Sollicitatiebrief trainer

'Lonny' plaatste de onderstaande brief en cv in het forum. De brief is met haar toestemming hier overgenomen en besproken.


<naam bedrijf>
T.a.v. <naam>

Betreft: Sollicitatie Gemotiveerde Trainer

Utrecht, <datum>

Geachte heer <naam>,

Op internet vond ik bovenstaande functie, waarnaar ik graag solliciteer.

In mijn werk als loopbaantrainer en adviseur heb ik bewezen een goede gesprekspartner te zijn voor diverse groepen en individuen. Hoewel ik plezier beleef aan deze werkzaamheden, wil ik graag praktischer te werk gaan, vanuit een kader zoals een management systeem. Bovendien ben ik op zoek naar een vaste betrekking.

Bij een werving- en selectiebureau voor <doelgroep> heb ik de fijne kneepjes geleerd van de bemiddeling naar werk en inschatting en onderzoek van motivatie en competenties van kandidaten. Daar, en bij mijn werkzaamheden van de afgelopen twee jaren, heb ik mij onder andere verdiept in het werken met portfolio’s en eerder verworven competenties.

Ik ben op de hoogte van verschillende testmethoden, assessments en diverse managementmethoden zoals competentiemanagement. Wat mij aanspreekt bij de <naam bedrijf>methode, is dat hier geen kant en klare test wordt aangeboden waar een definitief resultaat uitrolt voor een kandidaat. De methode is een aanleiding voor gesprek en verder onderzoek. Bovendien kunnen bedrijven die met de methode willen werken, er zelf mee aan de slag.

Een van de leukste aspecten van werk vind ik het overbrengen van kennis en het trainen in vaardigheden. Ik beleef er plezier in om zaken uit te leggen op een manier die aansluit bij de belevingswereld van de cliënt. Ik ben iemand die zich graag goed voorbereid en op een positieve en enthousiaste manier mensen tegemoet treed. Ik ben leergierig en flexibel en heb veel verschillende bedrijven van binnen gezien.

Bij mijn werk bij <bedrijf> heb ik veel intakeverslagen en offertes geschreven. Ook schreef ik het nieuwsbulletin. De laatste maanden heb ik veel redactie- en vertaalwerk gedaan; van het vertalen van Engelse CV’s en het opstellen van sollicitatiebrieven tot het redigeren van websites en acquisitiebrieven. Mijn Engelse en Franse taalvaardigheid zijn goed, Duits redelijk. Wellicht dat ik met deze vaardigheden iets kan betekenen voor <naam bedrijf>.

Ik zou mij graag verder willen ontwikkelen als trainer/adviseur en ben benieuwd naar de details van de functie. Graag zou ik dan ook uitgenodigd willen worden voor een gesprek. In de bijlage leest u meer over mijn opleiding en werkervaring.


Met vriendelijke groet,

Commentaar op deze brief

Op het eerste gezicht is op deze brief weinig aan te merken. Lonny maakt duidelijk waar ze naar op zoek is en wat ze gedaan heeft. Maar deze brief heeft één bezwaar: hij is wat afstandelijk en niet erg pakkend. Een selectiecommissie die meer van deze brieven krijgt, zal deze brief niet speciaal onthouden als 'ha, leuke brief, interessante kandidaat, moet zeker op de stapel 'geschikt'.' Lonny is er dus eigenlijk niet goed in geslaagd de AIDA-formule toe te passen. AIDA staat voor Aandacht trekken, Interesse wekken, Desire opwekken en Aanzetten tot actie.

Hoe zou Lonny deze aspecten beter kunnen verwerken in haar brief?

  • Inleiding: de eerste zin is het moeilijkst, omdat je daarmee de aandacht van de lezer moet zien te trekken. De eerste zin van Lonny's brief is nogal saai. Waarschijnlijk beginnen negen van de tien brieven zo. Probeer dus iets origineels te verzinnen. In dit geval bijvoorbeeld: 'U zoekt een gemotiveerde trainer. Dat ik trainer ben, kunt u zien in mijn cv. Dat ik gemotiveerd ben, daarvan zal ik u proberen te overtuigen in deze brief.' Iets anders mag natuurlijk ook, maar bedenk in ieder geval een inleiding die uitnodigt tot verder lezen.
  • Motivatie: Na een pakkende inleidende zin is het zaak de motivatie voor die bepaalde functie goed voor het voetlicht te brengen. De sollicitatiecommissie wil graag weten of de motivatie wel een positieve motivatie is, precies voor die functie bij dat bedrijf. Lonny schrijft onder andere: "Hoewel ik plezier beleef aan deze werkzaamheden, wil ik graag praktischer te werk gaan, vanuit een kader zoals een management systeem. Bovendien ben ik op zoek naar een vaste betrekking." Deze motivatie is iets te algemeen en zelf enigszins negatief. Er zit iets tegenstrijdigs in 'praktisch willen werken' en dan iets 'vaags' te noemen als een managementsysteem en het noemen van een vaste betrekking is een omstandigheid en geen inhoudelijke motivatie. Schrijf bijvoorbeeld zoiets als: "Juist omdat uw bedrijf werkt met  ....systeem en ik veel ervaring heb met die-en-die aspecten daarvan, lijkt het me heel aantrekkelijk om bij organisatie X te werken." Overigens staat dat wel in de derde alinea, maar het is zaak om de interesse en desire al zo vroeg mogelijk in de brief te wekken.
  • Wees concreet: Het is heel lastig om in het korte bestek van een sollicitatiebrief je ervaringen zo concreet mogelijk te formuleren. In een zin als "Daar [...] heb ik mij onder andere verdiept in het werken met portfolio’s en eerder verworven competenties" is vooral een woord als 'verdiepen' nogal vaag. Wat betekent dat precies? Heeft Lonny er theoretische kennis van genomen? Heeft ze mensen erover geadviseerd? Heeft ze portfolio's beoordeeld? Dit geldt voor de hele rest van de brief. Hoe concreter de formulering, hoe beter de sollicitatiecommissie zich een beeld kan vormen van wat je als kandidaat echt voor een organisatie kan betekenen. De STAR-methode kan je helpen een ervaring zo concreet mogelijk te beschrijven.
  • Slot: de afsluitende alinea mag net als de inleiding pakkender. Als je met een 'spannende' inleiding begonnen bent, is het de kunst ook met een toepasselijk slot te eindigen. Je wilt de lezer immers aanzetten tot actie (de laatste A van de AIDA-formule). Schrijf bijvoorbeeld iets gedurfds als: "Dit was slechts een greep uit mijn ervaringen. Wilt u meer te weten komen over mij en mijn motivatie voor de trainersfunctie bij uw bedrijf? Ik kom graag meer vertellen in een gesprek." Het is overigens de kunst om ook weer niet te aanmatigend te klinken in zo'n afsluitende zin.

Overige opmerkingen over deze brief:

  • Aanhef: Lonny noemt in de aanhef de naam van degene aan wie de brief gericht is. Dat is ook de bedoeling. Als je de naam niet weet, bel dan altijd even op om erachter te komen aan wie je de brief moet richten.
  • Taal en stijl: er zitten wat slordigheden in de brief. Het helpt de brief te laten nalezen door een paar anderen zodat dit soort foutjes worden opgemerkt.
    - management systeem: één woord
    - 'kant en klare test': moet zijn 'kant-en-klare test'
    - in de zin "Ik ben iemand die zich graag goed voorbereid en op een positieve en enthousiaste manier mensen tegemoet treed" moeten 'voorbereid' en 'treed' worden geschreven met dt.
  • Lengte: een forumlid meldde als commentaar op deze brief dat hij te lang zou zijn. Maar zolang de brief op een overzichtelijke manier op één A4-tje past en je voldoende te melden hebt, is de brief niet te snel te lang. Wordt hij wel te lang, dan is het een kunst om de juiste dingen weg te laten.
  • Bijlagen: vermeld altijd na de ondertekening welke bijlage(n) je toevoegt.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Voorbeelden van sollicitatiebrieven Sociale sector en onderwijs Sollicitatiebrief trainer