Opleiding tot facility manager

De hbo-opleiding Facility Management (voorheen facilitaire dienstverlening) is dé opleiding voor het beroep facility manager of facilitair medewerker. Vind je een volledige hbo-opleiding te lang of te zwaar, dan is het ook mogelijk een tweejarig Associate degree-programma te volgen. Je moet wel relevante werkervaring hebben om te kunnen instromen.

Er zijn ook andere opleidingen waarmee je als facility manager aan de slag kunt.

Andere hbo-opleidingen

  • Hoger hotelonderwijs: een hotelmanager kun je beschouwen als een facility manager van een hotel.
  • Leisure and events management: gericht op het managen in organisaties die actief zijn in vrijetijdssectoren zoals sport, kunst & cultuur en toerisme & recreatie.
  • Hospitality- en evenementenmanagement: deze opleiding leidt op tot een managersfunctie in de evenementenindustrie. Deze voltijdopleiding wordt alleen gegeven aan de EuroCollege Hogeschool, Dutch International Management University te Rotterdam. Deze instelling biedt ook de verwante opleiding International hotel en hospitality management aan.
  • Een meer generalistische opleiding kan ook je basis zijn. Voor facility managers is het heel belangrijk dat ze goede financiële en strategische vaardigheden hebben. Dus is een opleiding als hbo-bedrijfseconomie ook heel goed mogelijk. Wel mis je dan nog specialistische kennis van facilitaire processen. Die kun je opdoen tijdens een MBA facility management of andere opleidingen en cursussen (zie beneden).

Cursussen en trainingen

  • Er bestaan ook MBA-opleidingen Facility Management, bijvoorbeeld van het Ifmec (International Facility Management Expert Centre). Voor deze opleidingen zijn wel al werkervaring en een hbo-diploma vereist.
  • Verschillende particuliere opleidingsinstituten bieden losse cursussen of modulen Facility management.
Auteur: Erik Weijers
Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Beleids- en ondersteunende functies Facility manager Opleiding tot facility manager