Waarbij kan een loopbaanadviseur je helpen?

Een professionele loopbaan- of studie- en beroepskeuzeadviseur helpt je als je een antwoord zoekt op de vragen "wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik?" Misschien heb je op internet al beroepskeuzetesten gedaan en heb je al lijsten gemaakt van wat je leuk vindt aan je huidige opleiding en werk, maar blijf je twijfelen. Wil je nu heel weloverwogen de juiste keuze maken, dan kun je investeren in een loopbaanadvies.

"Loopbaanvragen komen op alle leeftijden en op alle intelligentieniveaus voor", legt Bert Warners van de Geldergroep uit. "Vanaf de basisschool tot je pensioen is je loopbaan een doorgaande lijn. Elke keuze die je maakt, bepaalt het vervolg, want je sluit met elke keuze andere mogelijkheden af. Op de basisschool begint iedereen gelijk, maar meteen bij de schoolkeuze loopt het al uiteen. Dus daar is al een keuzemoment waar advies bij nodig kan zijn. In het voortgezet onderwijs doe je nog met een grote groep hetzelfde, maar daarna komt de vraag, ga ik werken of doorleren en ook daarbij zoek je antwoord op vragen over jezelf en je mogelijkheden. Als je eenmaal een baan hebt gevonden, wordt jouw loopbaan heel individueel. En dus zijn je vragen ook heel specifiek. Tijdens die route van basisschool naar pensioen kom je langs tientallen kruispunten waar je de goede afslag moet nemen."

Herken je je in één van onderstaande situaties? Overweeg dan contact met een adviseur.

Je wilt iets anders, misschien een ander beroep, maar je weet niet wat

Wie al een paar jaar werkervaring heeft, gaat de plussen en minnen zien van het soort werk dat hij doet, het soort bedrijf waar hij werkt, de kenmerken van de sector en de werkomstandigheden. Wie dan gaat twijfelen, moet naar die twijfel luisteren. Juist als je nog jonger bent dan dertig en nog niet vastzit aan een gezin, een woonomgeving, een hypotheek en een bepaald salaris, kun je nog switchen. Je hebt de tijd en energie om je naast je werk te verdiepen in andere richtingen en om een opleiding te gaan volgen. Je kunt veel makkelijker naar een andere stad verhuizen. Als je ouder bent, wordt een carrièreswitch steeds moeilijker.

Je wilt een hbo-diploma

Misschien ben je bijna klaar met je mbo en overweeg je door te leren. Of je werkt al een aantal jaar en hebt nooit een hbo-diploma kunnen halen. Wat je achtergrond ook is, neem de tijd om na te denken wélke opleiding het dan moet worden.

Weet je wel wát je gaat studeren?

Bert Warners (studie- en beroepskeuzeadviseur van de Geldergroep) houdt een aantal keer per jaar spreekuur op een hogeschool met studenten die willen stoppen of van wie de prestaties tegenvallen. Het valt hem op dat zowel mbo'ers als studenten die van de havo komen, soms onvoldoende geïnformeerd voor een opleiding kiezen.

"Ze hebben een bepaald beeld van een opleiding maar toetsen dat niet. Ze kiezen bijvoorbeeld voor Commerciële Economie en schrikken dan van de vele marketingvakken. Of ze gaan naar de opleiding Leraar Basisonderwijs en vinden de opdrachten voor tekenen en handvaardigheid stom, terwijl beeldende vorming een heel belangrijk deel van de opleiding is."

Niet elke loopbaanadviseur heeft ook verstand van de inhoud van hbo-opleidingen. Ligt je vraag vooral op het gebied van studiekeuze, zoek dan een gespecialiseerde studiekeuzeadviseur.

Een goede adviseur zal je echter altijd eerst vragen waaróm je eigenlijk een hbo-diploma wilt. Een opleiding is een zware investering, zowel in tijd als in geld. Is een diploma een oplossing voor je vraag?

Nienke had geen adviseur nodig. Ze wist precies welk diploma ze moest halen om verder te komen in haar werk.

Je wilt meer plezier in je werk

Als je zoals Jeroen meer plezier in je werk wilt, zal je uit moeten zoeken waaraan het ligt dat je met tegenzin naar je werk gaat. Wat zou je weer kunnen motiveren? Pierre Remijn, loopbaanadviseur bij Hudson: "Je kan eerst via het internet allerlei zelfassessments gaan doen. Je kunt ook met veel discipline zelfonderzoek gaan doen. Maak overzichten van wat je al gedaan hebt, welke taken je in verschillende banen hebt uitgevoerd, of een SWOT-analyse. Ga dan bedenken of je nog wil leren, of wil je iets met je handen? Doe je iets in je vrije tijd wat je heel motiverend vindt, bijvoorbeeld sleutelen aan oude auto's of het organiseren van het jaarlijkse scoutingkamp?"

Adviseur schudt je los

Uiteindelijk moet je ook wel zelf kiezen, maar de adviseur helpt je de goede vragen te stellen en helpt je te toetsen wat je zelf vindt. Wát vind je nu precies leuk aan die Snoeken (een Snoek is een oude auto van het merk Citroën)? Het betekent niet dat je daar meteen je beroep van moet maken, maar je ontdekt misschien dat je liever meer je eigen werk indeelt zoals je dat ook in je eigen garage doet. Als je in je eentje zoekt, laat je van alles liggen. Of je legt je te makkelijk neer bij wat je zelf al denkt. De adviseur gaat je nieuwe gedachten helpen ontwikkelen over je competenties en je verlangens.

Jeroen is uiteindelijk bij hetzelfde bedrijf gebleven, maar heeft met begeleiding van zijn leidinggevende een Persoonlijk Ontwikkelingsplan gemaakt waarmee hij zijn assertiviteit gaat ontwikkelen. Heb jij geen werkgever die zo meedenkt, stap dan naar een loopbaanadviseur.

Check-up
Bert Warners vindt dat elk bedrijf hun werknemers geregeld een check-up zouden moeten bieden. "Bijvoorbeeld één keer in de vijf jaar een loopbaanadviseur laten vragen of ze nog goed op koers zitten. Dat zou een goede investering van de bedrijven zijn, ter preventie van allerlei werkproblemen. Vaak ontdekken mensen door een overspannenheid of depressiviteit dat hun werk niet meer past. Het is zoveel moeilijker om vanuit het negatieve een nieuwe richting te vinden. Voorkomen is beter dan genezen. Werkgevers zouden bijvoorbeeld een strippenkaart van een loopbaanadviseur kunnen kopen en de strippen dan met korting aan de werknemers door kunnen verkopen. Is een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde."

Je wilt hogerop

Je voelt dat je meer kan dan nu in je taakomschrijving staat. Wat je baas doet, kun jij ook. Jij krijgt je werk sneller af dan je collega's. Zeker als je al veel verschillende soorten werk gedaan hebt en met verschillende leidinggevenden hebt gewerkt, krijg je een beter beeld van je carrièremogelijkheden. Een zwaardere functie, met een hoger salaris, is een prima doelstelling, maar dat heeft nog wel concrete invulling nodig. Wil je je specialiseren of je juist verbreden en daardoor meer waard worden op de arbeidsmarkt? Wil je graag leidinggeven? Of juist een adviesfunctie aan de zijlijn?

Veel organisaties werken tegenwoordig met competentiegericht management. Je bespreekt jaarlijks met je leidinggevende op welke niveau jij scoort op de competenties die bij jouw functie horen. In een Persoonlijk Ontwikkelplan (POP) beschrijf je wat je gaat doen om je competenties op een hoger niveau te krijgen. Misschien vraag je je af of jij eigenlijk wel over die competenties beschikt of wílt beschikken. Misschien staat er in jouw competentieprofiel wel dat je hoog moet scoren op commercieel inzicht of op loyaliteit aan de organisatie. En denk je, dat past helemaal niet bij. Veel mensen zijn door dat competentiedenken gaan twijfelen aan hun functie. Het roept daarom allemaal nieuwe loopbaanvragen op.

Een adviseur stelt je vragen over allerlei aspecten van je werkervaring en van je motivatie om hogerop te komen. Welke waarden en welke visie op jezelf ligt er onder je wens? Ga je vooral voor de status van een managerstitel? Of neem je gewoon graag veel verantwoordelijkheid? Welk(e) carrière-anker(s) gooi je uit? Heb je wel voldoende leidinggevende competenties of denk je veel te makkelijk over het werk van een manager? De kritische vragen die een adviseur je stelt, behoeden je voor een carrièremove waar je later spijt van krijgt.

Joris heeft zijn tocht naar boven stap voor stap gemaakt. In zijn sector, de financiële, is het gelukkig heel gewoon dat de werkgever investeert in de ontwikkeling van medewerkers.

Zet de stap naar een adviseur

Nog even de redenen om naar een adviseur te stappen op een rij:

  1. Je kunt beter één keer zowel tijd als geld investeren in een goed advies, dan heel lang tijd verliezen met twijfelen of een nog groter gat in je cv.
  2. Veel geld aan een dure opleiding uitgeven om daarna te ontdekken dat het niet goed voelt, is zonde. Een opleiding niet afmaken staat niet goed op je cv.
  3. Heb je problemen op het werk, dan kun je weer een nieuw cv maken en een andere baan zoeken, maar de kans is groot dat je dan weer tegen dezelfde problemen oploopt. Je cv wordt steeds ongeloofwaardiger.
  4. In je cv aangeven dat je een loopbaanadviestraject hebt gedaan, laat zien dat je kunt reflecteren en wilt investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Werkgevers waarderen dat.
  5. Een loopbaanadviseur brengt je op ideeën voor ander werk waar je zelf nooit op gekomen was en die je leven leuker kunnen maken.

Kom je tot de conclusie dat een loopbaanadviseur jou zou kunnen helpen bij het oplossen van je vragen, zoek dan nu een adviseur. Carrièretijger helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Met dank aan:

  • Susanne Biemans, zelfstandig loopbaanadviseur van Congruens
  • Pierre Remijn, voorzitter van NOLOC en adviseur bij Hudson
  • Bert Warners, voorzitter van het Register BKA en adviseur bij Geldergroep

Auteur: Isabelle Langeveld

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Loopbaanadvies Waarbij kan een loopbaanadviseur je helpen?