Hbo-opleiding Geo Media & Design

Met één blik op je smartphone kun je zien wie van je vrienden in je favoriete kroeg zit en je navigatiesysteem vertelt je op basis van actuele verkeersinformatie hoe laat je op je werk zult arriveren. In de hbo-opleiding Geo Media & Design leer je om complexe politieke, economische, duurzame en sociale vraagstukken inzichtelijk te maken voor diverse doelgroepen. Je leert hoe je geografische data op een bruikbare manier verbindt met apps, tablets en smartphones, deze aantrekkelijk vormgeeft en ontwikkelt naar nieuwe producten en diensten.

Wat kun je ermee worden?   

Na je afstuderen kun je aan de slag bij overheden, infra- of vervoersbedrijven, adviesbureaus en grafische bureaus in functies als:

 • Cartograaf/grafisch ontwerper
 • Geo-projectleider
 • Adviseur (stadsontwikkeling, landelijke omgeving, ruimte & locatie)
 • Ontwikkelaar locatiediensten
 • GIS-specialist
 • Informatie-architect
 • Stadsgeograaf
 • Geo data specialist
 • Specialist nieuwe media

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt het?

De voltijdopleiding Geo Media & Design duurt vier jaar.

Matthijs van Lelieveld, tweedejaars GMD aan de HAS:

"Ik zou later graag een geoloog willen zijn in het buitenland. Onderzoek doen op Hawaii, of in andere delen van Amerika lijkt me heel leuk. Toch lijkt mij een baan in de grafische wereld ook wel wat. Doordat de opleiding zo breed is, kunnen afgestudeerde GMD-ers in veel vakgebieden terechtkomen en het zou mooi zijn als ik het zou kunnen combineren."

Bron: website HAS.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van de opleiding - de propedeuse - maak je kennis met het vakgebied en leer je het werkveld kennen. Je volgt hoor- en werkcolleges waarin onderwerpen aan de orde komen als fysische en sociale geografie, het Nederlands landschap, data en modellen en weer & klimaat. In het eerste jaar ga je vaak op excursie, zodat je kennis opdoet uit het veld. Verder werk je aan de ontwikkeling van je professionele vaardigheden. In de hoofdfase van de opleiding verdiep je je verder in het vakgebied en leer je kennis toe te passen, te ontwerpen en te beheren. Je leert onder meer hoe wereldwijde en lokale processen met elkaar verbonden zijn en samenhangen en gaat aan de slag met onder meer Google Earth, Flash, augmented reality of een andere technologische toepassing om een proces, principe of verschijnsel duidelijk uit te leggen. Je loopt ook (een internationale) stage en kiest een minor. In het vierde jaar houd je je bezig met je afstudeeropdracht en specialiseer je je.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt toegelaten met een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Heb je een havo- of vwo-diploma, dan gelden aanvullende eisen:


Cultuur & Maatschappij
Economie & Maatschappij
Natuur & Techniek
Natuur & Gezondheid
Havo+ Wiskunde A of BToelaatbaarToelaatbaarToelaatbaar
VwoToelaatbaarToelaatbaarToelaatbaarToelaatbaar

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

 • Is aardrijkskunde je lievelingsvak?
 • Heb je interesse in communicatie en ict?
 • Heb je veel interesse in nieuwe media?
 • Vind je het leuk om in je vrije tijd te tekenen, special effects te maken of video’s te bewerken?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Geo Media en Design wellicht iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door een open dag te bezoeken en een dagje met een student mee te lopen.

Welke opleidingen lijken erop?

De hbo-opleiding Geo Media & Design is enig in zijn soort. Gaat je voorkeur meer uit naar techniek, dan kun je denken aan HBO-ICT. Spreekt met name de ontwerpkant je aan, dan is de hbo-opleiding Creative Media and Game Technologies wellicht een betere optie voor je.

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Natuur, milieu en landbouw Hbo-opleiding Geo Media & Design