Ergens de klok wel hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt

Lopbaanadviseur Susanne Biemans reageert op de vraag van Vera, die totaal ander werk wil gaan doen. Haar wensen heeft ze al duidelijk op een rijtje, alleen heeft ze geen idee welk beroep daaraan voldoet. Onderstaand de loopbaanvraag die Vera stelde in het forum.


Ergens de klok wel hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt

Ik zit op het moment in een nogal aparte situatie. Ik wil graag qua beroep volledig het roer omgooien. Wat ik nu doe doet er eigenlijk niet zo toe. Het grappige is wel dat ik precies weet in welke hoek ik het moet zoeken en wat ik wel en niet leuk vind. Alleen vind ik het erg lastig om er een beroep bij te zoeken. Ik kom zelf niet verder dan enkele beroepen en ik denk dat er toch echt nog wel meer mogelijkheden zijn. Ik heb me al behoorlijk georiënteerd op internet, maar merk dat ik nu een beetje vastloop. Misschien kan iemand mij op weg helpen?

Hieronder een korte schets van wat ik wil. Zou je kunnen aangeven aan welke beroepen je denkt als je dit lijstje leest? Wellicht dat ik me dan weer verder kan oriënteren en uiteindelijk een keuze kan maken.

Steekwoorden:

 • Afwisseling (staan/zitten/binnen/buiten/diverse soorten mensen)
 • Vrijheid / eigen toko / inhoudelijk werk (interesse in: creatief / voeding / gezondheid / welzijn / schoonheid of mooie dingen. Is een combinatie mogelijk?)
 • Niet afhankelijk zijn van collega’s of werkgever qua dagelijkse werkzaamheden (niet ondersteunend, eerder adviserend of begeleidend (maar bij voorkeur wel (gedeeltelijk) in loondienst i.v.m. zelfstandigheid te groot risico)
 • Een vrij informele werkomgeving (ook hier afwisseling)
 • Creativiteit gebruiken
 • Ik vind het belangrijk om anderen te helpen of iets te leren, adviezen te geven, dat ze opvolgen wat ik hen vertel
 • Contact met verschillende soorten mensen: jong/oud/andere culturen

Waar denk jij nu aan? Ik ben erg benieuwd naar de brainstormideeën, mogelijkheden en jouw kijk op de situatie. Waarschijnlijk is er echt heel veel mogelijk. Ik zou het erg prettig vinden als je me een beetje op weg kunt helpen.

Vera


Antwoord van Susanne Biemans op de loopbaanvraag van Vera

Wat goed dat je al zo ver bent: je weet dat je het roer wilt omgooien, je ferme toon suggereert dat je ook al hebt besloten dat je dat ook daadwerkelijk gaat doen en je weet al allerlei dingen die je leuk vindt en wilt. Maar inderdaad: de keuzemogelijkheden zijn schier eindeloos...
Je aanpak is slim: zoveel mogelijk mensen laten meedenken over wat je zou kunnen doen. Alleen loop je het risico dat de ideeën zó ver uitwaaieren, dat je dan ook weer door de bomen het bos niet meer ziet.

Hieronder een aantal tips om je zoektocht een stuk concreter te maken en je focus te bepalen.

Stap 1: Wensen vertalen naar banen

A. Jouw interesses op een rij
 • Zet je kwaliteiten op een rij
 • Vermeld er ook bij op welk niveau je werk zoekt (mbo, hbo, universitair), dat geeft al weer meer richting.
 • Benoem ook wat er uit jouw handen of hoofd moet komen: met welk ‘product’ wil je bezig zijn (misschien weet je dat nog niet zó concreet, omschrijf het dan maar iets globaler). Denk na over wat het verschil zou moeten zijn tussen jouw aan- en afwezigheid; waaraan merkt ‘de wereld’ dat jij werkt. Dit is een andere invalshoek – meer gebaseerd op waarden – van nadenken over jouw 'product'.

B. Bepaal welke arbeidsgebieden en welke werksoorten je aanspreken.

ArbeidsgebiedenWerksoorten
VoedingOnderzoek en ontwikkeling
GebouwenProductie en dienstverlening
KledingControle
Gezondheid en zorg
Logistiek
Natuurlijke omgeving
Inkoop, verkoop, pr en marketing
Energie en grondstoffen
Personeel en organisatie
Gebruiksvoorwerpen en apparaten
Administratie
Infrastructuur en transport
Leiding
Informatie en communicatie
Zelfstandig ondernemerschap
Opvoeding en onderwijs
 
Staat en veiligheid
 
Kunst, cultuur en wetenschap
 
Arbeid en economie
 
Recreatie 

(Overgenomen uit: Breng beweging in je loopbaan. Vijf loopbaancompetenties voor waardevol werk van Marinka Kuijpers.)

C. Netwerk-brainstorm

Zet het bovenstaande overzichtelijk op een rij en gebruik een netwerk om voor jou te brainstormen. Leg hun de volgende vraag voor: als ik dit-en-dit leuk vind, welke banen zouden daar bij kunnen passen? Je kunt deze vraag bijvoorbeeld voorleggen aan je vrienden en kennissen. Dit heeft als nadeel dat zij jou al kennen en dus een gekleurde bril op hebben. Het voordeel is dat ze je mogen en waarschijnlijk wel hun best zullen doen om jou te helpen bij het vinden van een baan die bij je past. Je kunt ook een forum gebruiken, zoals jij nu doet. Prima idee! De voor- en nadelen hiervan zijn omgekeerd, zoals je zelf ook hebt gemerkt. Ze hebben een frisse blik, maar je krijgt niet heel veel reacties. Ik weet zeker dat je het aantal reacties vergroot als je bovenstaande stappen doorloopt en je wensen daarmee concreter maakt.

Stap 2: Schrijf je ‘Ideale Baan Advertentie’

Doordat je je wensen in de vorm van een vacature opschrijft, dwing je je gedachten om je wensen in een concrete vorm te gieten. Dit zorgt ervoor dat allerlei vage dromen worden omgezet in concrete werkideeën. Nog niet per se in een concrete baan, maar wel ideeën over hoe die baan er uit zou kunnen zien. Misschien moet je hem uiteindelijk zelf creëren!

Stap 3: Ontdekken of die baan net zo leuk is als jij denkt

Ook hier komt je netwerk je weer van pas. Als je zover bent dat je over concrete banen nadenkt, kun je weer je netwerk benutten om met mensen in aanraking te komen die zo’n baan hebben. Als je met die mensen gaat praten/chatten of wat dan ook, kun jij ontdekken of jouw idee van die baan ook overeenkomt met de werkelijkheid, of dat je meer luchtkastelen aan het bouwen was. Wat hierbij helpt:

 • Absolute do’s (als ik een team aanstuur, word ik blij) en don’ts (als ik weinig bewegingsvrijheid heb en moet uitvoeren wat mijn ‘baas’ zegt, dan brand ik af) op een rij hebben.
 • Vragen hoeveel tijd je gemiddeld met de verschillende activiteiten bezig bent (bijvoorbeeld trainer: 60% van je tijd training geven, 30% acquisitie, 5% productontwikkeling en 5% intern overleg/leren. Daarnaast 3 uur per dag reistijd).
 • Realiseer je dat banen ook kunnen variëren per (type) bedrijf, dus vraag daar op door of spreek met mensen van verschillende bedrijven.

Hopelijk heb je nu genoeg input om weer verder te kunnen!

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Loopbaanadvies Loopbaanvragen 2008 Ergens de klok wel hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt