Hbo-opleiding Mondzorgkunde

In de hbo-opleiding Mondzorgkunde komen alle aspecten van mondverzorging aan bod. Zowel in de theoretische vakken als in de praktijk leer je alles over goede mondzorg en tandheelkundige problemen.

Wat kun je ermee worden?

Als je de opleiding hebt afgerond, ben je mondhygiënist. Je kunt dan bijvoorbeeld aan de slag bij een tandartspraktijk, zorginstelling, ziekenhuis, orthodontiepraktijk of een praktijk voor parodontologie. Ook kun je je als zelfstandig mondhygiënist vestigen, bij een GG&GD werken of het bedrijfsleven in gaan.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

  • Je moet zowel zelfstandig als in een team kunnen werken. Je voert bijvoorbeeld zelfstandig de halfjaarlijkse controle uit en brengt eenvoudige vullingen aan. Tegelijk moet je kunnen samenwerken in een team van tandartsen en preventieassistenten.
  • Adviesvaardigheden: je moet mensen adviseren hoe ze zelf hun gebit moeten schoonhouden en ze soms zo ver zien te krijgen dat ze hun voedingsgewoonten veranderen. Je moet hen dus ook goed kunnen motiveren.
  • Goede communicatieve vaardigheden: veel van je (soms jonge) patiënten zijn onzeker en soms zelfs angstig voor een behandeling. Je moet je kunnen inleven in hun onzekerheid of angst en hen met tact en geduld op hun gemak kunnen stellen. Daarvoor is het belangrijk dat je helder communiceert.
  • Analytisch vermogen: je helpt verschillende soorten patiënten, ieder met zijn eigen problemen. Je moet goed kunnen analyseren wat het probleem precies is: soms hebben die alleen met hun gebit te maken, soms zal dat gebit het topje van de ijsberg zijn.
  • Handvaardigheid: je moet heel precies kunnen werken, want je geeft verdovingsinjecties en je boort op kleine oppervlakken. Daarvoor heb je goede ogen en een vaste hand nodig.

Hoe lang duurt de opleiding?

Mondzorgkunde is een vierjarige hbo-opleiding die je alleen voltijds aan vier verschillende hogescholen kunt volgen. Na het afronden van de studie mag je de titel Bachelor of Health voeren.

Wil je doorstuderen, dan kun je bijvoorbeeld een hbo-mastersopleiding doen voor Physician Assistant of de vervolgstudie KinderTandVerzorging (KTV). Ook kun je een docentenopleiding volgen en docent worden bij een van de opleidingen Mondzorgkunde of een regionaal opleidingscentrum voor mbo-tandartsassistenten.

Wil je verder studeren aan de universiteit, dan kun je kiezen voor de opleiding Tandheelkunde, Je wordt dan opgeleid tot tandarts.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding gaan theorie en praktijk hand in hand. Wat je aan kennis uit boeken en colleges haalt, pas je direct toe tijdens praktijklessen. In het eerste jaar van de opleiding ben je bezig met je propedeuse. In deze periode leg je de basis voor de rest van de opleiding. Er wordt aandacht besteed aan theorie, denk aan vakken als mondzorgkunde en tandheelkunde, en je leert mondhygiënische vaardigheden, zoals tandsteenverwijdering, het polijsten van tanden en kiezen en het maken en beoordelen van röntgenfoto's. Ook leer je de beginselen van het boren. Deze vaardigheden oefen je op een ‘fantoomkop’, nagemaakte hoofden met wangen, kaken en gebitselementen, en op elkaar. Niet iedereen gaat voor z’n plezier naar de tandarts of mondhygiënist, daarom krijg je ook vakken als psychologie en communicatie.

Tijdens de hoofdfase verdiep je je verder in de medische en tandheelkundige kennis en vaardigheden die je in de propedeuse hebt opgedaan. Vanaf het tweede jaar behandel je in de kliniek van de opleiding veelal de eerste echte patiënten.

Je loopt verschillende stages (met daaraan lessen gekoppeld als beroepsreflectie en supervisie. Je eerste stage dient vooral om je op je toekomstige beroep te oriënteren, de daarop volgende stages zijn uitgebreider.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je kunt aan de hbo-opleiding Mondzorgkunde beginnen wanneer je beschikt over een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Heb je een havo- of vwo-diploma? Je bent met elk profiel toelaatbaar.

Als je ouder bent dan 21 jaar en je hebt niet een van de vereiste vooropleidingen, dan is het toch mogelijk om toegelaten te worden. Je kunt je dan aanmelden voor een toelatingsonderzoek.

Mondzorgkunde heeft een numerus fixus: zijn er te veel aanmeldingen, dan moet je meedoen met een lotingsprocedure. Meld je dus op tijd aan.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Heb je goede ogen en een vaste hand?
  • Vind je het leuk om voorlichting te geven over mondhygiëne?
  • Ben je zorgvuldig?
  • Ben je zelfstandig?
  • Ben je geduldig?
  • Ben je niet op je mondje gevallen?
  • Houd je van afwisseling?

Wellicht is Mondzorgkunde dan een geschikte opleiding voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Er zijn geen hbo-opleidingen die echt op de opleiding Mondzorgkunde lijken. Wil je zelfstandig werken in de gezondheidszorg en met individuele mensen te maken hebben, dan kun je bijvoorbeeld ook denken aan de volgende opleidingen:

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Gezondheid, Sport en Bewegen Hbo-opleiding Mondzorgkunde