Ik wil mijn competenties verbeteren

Competentiemanagement is de nieuwe rage onder personeelswerkers. Vooral in grotere bedrijven wordt van elke functie een competentieprofiel opgesteld. Bij elke competentie hoort dan een niveau dat je binnen een bepaalde tijd moet bereiken. Je baas verwacht van jou dat je een Persoonlijk Ontwikkelings Plan opstelt waarin je beschrijft aan welke doelen je gaat werken om je competenties te verbeteren. Dat is niet moeilijk maar leuk. Het geeft je de kans je loopbaan te sturen.

Erik werkt aan zijn competentieprofiel
Erik
Erik (38) is copywriter. De tijd dat hij jongste bediende was bij de linkse Nijmeegse Stadskrant ligt al lang achter hem. Tegenwoordig werkt hij bij een groot reclamebureau.

“Ik heb nooit een opleiding in de wereld van taal en communicatie afgemaakt. Ik heb welgeteld drie maanden college gevolgd bij de studie Nederlands waar ik aan begonnen was na het vwo. Creatief schrijven zit me in de genen en ik ben daar spelenderwijs in gegroeid. Maar soms word ik 's nachts zwetend wakker en dan denk ik: stel dat op een dag mijn dikke duim leeg is en ik geen enkele pakkende reclamekreet meer kan verzinnen. Dan sta ik op straat en wat kan ik dan verder eigenlijk…Gelukkig is er hier in het bedrijf een heel goede personeelsadviseur en met haar ben ik nu een POP aan het opstellen.”

Lees hier hoe Erik zichzelf verbetert.

Doe voorwerk. Pak je functieprofiel erbij en zoek op wat jij moet kunnen in de rubriek Functioneren. Moet jij beter worden in:

Zoek uit wat die competenties nu precies inhouden en hoe je daar beter in kan worden. In de rubriek Beroepen vind je misschien een beschrijving van jouw beroep of een beroep dat erop lijkt. De competenties die daarin beschreven staan helpen je om jezelf de maat te nemen.

Misschien blijkt dat je een heel pakket met competenties moet gaan ontwikkelen. Dan is het tijd om aan bijscholing te doen. Volg een hbo-opleiding, in deeltijd of duaal. Ook hbo-opleidingen werken met competentieprofielen. Een competentie als 'adviseren' vind je terug bij heel verschillende opleidingen:

Elke opleiding geeft zijn eigen kleur aan de competentie, afhankelijk van het beroep waar je voor opgeleid wordt.

Je bent hier: Home Ik wil Ik wil mijn competenties verbeteren