijk, maar of je direct wordt toegelaten is afhankelijk van je gekozen vakkenpakket tijdens je bachelor.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Liberal Arts & Sciences is een brede studie. Je creëert je eigen studieprogramma uit meer dan tweehonderd vakken uit drie wetenschappelijke disciplines: Humanities (geesteswetenschappen), Social Science (sociale wetenschappen) en Science (exacte wetenschappen). Je hoeft dit niet alleen te doen: een tutor – jouw persoonlijke begeleider – helpt je bij het samenstellen ervan. Vakken die je kunt kiezen, zijn bijvoorbeeld: history, philosophy, literature, languages, sociology, psychology, economics, political science, mathematics, physics en chemistry. In het eerste jaar komen alle disciplines evenveel aan bod, in het tweede jaar kies je een major, ofwel hoofdrichting. Naast je major kun je ook nog vakken uit andere disciplines volgen. Je sluit je studie af met een researchthesis, een uitgebreide scriptie over een onderwerp naar keuze. Er wordt gedurende de studie ook veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van je academische vaardigheden, zoals analyseren, argumenteren, wetenschappelijk schrijven en presenteren. Werk- en hoorcolleges vinden plaats in kleine groepen en je studiegenoten komen van over de hele wereld.

Hoe zwaar is het?

University College is niet voor uitslapers en kroegtijgers. Er wordt veel van je verwacht. De werkdruk ligt hoger dan bij een doorsnee universitaire opleiding. Per week wordt je geacht 54 uur aan je studie te besteden, waarvan circa 14 uur college. De overige tijd is zelfstudie en zul je bezig zijn met het schrijven van essays, het voorbereiden van presentaties, groepswerk en het lezen van boeken en ander studiemateriaal.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je moet een toelatingsprocedure doorlopen om te kunnen starten met Liberal Arts and Sciences. De selectiecriteria verschillen per universiteit, maar in het algemeen geldt een vwo-diploma (elk profiel is goed), goede cijfers voor Engels en wiskunde, goede referenties en een duidelijke motivatie. Houd er verder rekening mee dat de meeste universiteiten voor deze opleiding een hoger collegegeld – soms twee keer zo hoog als het wettelijke collegegeld – vragen.

Welke instellingen bieden Liberal Arts and Sciences aan?

 • Amsterdam University College (AUC)
 • ATLAS University College (Universiteit Twente)
 • Erasmus University College (EUC)
 • Leiden University College (LUC)
 • Tilburg University
 • University College Groningen (UCG)
 • University College Maastricht (UCM)
 • University College Roosevelt (UCR)
 • University College Utrecht (UCU)

Met z’n hoevelen ben je?

In totaal studeren nu bijna 3500 Nederlandse en buitenlandse studenten aan een van de University Colleges. Als student Liberal Arts and Sciences woon je bij de meeste universiteiten op de bijbehorende campus. Je (internationale) studiegenoten zie je dus niet alleen tijdens college, maar je deelt soms ook een woon- en badkamer. Ook kom je elkaar tegen tijdens allerlei activiteiten, bij clubs of in de bar. Dit samen studeren, wonen en recreëren moet je wel aanspreken.

Florianne, tweedejaars studente Atlas University College:
Ik vond het erg moeilijk om een studie te kiezen: ik ben goed in een heleboel vakken en ik was bang dat mijn andere talenten zouden versloffen als ik een specialistische opleiding zou gaan volgen. Op ATLAS University College krijg je een grote variatie aan vakken voor je kiezen. De combinatie van technische problemen en sociale vraagstukken is naar mijn mening erg belangrijk. Zoals alle andere studenten hier ben ik erg ambitieus: ik wil mijn grenzen verleggen. Deze opleiding biedt me de mogelijkheid om zelf dingen te veranderen, zelfs op mondiaal niveau. Dat is precies de uitdaging en verantwoordelijkheid die ik nodig heb.

Bron: website Atlas University College

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

 • Heb je een vwo-diploma met bovengemiddelde cijfers (of een buitenlands equivalent)?
 • Heb jij de ambitie en de motivatie om het beste uit jezelf te halen?
 • Heb jij een brede interesse?
 • Heb je goede cijfers voor wiskunde?
 • Kun je je goed uitdrukken in het Engels, zowel mondeling als schriftelijk?
 • Ben je een harde werker?
 • Heb je doorzettingsvermogen?
 • Ben je een kritische en creatieve denker?
 • Lijkt het je leuk om te wonen en te studeren in een internationale omgeving?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is Liberal Arts and Sciences wellicht iets voor jou. Oriënteer je op de diverse mogelijkheden, want er zijn tussen de verschillende universiteiten zeker verschillen. Zo biedt de Universiteit Twente een technische variant aan en heeft de Universiteit Maastricht geen speciale campus.

Bronnen

 • Keuzegids Universiteiten 2015
 • Websites van de diverse universiteiten die Liberal Arts and Sciences aanbieden.

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding University College Liberal Arts and Sciences