Hbo-opleiding Optometrie

Tijdens de hbo-opleiding Optometrie leer je alles over de gezondheid en het functioneren van de ogen. Je leert het oog onderzoeken op ziekten en afwijkingen, hoe je de juiste diagnose stelt en bepaalt wat de beste behandeling en/of het beste hulpmiddel is. Je kunt de opleiding alleen aan de Hogeschool Utrecht (HU) volgen.

Wat kun je ermee worden?

Als je de opleiding hebt afgerond, ben je optometrist. De meeste optometristen werken in een optiek- of contactlenszaak. Ook kun je aan de slag in ziekenhuizen, gespecialiseerde oogheelkundige klinieken, instituten voor slechtzienden en blinden, researchlaboratoria en de optische industrie.

Wat is je kans op een baan?

De vraag naar optometristen is groot en neemt nog steeds toe. Van de afgestudeerde optometristen heeft meer dan 90% binnen een maand een goedbetaalde baan op niveau gevonden. De rest doet er niet veel langer over: na 3 maanden is iedereen aan de slag (bron: website HU).

Wat zijn de belangrijkste competenties?

  • Analyseren en adviseren. Je stelt diagnoses, bepaalt welk hulpmiddel de patiënt nodig heeft en stelt een behandelplan op. Ook bepaal je of patiënten doorverwezen moeten worden naar de oogarts.
  • Communicatieve vaardigheden. Je hebt veel contact met patiënten. Je moet niet alleen hun klachten helder krijgen door de juiste vragen te stellen, je moet hun ook begrijpelijk kunnen uitleggen wat er precies aan de hand is en hoe de behandeling eruit zal zien. Inlevingsvermogen en tact zijn daarbij onontbeerlijk.
  • Sociale vaardigheden. Een goede beroepsgerichte benadering van je medemens is een voorwaarde voor het slagen van een behandeling. Je moet voor deze opleiding sociaal zijn aangelegd. Tijdens de opleiding komt de verdere ontwikkeling van je sociale vaardigheden uitgebreid aan bod.
  • Zelfstandig werken en samenwerken. Als optometrist werk je zelfstandig en heb je je eigen verantwoordelijkheden, maar daarnaast werk je vaak nauw samen met oogartsen. Je voert bijvoorbeeld de periodieke controles uit van patiënten met suikerziekte of staar.
  • Zorgvuldig. Bij het onderzoeken van de ogen en bij het aanmeten van een bril of contactlenzen werk je met moderne geavanceerde apparatuur die je nauwkeurig moet afstellen en aflezen. Je moet dan ook technisch en meetkundig inzicht hebben en zorgvuldig te werk kunnen gaan.

Hoe lang duurt de opleiding?

Zowel de voltijd- als de deeltijdopleiding duren vier jaar. Na het afronden van de studie ben je optometrist en mag je de titel Bachelor of Health voeren.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van de opleiding (de propedeuse) krijg je een goed beeld van de opleiding en het beroep van optometrist. Hoe werkt het normale oog? Hoe moet je een correctie van het oog vaststellen? En hoe corrigeer je een afwijking met contactlenzen? Vragen waarop je in het eerste jaar een antwoord zal krijgen. Je maakt kennis met de praktijk door enkele korte stages. In de hoofdfase van de opleiding – het tweede tot en met het vierde jaar – ga je dieper op de lesstof in en loop je een optometrische en een oogheelkundige stage. Ook doe je praktijkervaring op in de oogkliniek van de hogeschool. Je oefent er niet alleen op je medestudenten, maar ook op echte patiënten. Met je keuze voor je minor geef je je opleiding een eigen accent. Je rondt je studie af met een afstudeerscriptie.

Vaninsja Wongsodrono, student Optometrie: “Het leukste zijn de praktijkvakken. De docenten kijken hoe je je medestudent onderzoekt. Of je de juiste diagnose stelt. Het voorgesprek is belangrijk. Je moet erachter zien te komen wat iemand mankeert. Je leert de juiste vragen te stellen. Als je snel genoeg bent en de toets haalt, mag je in de kliniek van de hogeschool echte patiënten onderzoeken. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Je krijgt steeds de nieuwste literatuur voorgeschoteld. Je krijgt les van gastdocenten, ook uit het buitenland. Het is ook een gezellige opleiding: iedereen kent elkaar. Knus, gezellig en pittig, dat is de studie Optometrie." Bron: website HU.

Hoe zwaar is het?

Je moet wel van aanpakken weten en een doorzetter zijn, want het niveau en tempo van de opleiding ligt hoog.

Wat zijn de toelatingseisen?

Je wordt tot de hbo-opleiding Optometrie toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

Havo

  • Cultuur & Maatschappij met wiskunde A of B
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

Vwo

  • Cultuur & Maatschappij

  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

Hoewel je met elk profiel kunt instromen, is het belangrijk dat je voldoende inzicht hebt in de exacte vakken. De hogeschool biedt je de mogelijkheid om met zelfstudiemateriaal je kennis van onder meer wiskunde bij te spijkeren. Beschik je niet over de juiste vooropleiding, dan kun je een toelatingstest aanvragen. Slaag je voor deze toets, dan kun alsnog tot de opleiding worden toegelaten.

Hoe kom je er achter of de opleiding bij je past?

  • Ben jij geïnteresseerd in alles wat met ogen te maken heeft?
  • Ben jij een pietje-precies?
  • Heb jij meetkundig inzicht?
  • Ben je een doorzetter?
  • Kun je goed met mensen omgaan?

Als je de meeste van deze vragen met 'ja' kunt beantwoorden, dan is de opleiding Optometrie wellicht iets voor je.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Studies in Gezondheid, Sport en Bewegen Hbo-opleiding Optometrie