Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Onderwijs Leraar lichamelijke opvoeding

Leraar lichamelijke opvoeding

Kinderen met plezier verantwoord laten bewegen, daar draait het om in de functie van leraar lichamelijke opvoeding (gymleraar). Je geeft sportles aan groepen die in leeftijd variëren van vier tot en met twintig jaar. Tevens kun je als mentor leerlingen begeleiden of managementtaken uitvoeren binnen de school.

Wat doet een leraar lichamelijke opvoeding?

Waar werk je als leraar lichamelijke opvoeding?

Als leraar lichamelijke opvoeding ben je veelal werkzaam in het basis- of voortgezet onderwijs, maar je kunt ook aan de slag bij het sportcentrum van een hogeschool of universiteit.

Wat is je plaats in de organisatie?

Samen met je collega’s van de vakwerkgroep stel je aan het begin van het jaar een vakwerkplan op waarin je vastlegt wat de leerlingen dat schooljaar op sportgebied gaan leren en wanneer. Je geeft veelal in je eentje les aan een groep leerlingen. Soms word je bijgestaan door een stagiair die het vak onder de knie moet krijgen.

Jan van Grotel, leraar lichamelijke opvoeding op het Varendonck-College, een scholengemeenschap voor vmbo, havo, vwo en gymnasium:
Na de havo ben ik begonnen aan de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding aan Fontys Hogescholen. Tijdens mijn studie kon ik als stagiair aan de slag op het Varendonck-College, de school waar ikzelf als tiener op had gezeten. Na mijn stage kreeg ik een baan aangeboden als docent Lichamelijke Opvoeding. Inmiddels werk ik er al negen jaar en het bevalt me nog steeds heel erg goed.”

Welke competenties moet je in huis hebben?

Hoe word je leraar lichamelijke opvoeding?

De Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding is een vierjarige hbo-studie en leidt je op tot eerstegraads sportdocent. Deze graad stelt je in staat om leraar te worden bij verschillende instellingen: van basisschool tot en met universiteit, inclusief het speciaal onderwijs. Heb je een diploma van een verwante mbo-opleiding, bijvoorbeeld van het Centraal Instituut Opleiding Sportleiders, beter bekend als het CIOS, dan kun je in drie jaar de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding afronden. Je start dan namelijk in het tweede leerjaar.

Jan van Grotel:
“In de negen jaar dat ik nu werkzaam ben op het Varendonck-College heb ik veel cursussen gevolgd en heb ik ook in de Mezeggenschapsraad (MR) gezeten. Verder organiseer ik een aantal buitenschoolse activiteiten, zoals de jaarlijkse Varendonck-dag, de skireis en de excursie voor de vierdejaars.”

Welke beroepen lijken erop?

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/onderwijs/leraar-lichamelijke-opvoeding Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger