Hbo-opleiding Orthoptie

Tijdens de hbo-opleiding Orthoptie leer je alles over de werking van de ogen, de samenwerking tussen beide ogen, oogafwijkingen, oogcorrecties, luie ogen en ogen die niet recht staan (scheelzien). De opleiding Orthoptie kun je alleen volgen aan de Hogeschool Utrecht (HU).

Wat kun je ermee worden?

Als je de opleiding hebt afgerond, ben je orthoptist en mag je de titel Bachelor of Health voeren. Je kunt dan in verschillende instellingen gaan werken. De meeste orthoptisten werken in het oogheelkundig centrum van een ziekenhuis. Daarnaast zijn er ook orthoptisten die werkzaam zijn in centra voor blinden en slechtzienden of die een eigen praktijk hebben.

Wat is je carrièreperspectief?

De meeste orthoptisten kiezen voor een baan in een instelling, zoals een ziekenhuis of een centrum voor blinden en slechtzienden. Nadat je een aantal jaren werkervaring hebt opgedaan, kun je doorgroeien naar een leidinggevende functie. Je kunt er ook voor kiezen om voor jezelf te beginnen.

Wat is je kans op een baan?

De werkgelegenheid is goed, afgestudeerden vinden vrij gemakkelijk een baan. De verwachting is dat dit de komende jaren ook zo blijft (bron: YouChooz.nl).

Wat zijn de belangrijkste competenties?

  • Analyseren. Je stelt diagnoses en bepaalt welke behandeling de patiënt nodig heeft. Ook bepaal je of patiënten doorverwezen moeten worden naar andere artsen, zoals de oogarts of de neuroloog.
  • Communicatieve vaardigheden. Je hebt veel contact met patiënten, vooral kinderen en ouderen. Je moet hen begrijpelijk kunnen uitleggen wat er precies aan de hand is en hoe de behandeling eruit zal zien. Inlevingsvermogen en tact zijn daarbij onontbeerlijk.
  • Sociale vaardigheden. Een goede beroepsgerichte benadering van je medemens is voorwaarde voor het slagen van een behandeling. Je moet voor deze opleiding sociaal zijn aangelegd. Tijdens de opleiding komt de verdere ontwikkeling van je sociale vaardigheden uitgebreid aan bod.
  • Zelfstandig werken en samenwerken. Als orthoptist werk je zelfstandig en heb je je eigen verantwoordelijkheden, maar daarnaast werk je vaak nauw samen met andere disciplines, zoals oogartsen, huisartsen, neurologen, internisten en kaakchirurgen.
  • Zorgvuldig. Om ogen te kunnen onderzoeken, werk je met moderne geavanceerde apparatuur die je nauwkeurig moet afstellen en aflezen. Je moet dus technisch en meetkundig inzicht hebben en zorgvuldig te werk kunnen gaan.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding wordt alleen in voltijd aangeboden en duurt vier jaar. Mogelijk kom je door je vooropleiding in aanmerking voor een of meer vrijstellingen. Dat kan bijvoorbeeld als je in het bezit bent van het mbo-diploma Opticien.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar (de propedeuse) van de opleiding maak je kennis met je toekomstig beroep. Je krijgt inzicht in de werking van ogen, je leert waarom mensen scheelzien en hoe je de verschillende vormen van scheelzien kunt herkennen. Ook leer je een correctie van het oog vaststellen. Je maakt kennis met de praktijk door twee oriënterende stages: een in een orthoptische praktijk en een in een optiekzaak. In de hoofdfase van de opleiding – het tweede tot en met het vierde jaar – leer je steeds complexere vormen van scheelzien te diagnosticeren en te behandelen. Je leert bijvoorbeeld hoe je een oog onderzoekt met geavanceerde apparatuur en hoe je een lui oog moet behandelen. Je loopt diverse korte en langere stages. Je kiest een minor, waardoor je studie nog beter past bij jouw ambities en talenten. Zie je bijvoorbeeld een eigen praktijk wel zitten? In de minor ‘Small Business Skills’ doe je kennis en vaardigheden die van belang zijn voor het slagen van een eigen onderneming. Zodra je alle studieonderdelen met een voldoende hebt afgerond, krijg je een bewijs van bevoegdheid. Je kunt dan als beginnend orthoptist aan de slag.

Janneke Hulsman, student Orthoptie: “Het is een leuk vak: je werkt veel met kinderen, zelfstandig in een ziekenhuis met je eigen spreekuur, je eigen patiënten. Je stelt zelf een therapieplan op. Het leukste vind ik ingewikkelde dingen, het puzzelen: wat is er aan de hand? Je werkt met kinderen van heel klein tot een jaar of tien. Je ziet ze opgroeien, je ziet het effect van de behandeling. Ik kreeg een meisje met een lui oog en een bril. Toen ze binnenkwam droeg ze de bril niet en ze wilde haar oog niet laten afplakken. Het is dan de uitdaging om haar zover te krijgen dat ze meewerkt.” Bron: website HU.

Hoe zwaar is het?

Je moet wel van aanpakken weten en een doorzetter zijn, want het niveau en tempo van de opleiding liggen hoog.

Wat zijn de toelatingseisen?

Je wordt tot de hbo-opleiding Orthoptie toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

Havo

  • Cultuur & Maatschappij met wiskunde A of B
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

Vwo

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

Hoewel je met elk profiel kunt instromen, is het belangrijk dat je voldoende inzicht hebt in de exacte vakken. De hogeschool biedt je de mogelijkheid om met zelfstudiemateriaal je kennis van onder meer wiskunde bij te spijkeren. Beschik je niet over de juiste vooropleiding, dan kun je een toelatingstest aanvragen. Je kunt dan alsnog tot de opleiding worden toegelaten. Goede ogen zijn voor een orthoptist heel belangrijk, maar een bril, lenzen of een lui oog zijn geen bezwaar. Je mag alleen niet zichtbaar scheel kijken.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Ben je nieuwsgierig naar de werking van ogen?
  • Ben je met name geïnteresseerd in luie ogen en ogen die scheelzien?
  • Ga je graag met verschillende mensen om?
  • Heb je goede ogen?
  • Ben je een pietje-precies?
  • Kun je goed zelfstandig werken?
  • Ben jij een teamspeler?
  • Beteken je graag iets voor anderen?

Heb je de meeste vragen met "ja" beantwoord, dan heb je grote kans dat de hbo-opleiding Orthoptie goed bij jou past.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Gezondheid, Sport en Bewegen Hbo-opleiding Orthoptie