Hbo-opleiding Medische Hulpverlening

De hbo-opleiding Medische Hulpverlening leidt je op tot medisch hulpverlener. Afhankelijk van je specialisatie kun je als medisch hulpverlener gaan werken bij de ambulancedienst, spoedeisende hulp of in de operatiekamer. De bacheloropleiding Medische Hulpverlening kun je volgen aan Hogeschool Utrecht (HU), Hogeschool Rotterdam (HR) en Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN).

Wat kun je ermee worden?

Met de bachelor Medische Hulpverlening kun je in het ziekenhuis of op de ambulance gaan werken als:

  • eerstehulpmedewerker
  • anesthesiemedewerker 
  • operatieassistent
  • ambulancemedewerker

Wettelijke registratie

Belangrijk om te weten is dat het beroep Medisch Hupverlener nog geen wettelijke registratie heeft in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Deze registratie is belangrijk. De inschrijving in het medisch register zorgt er namelijk voor dat de medisch hulpverleners die op de ambulance, spoedeisende hulp en anesthesie-afdeling gaan werken zonder toezicht van een arts ‘voorbehouden handelingen’ mogen uitvoeren, zoals het plaatsen van een tube in de luchtpijp of het defibrilleren van het hart. Zonder een dergelijke registratie mag je als medisch hulpverlener alleen onder toezicht van een BIG-geregistreerde deze handelingen verrichten. Op de ambulance is dat onmogelijk en op de spoedeisende hulp onpraktisch. Hierdoor bieden verschillende ziekenhuizen en ambulancediensten geen stageplaatsen aan, waardoor je (behoorlijke) studievertraging kunt oplopen. De hogescholen zijn met het ministerie van VWS bezig om de registratie zo snel mogelijk geregeld te krijgen, maar dit kan nog behoorlijke tijd duren.

Spreekt het werk op de ambulance of op de afdeling spoedeisende hulp je erg aan? Er zijn ook specialistische opleidingen die je opleiden tot ambulanceverpleegkundige of eerstehulpmedewerker. Dit zijn echter opleidingen met behoorlijke toelatingseisen en je moet op een dergelijke werk-leerplek solliciteren. Om in aanmerking te kunnen komen voor een dergelijk traject heb je onder meer een afgeronde verpleegkundige opleiding nodig zoals hbo-Verpleegkunde, een BIG-registratie en verpleegkundige werkervaring.

Hoe lang duurt de opleiding?

De hbo-opleiding Medische Hulpverlening is een voltijdopleiding en duurt vier jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het eerste jaar – de propedeuse – is een breed oriëntatiejaar waarin je kennismaakt met de gezondheidszorg in het algemeen en met de vakgebieden anesthesie, chirurgie en acute hulpverlening in het bijzonder. Je maakt je de beginselen van het medisch denken en (verpleegkundig) handelen eigen en krijgt inzicht in een groot aantal ziektebeelden. Ook leer je goed te communiceren en samen te werken, want dat is in je toekomstig beroep heel belangrijk. In het tweede jaar breidt je je kennis en vaardigheden verder uit. Aan het einde van het jaar kies je een afstudeerdifferentiatie. Tijdens het derde en vierde jaar verdiep je je verder in de gekozen differentiatie. Je doet onder meer een onderzoeksproject, kiest een minor, loopt een lange stage en sluit de studie af met een afstudeeropdracht.

Praktijk

Praktijkervaring is erg belangrijk, zeker in de medische hulpverlening. Daarom bevat de opleiding veel practica en loop je al vanaf het eerste jaar stage. Is deze in het eerste jaar nog kort en oriënterend van aard, in de jaren erna worden de stages steeds specifieker en duren ze langer. 

Welke titel krijg je bij je afstuderen?

Na het succesvol afronden van de opleiding mag je de titel Bachelor of Health (B Health) voeren.

Welke toelatingseisen zijn er?

Voor de studie Medische Hulpverlening heb je een havo-, vwo- of mbo-4-diploma nodig. Er worden geen eisen gesteld aan je profiel of vakkenpakket. Alle opleidingen hebben een decentrale selectie. Dit houdt in dat de hogeschool zelf studenten selecteert op basis van bepaalde eisen. Kijk voor de exacte eisen op de website van de hogeschool.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Wil je werk doen waarbij je je hoofd, handen en hart moet gebruiken?
  • Sta jij stevig in je schoenen?
  • Ben je ook lichamelijk opgewassen tegen de zware kanten van het werk?
  • Ben je een echte teamplayer?
  • Kun je goed communiceren?
  • Ben je flexibel?
  • Ben je stressbestendig?
  • Spreekt het je aan om een nieuwe functie binnen de gezondheidszorg uit te oefenen?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Medisch Hulpverlener wellicht iets voor je. Oriënteer je verder door de opleidingsbrochure door te nemen en een open dag te bezoeken.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

De hbo-opleiding Medische Hulpverlening is uniek. Het is de enige opleiding waarmee je direct aan de slag kunt als ambulancehulpverlener, spoedeisende hulp medewerker of anesthesiemedewerker. Spreekt het werken in de gezondheidszorg je aan, dan zijn de volgende opleidingen wellicht ook interessant: 

Verder studeren?

Nadat je de hbo-opleiding Medisch Hulpverlening hebt afgerond, kun je een masteropleiding gaan doen. Dit kan een hbo-master zijn, zoals die van Physician Assistant (PA). Je moet dan wel eerst tweeënhalf jaar werkervaring opdoen. Je kunt ook verdergaan met een master aan een universiteit. Hiervoor moet je een schakelprogramma – een premaster – volgen om je kennis en vaardigheden op het juiste niveau te brengen. Medische Hulpverlening kan ook een opstap zijn voor de wo-opleiding Geneeskunde.

Aanbevolen website


Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Studies in Gezondheid, Sport en Bewegen Hbo-opleiding Medische Hulpverlening