Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Opvallen en promotie maken Het Nieuwe Werken (HNW)

Het Nieuwe Werken (HNW)

Werken waar, wanneer en hoe je dat wilt, dat is in het kort Het Nieuwe Werken (HNW). Aanwezig zijn en uren maken is niet meer wat telt; het gaat om de output die je levert. Organisaties die HNW hebben doorgevoerd, stellen medewerkers bijvoorbeeld in staat vanuit huis te werken. Of zelf hun werktijden te bepalen. Als medewerker krijg je de ruimte en de vrijheid om je werk binnen bepaalde grenzen naar eigen inzicht te doen. HNW betekent dus flexibeler werken met meer zelfstandigheid. Hierdoor kun je beter bepalen hoe je je werk effectiever, efficiënter en -  niet onbelangrijk - plezieriger invult.

Synoniemen die worden gebruikt voor HNW zijn: mobiel werken, slimmer werken, digitale mobiliteit, online office, flexibel werken, e-office en werken 2.0.

Kenmerken van Het Nieuwe Werken

Een kenmerk van Het Nieuwe Werken is het gebruik van technologische hulpmiddelen, zoals draadloos internet, smartphone en laptop. Niet zo vreemd: het concept vindt zijn oorsprong in de filosofieën van Bill Gates over de nieuwe wereld van werk. Uitgangspunt was dat werknemers altijd en overal toegang tot relevante informatie moeten hebben. Is HNW dan alleen geschikt voor hoogopgeleide kantoorklerken? Nee, ook medewerkers met plaatsgebonden werk, zoals verpleegkundigen en productiemedewerkers, kunnen het toepassen. Zij kunnen dan wel niet hun eigen werkplek bepalen, maar wel hun eigen werktijden. Een hulpmiddel hierbij is zelfroosteren. Medewerkers bepalen zelf hun werktijden binnen de kaders die het bedrijf daarvoor stelt. Als de planning niet volgens ieders wensen ingevuld kan worden, dan komt het aan op de samenwerking binnen het team of de afdeling om er samen uit te komen.

Verschillen tussen het nieuwe en het oude werken:

Het Nieuwe WerkenHet Oude Werken
Werken op zelfgekozen tijd en plaats: auto, trein
of vliegtuig, in publieke voorzieningen en
horecagelegenheden,
coworkinglocaties, loungeplekken en
openbare gelegenheden
Werken op kantoor binnen vaste tijden
De resultaten van het werk zijn belangrijk Het gaat om aanwezigheid en je uren maken 
Leidinggeven vanuit vertrouwenLeidinggeven vanuit controle
Goede ICT-voorzieningen voor mobiel werkenGoede ICT-voorzieningen voor werken op kantoor

Wat is HNW dus niet:

Voordelen van Het Nieuwe Werken

Nadelen van Het Nieuwe Werken

Goede afspraken zijn essentieel

De invoering van HNW is bij elke organisatie anders en altijd maatwerk: HNW moet aansluiten bij de bedrijfscultuur en -doelstellingen. Het is belangrijk om met je werkgever vooraf goede afspraken te maken over waar, wanneer en hoe er gewerkt wordt. Werkgevers moeten zich in Nederland houden aan een aantal regels rondom de veiligheid en gezondheid van medewerkers. Deze wetgeving is ook van toepassing op Het Nieuwe Werken. Zo moet je thuiswerkplek ook zoveel mogelijk ergonomisch ingericht zijn. Denk aan hulpmiddelen als een laptophouder, los toetsenbord en muis, of laptoptrolley. Maar ook een in hoogte verstelbaar bureau en een goede bureaustoel. Je werkgever kan je hierover voorlichten, waarna jij ervoor zorgt dat de inrichting en gebruikte middelen arboconform zijn. Jij moet je vervolgens aan de gegeven instructies en gemaakte afspraken houden en de juiste arbeidsmiddelen gebruiken.

Ook de Arbeidstijdenwet is van toepassing. Het is belangrijk dat je afspraken maakt over de dagen waarop er wordt gewerkt, wanneer en hoe je bereikbaar bent en de maximale arbeidstijden. Ook moeten er afspraken worden gemaakt over een (zelf)registratie van de gewerkte uren.
Natuurlijk bieden regels altijd ruimte voor verschillende interpretaties. Niet alles kan in de wet worden vastgelegd, want elke situatie is anders. Waar het om gaat is dat je werkgever en jij van plan zijn zich op te stellen als een ‘goede’ werkgever en werknemer, waarbij je samen vooraf goede afspraken maakt over waar en wanneer er wordt gewerkt en wat de één van de ander mag verwachten. Het is verstandig om regelmatig met elkaar te bespreken hoe het gaat, zodat eventuele knelpunten in ene vroeg stadium opgelost kunnen worden.

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/carriere/promotie/het-nieuwe-werken Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger