Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Economie en management Beleid/ondersteunend Trainer bedrijfsopleidingen Opleiding tot trainer bedrijfsopleidingen

Opleiding tot trainer bedrijfsopleidingen

De hbo-opleiding Opleidingskunde is de beste voorbereiding op het beroep trainer bedrijfsopleidingen. Deze opleiding wordt alleen gegeven aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), zowel voltijd als deeltijd. Deze opleiding wordt hier eerst beschreven. In het tweede deel van dit artikel worden andere hbo-opleidingen en post-hbo-opleidingen behandeld.

Opleidingskunde

De hbo-opleiding Opleidingskunde wordt gegeven aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Tijdens de studie richt je je op de drie belangrijkste aspecten van het trainersvak. Dat zijn:

Wat kun je ermee worden?

Wat is je kans op een baan?

De studie is breed van opzet is en dat is gunstig bij het vinden van een baan. Wel geldt voor beroepen in deze sector dat ze erg gevoelig zijn voor de toestand van de economie. Op trainingen wordt immers snel bezuinigd als het slecht gaat met een bedrijf. Er is overigens een apart artikel met informatie over het vinden van een vacature voor een trainer bedrijfsopleidingen.

Hoe lang duurt het?

De voltijdvariant van de studie duurt vier jaar. Er zijn twee deeltijdvarianten:

Wat doe je tijdens de opleiding?

Alle beroepstaken worden behandeld: trainen, adviseren en ontwikkelen. Je werkt met praktijkopdrachten. Enkele voorbeelden:

Verder krijg je de lesonderwerpen:

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe zwaar is het?

Studenten die plezier hebben in de studie ervaren deze niet als zwaar. De deeltijdvariant van de studie is goed met werk te combineren. De HAN streeft ernaar om flexibele oplossingen te zoeken voor elke deeltijdstudent, zodat deze werk en studie kan combineren.

Wat is het profiel van de studenten?

Het zijn merendeels vrouwen. Bij de deeltijdvariant van de studie ligt de leeftijd rond de dertig jaar. Het zijn enthousiaste en communicatief ingestelde mensen. Ze hebben belangstelling voor de manier waarop organisaties werken en hoe dit verbeterd kan worden.

Met z’n hoevelen ben je?

De jaarlijkse instroom is ongeveer negentig studenten.

Andere hbo-opleidingen

Er zijn ook hbo-opleidingen die trainersvaardigheden als specialisatiefase hebben:

Vervolgopleidingen

Sommige studenten Opleidingskunde gaan een master Bedrijfskunde of Onderwijskunde volgen. Ook een master Human Resource Studies aan de Universiteit van Twente sluit mooi aan op de opleiding. Studenten met een masteropleiding groeien in hun latere beroepsleven vaak door naar de hogere staffuncties, bijvoorbeeld manager personeel en organisatie.

Welke opleidingen lijken er op?

Auteur: Erik Weijers

https://www.carrieretijger.nl/beroep/economie-management/beleid-ondersteunend/trainer-bedrijfsopleidingen/opleiding-tot Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger