Opleiding tot loopbaanadviseur

Susanne Biemans is werkzaam als zelfstandig loopbaanadviseur:

"Tijdens mijn universitaire studie Geschiedenis heb ik in opdracht van de universiteit trainingen ontwikkeld en gegeven voor studenten in onderwijscommissies. Ik vond het zo leuk dat ik ermee door wilde gaan. Tegen iedereen vertelde ik dat ik het trainen van mensen zo leuk vond en via via kwam ik aan een baan bij de Koninklijke Luchtmacht. Eerst bij één vestiging die ging sluiten; daar heb ik de herplaatsing van de medewerkers gecoördineerd. Toen dat proces was voltooid, heb ik vanuit het Hoofdkwartier alle reorganisatieprocessen in het land begeleid, outplacementtrajecten opgezet en uitgevoerd en sollicitatietrainingen verzorgd. Ondertussen volgde ik een opleiding voor trainers. Na het afronden van die studie wilde ik naar een bedrijf waar ik kon samenwerken met andere trainers. Dat werd Schouten & Nelissen, een van Nederlands grootste trainings- en organisatieontwikkelingsbureaus.
Ik heb daar drie jaar als trainer/adviseur gewerkt. Mijn specialisatie was carrièremanagement. Daarnaast waren communicatie, persoonlijke effectiviteit en conflicthantering ook mijn aandachtsgebieden. In 2005 heb ik mijn eigen loopbaanadviesbureau Congruens opgericht." 

Een loopbaanadviseur heeft tenminste een hbo-opleiding gevolgd en ook de nodige werk- en levenservaring. Er zijn vele opleidingen die je opleiden tot loopbaanadviseur, variërend van een wettelijk erkende hbo-opleiding tot een particuliere cursus.

Hbo-opleiding Human Resource Management

De ideale hbo-opleiding voor een carrière als loopbaanbegeleider is de hbo-opleiding Human Resource Management (HRM), in de meest ideale situatie aangevuld met de specialisatie loopbaanadvies. Je kunt deze opleiding aan tal van hogescholen volgen in zowel voltijd als deeltijd. Heb je een vwo- of een mbo-diploma op zak, dan kun je vrijstellingen krijgen en de opleiding in drie jaar afronden.

Ook met de hbo-opleiding Toegepaste Psychologie leg je een goede basis voor een baan als loopbaan- of studieadviseur.

Met je diploma op zak is het verstandig daarna nog verschillende trainingen op het gebied van loopbaanadvisering, coaching en individuele begeleiding te volgen en enkele jaren werkervaring op te doen, bijvoorbeeld op een afdeling P&O. Als loopbaanadviseur is het namelijk erg belangrijk dat je verschillende werkervaring en wat meer levenservaring hebt. Als je net van je opleiding komt, heb je dat meestal nog niet.

Al een hbo-diploma?

Heb je een hbo-diploma, dan kun je ook cursussen of een post-hbo opleiding tot loopbaanadviseur volgen. Zowel reguliere hogescholen als particuliere aanbieders bieden mogelijkheden om je de fijne kneepjes van het vak van loopbaanadviseur te leren.

 Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Beleids- en ondersteunende functies Loopbaanadviseur Opleiding tot loopbaanadviseur