Opleiding tot project manager

Er is geen reguliere hbo-opleiding tot project manager. Project managers komen dan ook vanuit verschillende achtergronden terecht in die functie.

  • Weet je nog niet in welke sector je wilt werken of wil je gewoon een brede basis? Dan zijn de studies Bedrijfskunde MER of Bedrijfseconomie een goed startpunt. Bij Bedrijfseconomie ligt het accent op financiële en administratieve aspecten. Technische Bedrijfskunde richt zich meer op de technische kant van bedrijfsprocessen.
  • Stel, je weet al in welke sector je wilt werken. Bijvoorbeeld in de ICT-sector. Dan is de studie HBO-ICT een goede keuze. Voor aspirant-project managers in de bouwwereld is Civiele Techniek de aangewezen opleiding.

Overige opleidingen

Er is een groot aanbod van opleidingen tot project manager die buiten het regulier hbo-onderwijs vallen. Een deel van deze opleidingen is gecertificeerd volgens het IPMA-certificaat. Opleidingen met dit certificaat voldoen aan criteria van de International Project Management Association (IPMA), dat geldig is in dertig landen. De IPMA stelt zich tot doel om het beroep van project manager te professionaliseren. Het lesprogramma van de IPMA-gecertificeerde cursussen beperkt zich niet tot een beroepssector. De competenties die aan bod komen, zijn nuttig bij het leiden van projecten in alle sectoren.

Cursussen en trainingen

Bij de functie van project manager komt zoveel kijken dat er geen opleiding is die het je allemaal kan leren. Er zijn echter genoeg aanvullende opleidingen en cursussen waar je relevante competenties kunt trainen. Ook ervaren project managers kunnen vast nog wel iets bijleren over bijvoorbeeld:

Hoe zorg je ervoor dat een project een succes wordt? Dat leer je in deze online cursus projectmanagement. We kijken ook naar de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de projectleider en naar de gewenste stijl van leidinggeven. En je krijgt handreikingen om als individuele projectmedewerker en als projectteam al doende te leren en de samenwerking te bevorderen.

Dit is een greep uit het diverse aanbod. Een overzicht van alle opleidingen - gecertificeerd en niet-gecertificeerd - vind je in de opleidingendatabase van het Platform Projectmanagement (IPMA-NL).

Auteur: Erik Weijers

Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Generalistische beroepen Project manager Opleiding tot project manager