Opleiding tot persvoorlichter / woordvoerder

Wanneer je als woordvoerder of persvoorlichter aan de slag wilt, is ervaring in het communicatievak altijd een voordeel. Je kunt je kennis over maatschappij, communicatie en media vergroten door gerichte studies.

De meeste communicatieopleidingen duren vier jaar en hebben een BaMa-structuur (eerst Bachelor, daarna eventueel Master).

Er zijn meerdere opleidingsmogelijkheden:

  • Je kunt de studie volgen zowel in voltijd- als in deeltijd en duaal.
  • Er bestaan verschillende eindspecialisaties: marketing communicatie, communicatie en bedrijf of corporate communicatie (op ondernemingen gerichte voorlichting), openbaar bestuur (overheidsvoorlichting).
  • Je kunt de opleiding Communicatie ook schriftelijk volgen (thuisstudie).
  • Daarnaast zijn er verschillende hogescholen die journalistieke opleidingen aanbieden.

HBO-opleidingen

Je kunt voor het vak persvoorlichter/woordvoerder goed terecht bij twee soorten opleidingen: de hbo-opleiding Communicatie en de School voor Journalistiek.

In de communicatieopleidingen ligt het accent op verschillende vormen van communicatie vanuit en door bedrijven. Er is veel aandacht voor marketing en management. Deze opleiding biedt de mogelijkheid je te specialiseren in bijvoorbeeld overheidscommunicatie of corporate communicatie (communicatie vanuit een onderneming).

Tijdens de hbo-opleiding Communicatie krijg je te maken met advertentiecampagnes, tv-commercials, voorlichtingsdagen, beurzen, bijeenkomsten, evenementen en persbijeenkomsten. Hoe en wanneer zet je deze communicatiemiddelen in? Je leert een communicatieplan schrijven voor een bedrijf of voor een (reclame)campagne. Ook de strategische kanten van communicatie komen aan bod. Er is veel aandacht voor de praktijk. Je traint vaardigheden die het bedrijfsleven belangrijk vindt, zoals samenwerken en initiatieven nemen. Bovendien leer je adviesvaardigheden en presentatietechnieken.

Stage

In het derde jaar van de opleiding Communicatie loop je een half jaar stage. Dat kan in Nederland of in het buitenland, bij een reclame- of mediabureau, een communicatieafdeling van een bedrijf of een afdeling voorlichting van een instelling. Het vierde jaar staat in het teken van een groepspraktijkopdracht en de afstudeeropdracht.

In Utrecht is de School voor Journalistiek als onderdeel van de Hogeschool Utrecht gevestigd. Ook dit is een bekende opleiding voor PR- en journalistieke beroepen. Er zijn twee varianten: een christelijke (Windesheim Zwolle) en een Evangelische (Ede).

In het eerste fase van de opleiding Journalistiek maak je kennis met alle media. Daarnaast wordt veel aandacht geschonken aan de verbreding van je algemene ontwikkeling door onder andere politieke en geografische vakken. Ook leer je in deze opleiding veel over het werken met en zoeken naar informatie. In de tweede helft van de opleiding kiezen studenten voor een specialisatie in combinatie met stages. Er is altijd sprake van een afstudeerproject.

Journalisten met enkele jaren ervaring kunnen vanuit de journalistiek overstappen naar een functie gericht op voorlichting of communicatie.

Andere hbo-opleidingen

Het aanbod aan losse cursussen op het gebied van communicatie en media is enorm. Forum, onderdeel van de Hogeschool Utrecht, biedt bijvoorbeeld een korte cursus 'omgaan met de media' aan of een training op het gebied van presenteren en persberichten schrijven.

Auteur: Erik Bouwer

Je bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Marketingcommunicatie Persvoorlichter/Woordvoerder Opleiding tot persvoorlichter / woordvoerder