Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Economie en management Financieel Mbo-opleiding Bedrijfsadministrateur

Mbo-opleiding Bedrijfsadministrateur

In de mbo-4-opleiding Bedrijfsadministrateur leer je hoe je financiële gegevens op een goede manier verzamelt, ordent en registreert zodat de juiste cijfers op het juiste moment beschikbaar zijn. De opleiding wordt door zeer veel ROC’s aangeboden. 

Wat is het carrièreperspectief?

Omdat iedere organisatie wel een administratieve afdeling heeft, kun je met je diploma veel kanten op. Je kunt bijvoorbeeld als bedrijfsadministrateur aan de slag op de boekhoudafdeling of financiële administratie van een bedrijf of instelling, zoals een meubelfabriek, een bouwbedrijf of een ziekenhuis. Maar je kunt ook werkzaam zijn bij een administratie-, accountants-, advocaten-, notarissen- of deurwaarderskantoor.

Andere functies die je kunt vervullen zijn:

Als je blijft doorleren en over de juiste competenties beschikt, kun je leiding geven aan een aantal personen of controller worden.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt het?

Je kunt de mbo-4-opleiding Bedrijfsadministrateur op twee manieren volgen: via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, werken en leren) en via de beroepsopleidende leerweg (BOL, leren en stage lopen). De duur van beide leerwegen verschilt per opleidingsinstituut en is meestal tussen de tweeënhalf en vier jaar. Met een aantal diploma's is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal vakken) te volgen. Ook met een EVC-traject is dit mogelijk. Informeer bij het ROC van je keuze naar de mogelijkheden.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In de mbo-4-opleiding Bedrijfsadministrateur leer je hoe te werken op de financiële administratie van een bedrijf of een instelling. Praktijkervaring doe je bij een BOL-opleiding op tijdens je stage en bij een BBL-opleiding op je werkplek. Je leert onder meer facturen en nota’s coderen en boekhoudkundige werkzaamheden uit te voeren. Naast specifieke bedrijfsadministratieve vakken krijg je ook les in ondersteunende vakken als bedrijfseconomie (kostprijsberekeningen, begroten en budgetteren, statistiek, financiering en vermogen, kengetallen), Nederlands, Engels en gespreksvaardigheden.

Welke toelatingseisen zijn er?

ROC’s kunnen daarnaast aanvullende eisen stellen, informeer hiernaar bij de instelling van je keuze.

Hoe weet je of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de mbo-4-opleiding Bedrijfsadministrateur wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen sluiten op deze opleiding aan?

Als je na deze opleiding nog verder wilt studeren, kun je bijvoorbeeld doorstromen naar de volgende hbo-opleidingen:

Wil je in de accountancy gaan werken, maar weet je nog niet of je de hele opleiding tot AA-accountant kunt of wilt afmaken? Dan is de associate degree Accountancy wellicht iets voor jou. Drie hogescholen bieden deze opleiding aan: Fontys, Avans en Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Met deze opleiding leer je om financieel- administratieve ondersteuning te geven aan bedrijven. Je diploma behaald en het studeren nog niet moe? Dan kun je in twee jaar de hbo-opleiding Accountancy afronden.

Auteur: Marieke van Oosterhout

http://www.carrieretijger.nl/opleiding/economie-en-management/financieel/mbo-bedrijfsadministrateur Sitemap © Copyright Applinet B.V. 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger