Ik ben niet geïnteresseerd in een baan in mijn studierichting. Hoe moet ik nu verder?
Loopbaanadviseur Susanne Biemans reageert op de prangende loopbaanvraag van Roque Santa Cruz:
Ik heb geen idee hoe ik verder moet
Ik ben inmiddels 28 jaar en ik heb HEAO Marketing Management (vroeger Commerciële Economie) gedaan. Ook heb ik MEAO (Commerciële Economie/ Internationale handel gedaan en ik ben in het bezit van de marketingdiploma's Nima A en Nima B. Geen idee waarom ik deze opleidingen heb gedaan.
Ik heb nog geen ‘echte baan’ gehad die echt aansluit op mijn commerciële HEAO-opleiding. Dat komt ook doordat de functies en banen mij totaal niet aanspreken. Als ik een functieomschrijving lees van een baan die aansluit op mijn opleidingen, heb ik nooit het idee dat ik die baan echt graag wil hebben. Sterker nog, vaak spreekt het me totaal niet aan. Vooral het commerciële (verkopen) is niets voor mij. Ik ben totaal niet commercieel. Daarom ben ik totaal niet gemotiveerd om echt met volle overtuiging en overgave te solliciteren op een functie die aansluit op mijn opleidingen.
Wat me wel aantrekt is onder andere: reizen, analyseren, talen (vooral Spaans), mensen helpen, informele sfeer en internet (met computers werken). Maar een baan als reisleider spreekt me bijvoorbeeld helemaal niet aan. Evenals zaken als: callcenter, productiewerk, financieel (zoals banken & verzekeringen), klantenservice, leidinggevend, 8 uur per dag/ 40 uur per week op kantoor/ achter een beeldscherm en verkopen spreken me totaal niet aan.
Banen die me wel aanspreken zijn bijvoorbeeld: fysiotherapeut, travel-writer (reisjournalist), gidsenschrijver, voetbalwedstrijden analyseren en scouting.
Helaas stotter ik (een beetje), waardoor het lastiger wordt. Ook duurt de opleiding fysiotherapie 4 jaar en is alleen in voltijd te volgen. Particulier is het wel mogelijk om het in deeltijd te doen, maar dan is het weer gigantisch duur.Ik heb vele testen gedaan op internet en ook een loopbaan-/studiekeuzeonderzoek bij een bureau en bij het UWV WERKbedrijf. Helaas hebben deze testen en onderzoeken weinig concreets opgeleverd. Het blijft allemaal vaag in de zin van 'iets met reizen, talen, mensen helpen, sport, recreatie, analyseren'.
Kortom, ik zit volkomen op een dood spoor en ik heb geen idee hoe ik verder moet. Heeft iemand suggesties or what so ever?
Alvast bedankt!
Roque Santa Cruz
Antwoord van Susanne Biemans op de loopbaanvraag van Roque Santa Cruz
Slim genoeg voor al die opleidingen, maar toch niet op alles een antwoord! ‘Geen idee waarom ik deze opleidingen heb gedaan’, zeg je. Dat lijkt me sterk... Plotseling volgde je een opleiding en deed je maar wat van je werd verlangd? Je werd wakker uit een droom en hupsakee, daar lag je diploma voor je neus? Natuurlijk heb je wel een idee. Misschien zijn het niet de goede redenen geweest, misschien heb je er niet bewust genoeg voor gekozen, misschien heb je het vooral voor een ander gedaan of omdat het wel interessant klonk, of wat dan ook. Maar je hebt er echt wel een idee van.
En het is hartstikke belangrijk om daarbij stil te staan, want je keuzes, en je manier van kiezen, hebben je niet opgeleverd wat je wilt. Dus bij de volgende keuzes die je maakt, kun je het beter anders doen.
Opdracht: Beoordeling van keuzes uit het verleden
Geef eerlijk en objectief antwoord op de volgende vragen:
- Waarom heb je voor die opleiding gekozen?
- Wie of wat had(den) invloed op die beslissing?
- Wat heb je er gedaan?
- Hoe heb je het gedaan?
- Wat heb je er geleerd?
- Had je erkenning van je docenten, je medestudenten, van jezelf?
- Waarom ging je er mee door?
- Was het achteraf gezien een goede beslissing? Waarom wel/niet?
Laat de antwoorden een paar dagen liggen. Beantwoord daarna deze vragen:
- Wat is de rode draad?
- Waar zitten rare sprongen, gaten? Oftewel: wat is juist niet de rode draad? En waarom niet?
Kun je hieruit conclusies trekken voor volgende stappen? Zoals:
- Waarmee moet je rekening houden bij een volgende keuze?
- Wat breekt je op?
- Wat zorgt er juist voor dat je tot je recht komt of zelfs meer dan dat?
- Wat zijn de randvoorwaarden?
Schrijf je belangrijkste conclusie op in één kernzin, bijvoorbeeld: ‘Bij mijn volgende keuze beslis ik op grond van mijn eigen interesses en niet op basis van de interesses van mijn ouders.’ Of: ‘Ik laat me niet verleiden door een mooie, sexy-klinkende functienaam; ik beslis pas als ik zeker weet dat ik de functie-inhoud tenminste een jaar boeiend vind.’
Opdracht: Breng je wensen in kaart
Dan natuurlijk de vraag: hoe nu verder? Je hebt nu al veel informatie verzameld. Maar wat moet je ermee? Lastig hè? Je schrijft dat al die testen en onderzoeken niets concreets hebben opgeleverd. Het punt is dat je al die informatie moet vertalen naar jóuw toekomst, jóuw keuze, jóuw loopbaanstap. Die vertaalslag heb je nog niet gemaakt. Kortom, aan de slag!
Kijk ten eerste, om wat je écht leuk vindt goed in kaart te brengen, naar alle oefeningen die horen bij de loopbaanvraag van de maand september. Maak daar tenminste drie oefeningen van.
Maak dan je top drie van werk dat je voor tenminste één jaar zou willen doen. Dit werk moet:
- voor langere tijd interessant lijken
- iets zijn wat je als baan wilt gaan doen en niet als hobby
- iets zijn waarvan je vermoedt dat je het ook goed zou kunnen
Opdracht: Oriënteer je op je ideale baan
Dan moet je de wijde wereld in. Om uit te vinden wat dat werk precies inhoudt en of het ook echt iets is wat jij zou kunnen, zul je zoveel mogelijk mensen moeten spreken die er iets over kunnen vertellen. Dus benut je netwerk: vertel dat je geïnteresseerd bent in bepaald werk en vraag of zij mensen kennen die jou meer over het werk zouden kunnen vertellen. Ga praten met die mensen: vraag ze wat het werk inhoudt en wat je nodig hebt om het te kunnen doen (opleiding, vaardigheden, eigenschappen). En hoe je in die baan terecht kunt komen.
En als je er via je netwerk niet komt, dan trek je de stoute schoenen aan en bel je gewoon een bedrijf waar zo iemand werkt. En nog één, en nog één. Net zolang tot je een goed beeld hebt van het werk en de benodigde opleiding, vaardigheden en eigenschappen.
Daarnaast vraag je aan mensen die jou goed kennen, of zij denken dat jij dat werk zou kunnen doen. Uiteindelijk weet je precies welke functies er zijn, wat ze inhouden en heb je een aardig idee of jij het zou kunnen.
En welke volgende stappen je moet nemen; misschien kun je wel meteen solliciteren op een functie die je aanspreekt, of moet je eerst nog een opleiding volgen.