Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Onderwijs Decaan

Decaan

Als decaan help je leerlingen in het voortgezet onderwijs na te denken over hun toekomst en begeleid en adviseer je hen bij het maken van een keuze voor een opleiding en/of een beroep. Je hebt het meest te maken met eindexamenleerlingen, maar je helpt ook jongere leerlingen met het kiezen van hun vakkenpakket/profiel.

Synoniemen voor decaan zijn: schooldecaan, studieadviseur of adviseur LOB (loopbaanoriëntatie en -begeleiding).

Wat doet een decaan?

Waar werk je als decaan?

Als decaan werk je doorgaans op een school voor voortgezet onderwijs en combineer je de functie van decaan met die van docent. Een fulltime decanaat komt alleen op grotere scholengemeenschappen voor. Als decaan werk je samen met onder meer andere medewerkers van het decanaat, administratief medewerkers, docenten, zorgcoördinatoren, leerlingbegeleiders, praktijkopleiders, leerplichtambtenaren, rectoren en conrectoren.

Wie is je baas?

De rector van de school is je leidinggevende. In overleg met hem of haar stel je vast wat je gaat doen. Je LOB-beleid moet aansluiten bij de missie en visie van de school.

Wat is je plaats in de organisatie?

Formeel heb je als decaan geen leidinggevende positie, maar je bent wel verantwoordelijk voor de uitvoering van de LOB-activiteiten op school. Afhankelijk van de plaats van het decanaat binnen de schoolorganisatie stuur je mentoren en vakdocenten op het gebied van LOB aan en coach en ondersteun je hen individueel en/of groepsgewijs bij hun uitvoerende werkzaamheden op dat terrein. Als decaan ben je dus de spin in het web van de loopbaanbegeleiding van je leerlingen. Naast leerlingen en mentoren heb je veelvuldig contact met vakdocenten, schoolleiding en ouders.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Hoe word je decaan?

Veel decanen ontwikkelen zich via hun werk als leraar tot decaan. Je kunt ook decaan worden zonder eerst als docent te werken, bijvoorbeeld via de volgende opleidingen:

Welke beroepen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/onderwijs/decaan Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger