Studeren in het hbo

Het Nederlands hoger onderwijs is volop in beweging. Hoe zit het hbo tegenwoordig in elkaar en waar moet je als (aspirant-)student op letten?

Een opleiding kiezen

  • Kiezen voor een studie is geen gemakkelijke opgave. Er zijn zo veel mogelijkheden. Daarom is het belangrijk dat je je goed oriënteert en kijkt wat bij je past. Een goede studiekeuze maak je niet even van de een op de andere dag. Investeer tijd en energie in je keuzeproces. Gebruik de checklist wanneer je open dagen bezoekt.

Studiekeuzestress

  • Een enkeling weet al in de kleuterschool wat hij of zij later wil worden en kiest een studie die aansluit bij zijn of haar droomberoep. Voor de meesten is het kiezen van een studie echter een lastige opgave die gepaard gaat met (veel) stress.

Tussenjaar

  • Je spreekt van een tussenjaar (gap year) wanneer je na afronding van je middelbare school niet direct verdergaat met een bacheloropleiding, of met een master in het geval je je bachelor hebt afgerond. Een tussenjaar duurt over het algemeen een volledig schooljaar. Hoe je dit tussenjaar invult bepaal je zelf.

De bachelor-masterstructuur

  • In het studiejaar 2002-2003 hebben de Nederlandse universiteiten en hogescholen de Europese bachelor-masterstructuur (afgekort tot bama) ingevoerd. Door de invoering van de bama-structuur wordt in het hoger onderwijs onderscheid gemaakt tussen bachelor- en masteropleidingen.

Toelatingseisen

  • Als je in het bezit bent van een diploma havo, vwo of mbo (niveau 4) word je in principe toegelaten tot een hbo-opleiding. Voor sommige opleidingen gelden daarnaast aanvullende eisen. Ben je niet in het bezit van het vereiste diploma, maar wel 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek 21+. Rond je het toelatingsonderzoek positief af, dan kun je alsnog met je studie beginnen.

Studiekeuzecheck

  • Een bewuste studiekeuze vergroot de kans dat je een opleiding met succes afrondt. Daarom kent het hoger onderwijs de studiekeuzecheck. Deze check is bedoeld om erachter te komen of de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld daadwerkelijk bij je past.

Varianten

Bekostigde en particuliere hogescholen

  • Dan kun je ook nog kiezen tussen opleidingen aan reguliere hogescholen of particuliere instituten. Zoek vooral goed uit of de opleiding van je keuze geaccrediteerd is door de NVAO.

Van mbo naar hbo

  • Heb je het idee dat er meer in je zit en wil je die motivatie gebruiken je verder te ontwikkelen door middel van een nieuwe opleiding? Bekijk dan eens de mogelijkheid om vanuit het mbo door te stromen naar het hbo.

Tijger aan de studieStuderen naast een baan

  • Het is geen lichte combinatie, studeren naast een baan. Maar als je zorgt voor goede voorwaarden, dan heb je een grote kans op succes.

Relevant werk: hoe kom je eraan?

  • Voor sommige deeltijdstudies en duale studies is het noodzakelijk relevant werk te hebben naast je opleiding. Hoe weet je of een functie relevant is en hoe vind je zo'n functie? 

Werkgever inschakelen voor je carrière

  • Dé manier om je studiewens praktisch haalbaar te maken, is door je werkgever in te schakelen. Misschien betaalt hij je opleiding wel. Of mag je deels studeren onder werktijd. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Verkoop je studieplan aan je werkgever én maak goed gebruik van de regelingen die er zijn.

Snel en soepel door het hbo

Competentiegericht leren

21e eeuwse vaardigheden

  • Door technologie en digitalisering verandert de maatschappij van een industriële naar een kennis- en netwerksamenleving. Dit vraagt van werknemers andere kwaliteiten, ook wel ‘21e eeuwse vaardigheden’ of ‘21st century skills’ genoemd.

Opdrachtgestuurde onderwijsvormen

  • In een hbo-opleiding leer je meestal door opdrachten te doen met een groep studenten. Vaak werk je in een elektronische leeromgeving (ELO). Zo’n leeromgeving is in de praktijk een website waarop je moet inloggen. Je vindt daarop (idealiter) alle informatie die je nodig hebt bij je opleiding en je kunt er al je werkstukken in je eigen portfolio opslaan.

Opleidingsmogelijkheden voor professionals

  • Je hebt je hbo-diploma op zak. Eindelijk kunnen de boeken aan de wilgen, of toch niet? Helaas, wil je je marktwaarde behouden, dan zul je van tijd tot tijd in jezelf moeten blijven investeren. Je kunt op verschillende manieren je kennis bijspijkeren, al naar gelang je opleidingsbehoefte, interesses en de hoeveelheid tijd en geld die je er in wilt investeren.

Titels

  • Welke titel mag ik voeren na afronding van mijn opleiding? Er is een heel woud aan titels. Hier vind je een overzicht. Let op: in het hbo mogen de instellingen zelf bepalen welke titel je precies krijgt, dus je diploma heeft het laatste woord!

Diploma Mills

  • De titels bachelor, master en doctor krijg je niet zomaar. Studeren kost bloed, zweet en - soms veel - tranen. Maar niet iedereen heeft zin, tijd en/of geld om jarenlang uren boven de studieboeken te hangen en daar springen zogenaamde ‘diploma mills’ handig op in.

Honoursprogramma

  • Gaat het studeren je goed af en wil je graag meer uit je opleiding halen, dan kun je aan vele hogescholen en universiteiten naast het reguliere programma een honoursprogramma volgen. Andere benamingen voor het honoursprogramma zijn onder meer: honors program, x- honours programma’s, honours college, top talent programma en excellentietrajecten.
Je bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo